İstanbul Avrupa yakasında bulunan ve düzenli yerleşimi ile ön plana çıkan ilçelerden biri ise
Beylikdüzü ilçemiz. Doğudan
Avcılar, batıdan Büyükçekmece, kuzeyden Esenyurt ilçeleri ve güneyden ise Marmara Denizi ile çevrilidir.
İlçenin ilk yerleşim dönemleri göz önüne alındığında, tarihin milattan önce 7. yüzyıllara kadar dayandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Eski dönemlerde daha çok tarım amacı güden bir köy olan
İstanbul Beylikdüzü, 2008 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
1999 Marmara depremi sonrasında, hasarlı ve çürük yapılardan uzak durma ihtiyacına binaen bölgede inşaat ve yapılaşma oldukça hız kazanmış, bu sayede yerleşime olan ilgi de hızla artmıştır. Ayrıca yeni dönem yapılanmalarına sahip olduğu için de oldukça düzenli bir ilçedir. Peki
Beylikdüzü gezilecek yerler nerelerdir? Buyurun birlikte inceleyelim.
Büyükçekmece Menzil Külliyesi
Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile, Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa'nın denetiminde inşa edilen külliye 16. yüzyılda oldukça önem kazanan mekanlardan biri olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman tarafından köprü, kervansaray ve çeşme yaptırılmış, Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa tarafından ise mescit, 16 adet dükkan ve 9 adet oda yaptırılmıştır.
Külliye 1998 yılında restore ve yenileme süreci yaşamış, bu sürecin ardından ise Kültür Park olarak anılmaya başlamıştır. İlçenin görülmeye değer nadide güzelliklerinden birini bu mekan oluşturmakta.
Kurşunlu Hanı
Yukarıda bahsettiğimiz üzere, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilmiş olan bu yapı, Sultan Süleyman Kervansarayı olarak da bilinen Kurşunlu Hanı, Büyükçekmece Menzil Külliyesi’nin önemli parçalarından biri. Hanın çatısı kurşun ile kaplı bir yapıya sahip olduğundan bu mekana Kurşunlu Han ismi verilmiş. Kervansaray, kapalı ve avlusuz bir yapıya sahip olduğundan da tipik bir han mimarisi sergilemekte.
Büyükçekmece Köprüsü
Menzil Külliyesi başlığında ifade ettiğimiz, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen köprü de burası oluyor. Köprüyü inşa eden kişi ise Mimar Sinan. Hem inşa ettiren hem de inşa eden açısından oldukça önemli yapılardan biri olan
Büyükçekmece Köprüsü’nün yapımı Zigetvar Seferi öncesinde 1566 yılında başlıyor.
Günümüze kadar bazı yenileme çalışmaları ile ulaşan bu güzide ve muazzam yapı, tamamlandığında mimarı olan zatı bile şaşırtmayı başardığına göre kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor diyebiliriz.
Enverpaşa Köşkü
Osmanlı'nın son dönemlerinde boy gösteren Enver Paşa ve ailesinin yaz aylarında yaşadıkları yazlık köşkleri olduğundan
Enverpaşa Köşkü olarak adlandırılmış. Ahşap ve mavi panjurlu yapısı ile göz kamaştıran bir estetiğe sahip olan bu mekan denize cephesi ile de gözde bir konumda yer alıyor.
Tepecik Çamlık Piknik Alanı
Yaklaşık 45 dönümlük araziye sahip olan
Tepecik Çamlık Piknik Alanı, bölge halkı için oldukça tercih edilen mekanlardan biri. Gerek hafta sonu etkinlikleri, gerek okul veya iş yeri piknikleri için vazgeçilmez mekanlardan olan bu alanda, eşek, at hatta deve binmek için turların düzenlendiği noktalar bile bulunuyor.
Beylikdüzü Nerede? Beylikdüzü’ne Nasıl Gidilir?
İstanbul Avrupa yakasının batı kısmında bulunan ilçelerden biri de
Beylikdüzü ilçesidir. Metrobüs hattının ilçeye uzanması ile ulaşım ağının hayli rahatladığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda Metrobüs sayesinde ulaşım süreleri de neredeyse yarı yarıya azalmış durumda.
Atatürk Havalimanı’na 13 kilometre mesafede bulunan ilçenin ulaşım ağı çok sayıda alternatife sahip. Gerek dolmuş hatları, gerek halk otobüsü ve İETT otobüsleri ile Beylikdüzü’ne rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.