Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Doğada Yaşam » Kışın Kamp Kurma

Kışın Kamp Kurma


Doğada kış kampı, sert doğa koşulları nedeniyle yaz ve bahar kamplarından oldukça farklıdır. Her şeyden önce kış kampı için ihtiyaç duyulan malzemeler farklıdır. Çadırınızdan giyeceğinize kadar tüm malzeme ve ekipmanınız bu sert doğa koşullarını karşılayacak kalite ve özelliklerde olmalıdır. Özellikle çadır ve tulum konaklama için kış dağcılığında çok önemlidir. Ancak dersimizin konusu malzeme ve ekipman değil, doğru malzeme ve ekipmanla gidilmiş bir kış kampında, güvenliğinizi ve konforunuzu arttıracak bazı küçük detaylara değinmektir. İşte güzel bir kış kampı için bazı ipuçları.

Türkiyenin en yüksek dağı Ağrı dağında bir kış kampıŞekil 1 - Türkiye'nin en yüksek dağı Ağrı dağında bir kış kampı


Kışın kamp kurulurken şu detaylara dikkat edilmelidir:
  • Çadır rüzgar almayan bir bölgeye kurulmalıdır. Eğer bu açıdan uygun bir bölge bulamazsa çadırınızı sert rüzgarlardan koruyacak bir kar duvarı yapılmalıdır. Eğer kar yoksa ağaçlardan bir rüzgar duvarı yapabilir.
  • Kışın üzerinde biriken karın ağırlığı ile ağaç dalları kırılır ve çok ciddi bir güvenlik sorunu yaratır. Bu nedenle çadır ağaçların altına kurulmamalıdır.
  • Çadır yumuşak kar üzerine kurulmamalıdır. Önce çadırı kuracağınız bölgeyi ayaklarınızla iyice ezin ve sertleştirir. Aksi takdirde yumuşak kara kurulan çadır, ağırlıkla yavaş yavaş kara saplanacak, sonunda ya dağılacak, ya da yeniden çadır kurma mecburiyetinde bırakacaktır.
  • Çadırı kurduktan sonra çadır zeminine yayılacak bir termal battaniye yerden gelen soğuktan önemli oranda koruma gerçekleştirecektir. Ayrıca bu malzeme çok hafif ve küçük olması nedeniyle taşıması kolaydır.
  • Kış kampında en altta kapalı hücre bir mat, üstünde ise şişme mat kullanılması önerilir. Açık hücreli matlardan kaçınılmalıdır. Çünkü açık hücre matlar ıslandıkları takdirde sünger gibi ıslaklığı yayarlar. Kapalı hücre matlar da ise ıslaklık yayılmaz.
  • Kışın dikkatlice çadırın içinde yakacağımız küçük bir tealight mum çadırın ısısını 4 0C arttırır. Ancak mumun içerideki oksijeni de tükettiğini unutmamalıyız. Sadece çok üşüdüğümüzde tek bir mum yakmalı, mum yanarken uyunmamalı ve bu arada çadırı da yakmamaya özen göstermelisiniz.
  • Kimyasal reaksiyonla çalışan el/ayak ve vücut ısıtıcıları ile cep sobaların çadırda ısınmak için iyi bir seçenektir. Bunlar 40-45°C dereceye kadar ısı üretirler ve yaklaşık 6 saat bu ısıyı korurlar. Uyku tulumu içine alacağımız bir iki ısıtıcı konforu arttırır.
  • Isınmak için gerektiğinde 1 lt su kaynatılıp, bir pet şişeye doldurularak uyku tulumunun içine alınabilir.
  • Tuvalet ihtiyacı geldiğinde soğukta dışarı çıkmaktan çekinip tutulmamalıdır. Çünkü idrarı sıcak tutabilmek adına vücut ilave enerji harcar ve bu üşümeye neden olur. Diğer bir seçenek de patlamaz bir idrar torbası alıp bu işi çadırda yapmak da olanaklıdır. Bunu yapabilmeleri için kadınlara yönelik özel aparatlar da var.
  • Soğuk havada vücut ısısını dengede tutabilmek için daha çok enerji harcar ve tabi bununla beraber su da öyle ki, çok soğuk bir havada, dinlenme halinde iken bile 5-7 litre su kaybedilebilir. Bu nedenle sık sık su içip ve enerjiyi korumak için karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketilmelidir. Böylelikle daha sıcak kalınabilir.
  • Bol bol sıcak içecekler içerek vücut ısısı bu şekilde çok daha kolaylıkla dengelenir. Tekrar tekrar sıcak içecek yapmaya uğraşmak yerine de yanımıza iyi bir termos alıp sorunu bu şekilde çözmek mantıklıdır.
  • Su şişelerini gece uyurken donmaya karşı korumak için bir çorabın içine koyup ve çorapla birlikte ayakkabının içine sokmak donmayı en aza indirir.
  • Diğer bir seçenek de şişeleri baş aşağı tutmaktır. Bu şekilde su yukarıdan (şişenin dibinden) donmaya başlayacaktır. Şişeyi doğrulttuğumuzda üstte donmamış su kalır ve siz de buz eritmekten kurtuluruz.
  • Yatmadan önce enerji verici bir şeyler yemek, geceyi daha rahat geçirmeyi sağlar ve bu sayede temiz bir uyku geçirilir.
  • Kulakları da kapatan bir şapka, boyunluk ve eldiven giymek ısı kaybını ciddi oranda azaltır. (İnsan en çok boynundan ısı kaybeder.)
  • Her türlü pili cihazından ayırıp ve iç ceplerinizde taşımalısınız. Aksi takdirde soğuk nedeniyle kullanılamaz duruma gelir.



admin / 18.07.2018 / 0 / 1 267

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Yazın Kamp Kurma

Yazın Kamp Kurma

Doğada yapılan her aktivite zevklidir. Yaz kampları her aktivitenin sonunda
Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Doğada keyifli ve güvenli bir kamp için en büyük önceliğimiz doğru malzemeleri
Doğada Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğada Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğada kamp yapmak zorluklarla dolu fakat zevkli bir uğraştır. Bu zorlukları
Kamp Ateşi Yakma

Kamp Ateşi Yakma

Kamp ateşi yakmak bazı durumlarda yaşamsal önem taşır; ateş ısınmayı, kampı
Doğada Ateş Yakmak için İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Doğada Ateş Yakmak için İhtiyaç Duyulan

İyi bir ateş yakmanın sırrı önce küçük dallarla başlayarak ateşi kademeli
Doğada Su Elde Etme Teknikleri

Doğada Su Elde Etme Teknikleri

Hafta sonu bir gezi ya da yürüyüşe gittiniz ve suyunuz tükendi. Böyle bir
Çadır ve Çeşitleri

Çadır ve Çeşitleri

Doğada zaman geçirenler için en kullanışlı materyallerden biri çadırlardır.
Mevsimlere Göre Barınaklar

Mevsimlere Göre Barınaklar

Hava derecesinin sıfır derecenin altında olduğu yerlerde kardan barınak yapmak
Barınak ve Kamp Yeri Seçimi

Barınak ve Kamp Yeri Seçimi

Kamp için uygun bir bölge seçtikten sonra yapacağınız ilk şey bir barınak
Doğada Barınma Şekilleri

Doğada Barınma Şekilleri

Rüzgâr, yağmur, kar ve güneşten korunarak dinlenip uyuyabileceğiniz bir yere
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up