Kamp Alanının Temizliği
Doğa da yapılan sportif etkinliklere katılım bugün olduğu gibi, gelecekte de büyük kitleler hâlinde devam edecektir.
Doğal alanların bu kullanımdan olumsuz etkilendiği de bilinen bir gerçektir. Doğa da yapılan sportif etkinliklerde sürdürülebilirlik uygulamaların hayata geçirilmesi bu açıdan önem taşımaktadır. Doğada yapılan etkinliklerde sürdürülebilirliğin sağlanmasında yukarıda sıralanan önemli noktalar ilkeler haline getirilerek bütün etkinlik katılımcılarda farkındalık sağlanmalıdır.
Doğada yapılan etkinliklerin ekonomik, sağlığı koruyucu olması için ve kültürel etkilerinden uzun süre yararlanmak için çevresel uyumun sağlanması gerekmektedir. Sürdürülebilirlik uygulamalarında hedeflenen amaç mutlak koruma alanlarında yer alan kaynak değerlerinin korunması ve bozulmadan gelecek nesillere aktarılmasıdır. Doğayı etkilemek yerine doğa ile uyumlu olmayı hedef alan ve doğaya zarar vermeksizin ondan faydalanmaya çalışan bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir. Bu ise doğada yapılan etkinliklerin hammaddesinin korunması anlamına gelmektedir.
Orman dokusuna sahip alanların ve dağların yoğun kullanımdan olumsuz yönde etkilendiği açıkça görülmüştür. Bu etkileri ortadan kaldırmak için aşağıdaki sürdürülebilirlik ilkelerine uyulması gerekmektedir. Akarsu kenarları korunmalıdır. Kamp alanı akarsulardan ve akış yönlerinden en az 30 metre uzakta olmalıdır. Duş alırken ya da bulaşıkları yıkarken su, akarsulardan ve akış yönlerinden uzağa taşınmalı ve az miktarda toprakta çözünebilen sabun kullanılmalıdır. Hijyen alanı olarak göl ve su yollarından en az 70 metre uzaklıktaki alanlar kullanılmalıdır.
Bir doğa kampının sonunda mutlaka alan temizliği yapılmalıdır. Çıkarılan tüm çöpler tekrar en yakın merkezdeki kutulara atılmalıdır. Bu sayede sadece doğayı korumakla kalınmaz başka kamp yapanlara da temiz bir kamp alanı bırakılmış olunur.
Sizin hakkınız olduğu kadar diğer ziyaretçilerin de açık alanlarda eğlenceli vakit geçirmeleri için onlara saygılı olunmalıdır. Açık alanlara ve diğer kullanıcılara karşı saygılı olun. Yüksek ses ve gürültüden kaçının. Doğanın sesinin etrafa hakim olmasına izin verilmeli.
Yabani hayvanlar uzaktan izlenmeli, dokunulmamalı ve kovalanmamalıdır. Hayvanlar beslenmeye çalışılmamalıdır. Çünkü hayvanları beslemek onların sağlıklarına zarar verip davranışlarını değiştirirken predatörlerine ve diğer tehlikelere karşı onları ortaya çıkarmaktadır. Gıdalar ve erzaklar güvenli bir biçimde depolanarak hayvanların onlardan uzak durması sağlanmalıdır. Çiftleşme ve yuvalama ve yavrularını besleme gibi yaban hayatı için hassas olan dönemlerde onları özellikle rahatsız etmekten kaçınılmalıdır.
Şekil 1- İdeal bir doğa kamp merkezi Kamp alanını bulduğumuz gibi temiz bırakmamız son derece önemlidir. Öyle ki aşağıdaki işlemleri yapmadan kamp alanını terk etmemeliyiz:
- Kamp ateşini yaktığımız alandaki taşları çevreye dağıtmak.
- Artık korkömür ve külleri ıslatıp, çamurlu bir yumak haline getirip, ufak parçalar halinde çevreye savurmak.
- Dökülmüş yaprak ve dallarla çadırları kurduğumuz alanı tekrar çıplak toprak kalmayacak şekilde dağıtmak.
- Alandan çıkmadan önce son kez etrafa bakıp geldiğimize ve kaldığımıza dair hiç bir emarenin kalmadığından emin olmak.
- Doğada yapılan etkinliklere katılanların çevreye verebilecekleri etkilerin boyutları farklıdır. Bu farklılık makro ya da mikro düzeyde olabilir.