İstanbul’un en yeni ilçelerinden biri olan
Başakşehir, 2008 yılındaki düzenlemeler ile Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Esenler ilçelerinden ayrılarak bugünkü ilçe statüsünü kazanmıştır. Kuzeyden
Arnavutköy, kuzeydoğudan Sultangazi ile Eyüp, güneyden
Avcılar,
Bağcılar ve Küçükçekmece, batıdan Esenyurt, doğudan ise Esenler ilçeleri ile çevrilidir.
İlçenin kurulmuş olduğu bölge, Osmanlı dönemlerinde Azatlı olarak anılan bir baruthaneyi barındırdığından o dönemlerde Azatlık olarak anılırmış. Son zamanlarda yaşadığı hızlı gelişim ve düzenli yapılanma ile tercih edilen gözde ilçelerden biri haline gelmiş. Günümüzde 370 bin nüfusa ev sahipliği yapan
Başakşehir’de gezilecek yerler de elbette bulunuyor.
İlçede gezebileceğiniz başlıca mekanlar arasında Azatlı Baruthanesi, Şamlar Tabiat Parkı, Başakşehir Göleti ve Yarımburgaz Mağarası yer alıyor.
Azatlı Baruthanesi
Osmanlı dönemlerinde bölgede Azatlı olarak anılan bir baruthane bulunduğundan az önce bahsetmiştik. Bu baruthane o dönemlerde devletin barut ihtiyacının önemli kısmının temin edildiği bir yer ve 1877 yılına kadar faaliyet göstermeye devam eden bir tesis. Yerleşim yerlerinin dışında yer alan baruthanenin büyük bir kısmı tahrip olmuş durumda olsa da idare merkezi olduğu düşünülen binanın önemli bir kısmı günümüze kadar kalabilmeyi başarmıştır.
Şamlar Tabiat Parkı
İstanbul Başakşehir sınırları içerisinde bulunan Şamlar Ormanı, fıstık çamları ile donatılmış, bol oksijenli ve huzur pompalayan ortamıyla oldukça güzel bir mekan. İçerisinde mesire alanları, çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkurlarına da ev sahipliği yapan
Şamlar Tabiat Parkı, bölge halkının en gözde mekanlarından biri.
Başakşehir Göleti
İlçede, muhteşem bir çevre düzenlemesi ve muazzam manzarası ile oldukça ön plana çıkan bir mekan var ki bu mekanın adı ise
Başakşehir Göleti olarak anılıyor. Gölet, İstanbul’un en büyük yapay gölü olma özelliğini taşıyor ve 300 dönümlük park rekreasyon alanının içerisinde yer alıyor.
Gölün de içerisinde bulunduğu alanda, restoranlar, çay bahçeleri, oyun parkları ve golf kulübü bile bulunuyor. Mekan aynı zamanda kongre ve gösteri türü etkinliklere de bazı dönemlerde ev sahipliği yapmakta. Özellikle Ramazan aylarında oldukça hareketli bir etkinlik alanına dönüşen parkta, Ramazan ayına uygun her türlü sahne faaliyetine yer verilmeye çalışılıyor.
Yarımburgaz Mağarası
Başakşehir ilçesi sınırlarında yer alan
Yarımburgaz Mağarası, dünyadaki en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahip. 2001 yılında yapılan çalışmalar ile öncelikli arkeolojik ve doğal sit bölgesi statüsüne sokulmuş olan mağara, Küçükçekmece Gölü’ne yürüme mesafesinde ve İstanbul şehir merkezine ise 22 kilometre kadar mesafede bulunuyor.
Yapılan çalışmalarda elde edilen kalıntı ve belge mahiyeti taşıyan bulgulardan anlaşıldığı üzere mağaranın, Alt veya Orta Buzul Çağı veya Eski Taş Çağı dönemlerinde kullanılmış olan bir mekan olduğu tespit edilmiş durumda. Yani en kötü ihtimalle yaklaşık 2 milyon yıl önce başlayıp 12 bin yıl önce sona ermiş olan bir dönemden bahsediyoruz.
Bu durum, Yarımburgaz Mağarası’nı Türkiye'nin bilinen en eski yerleşim yeri yaptığı gibi dünyanın da en eski yerleşim yerleri arasına dahil ediyor. Öyle ki; insanlığın Avrupa kıtasına yerleşim sürecinde de rol almış olma ihtimali oldukça yüksek.
Başakşehir Nerede? Başakşehir’e Nasıl Gidilir?
İstanbul Avrupa yakasında yer alan Başakşehir’e hem karayolu hem de raylı sistem kullanılarak ulaşım sağlanabiliyor.
Metro hatlarından M3 ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi M3 metro hattı ile birçok demiryolu güzergahına da erişim sağlayabiliyorsunuz. Karayolunu tercih etmeniz durumunda İstanbul’un çeşitli yerlerinde yer alan pek çok dolmuş, halk otobüsü ve belediye otobüs seferleri aracılığı ile ilçeye ulaşım sağlayabileceğinizi de belirtmiş olalım.