İstanbul Avrupa yakasında yer alan popüler ilçelerden biri de Bakırköy’dür. Daha detaylı tarif etmek gerekirse, ilçemiz Avrupa yakasının batı yarısında yer alan Çatalca Yarımadası üzerinde ve Marmara Denizi’nin kuzeydoğu kıyısında bulunuyor.
Yaklaşık 225 bin nüfusa ev sahipliği yapan ilçe, batıdan Küçükçekmece, doğudan Zeytinburnu, kuzeyden Bahçelievler, kuzeydoğudan Güngören ve güneyden ise Marmara Denizi tarafından çevreleniyor.
Tarihi Roma İmparatorluğuna kadar dayanmakta olan bölge, o dönemlerde Makri Hori yani Uzak Köy olarak anılan bölgenin bazı dönemlerde ise Makro Hori yani Uzun Köy olarak anıldığı da ileri sürülüyor.
Osmanlı döneminde de Makriköy şeklinde ifade edilen bölge Cumhuriyet’in ilanından sonra ise eski ismine telaffuz olarak oldukça benzeyen, bugünkü ismini yani Bakırköy ismini alıyor. İlçe bugünkü sınırlarına ise 1992 yılında ulaşmıştır. Bu kadar genel bilginin ardından dilerseniz sizleri daha fazla bekletmeden
Bakırköy’de gezilecek yerler konusuna giriş yapalım.
Cumhuriyet (Bakırköy) Meydanı ve Özgürlük Meydanı
Bakırköy Meydanı olarak da anılan Cumhuriyet Meydanı, trafiğe kapalı bir mekan ve Bakırköy Sahili’ne oldukça yakın bir konumda bulunduğu için ilçenin en uğrak mekanlarından biri.
Özgürlük Meydanı ise ilçenin merkezi olmuş durumda. Meydanda çok sayıda kafe ve restoran bulunuyor. Hatta yan yana konumlanmış iki farklı alış veriş merkezinden de anlayacağınız üzere ilçenin en yoğun ve en kalabalık mekanlarından biri burası. Meydanın orta yerinde bir de atlı karınca yer alıyor.
Fildamı Sarnıcı
Bizans döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak adına birçok sarnıç yapıldığını hepimiz biliyoruz. Bu sarnıçlardan biri ise Bakırköy’de bulunan
Fildamı Sarnıcı. Bizans’ın en parlak dönemlerinde yani milattan sonra 400 ila 500 yılları arasında inşa edilen sarnıç, İstanbul’da bulunan açık sarnıçlar arasında büyüklük bakımından ilk dörtte yer alıyor.
Dikdörtgen ve geniş bir alanı duvar gibi çevreleyen sarnıç günümüzde Belediye’ye bağlı bir mekan olarak halka sunuluyor. Zaman zaman çeşitli etkinliklerin de düzenlendiği mekanın en renkli olduğu dönemler ise Ramazan ayı şenliklerine ev sahipliği yaptığı dönemler diyebiliriz.
Florya Atatürk Deniz Köşkü
Bakırköy’ün en meşhur mekanlarından olan Atatürk Deniz Köşkü, Şenlikköy Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Köşk, Mustafa Kemal Atatürk'ü İstanbul'a geldiği dönemlerde misafir etmek amacıyla inşa edilmiş.
Denizin 25 metre kadar içinde bulunan köşke, sahilden uzanan bir iskele ile ulaşabiliyorsunuz. Köşkte yine yaklaşık 25 metre kadar uzanan bir iskele daha bulunuyor ve bu iskele gerek denize girmek gerekse tekne, sandal gibi araçların bekletilmesi amacı ile inşa edilmiş.
Hava Kuvvetleri Müzesi
Bakırköy’ün en çok ilgi gören mekanlarından bir diğeri ise
Hava Kuvvetleri Müzesi. Havacılık Müzesi olarak da anılan bu mekanda, Birinci Dünya Savaşı’ndan itibaren günümüze kadar kullanılan çeşitli uçaklara, helikopterlere ve hava aracı teknolojilerine yer verilmiş.
Dilerseniz burada sergilenmekte olan araçları hem içeriden hem de dışarıdan daha yakından inceleyebiliyorsunuz.
İstanbul Akvaryum
Avrupa'nın en büyük akvaryumu olma özelliğini taşıyan bu mekan da
İstanbul Bakırköy’de Şenlikköy Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yapan akvaryumu gezerken hayrete düşmemek elde değil.
2011 Haziran sonunda ziyaretçiye açılan mekanın inşası yaklaşık 8 yıl kadar süren
İstanbul Akvaryum, 100 dönümlük bir arazi üzerine 22 dönüm alanı kaplayacak şekilde ve 2 katlı olarak inşa edilmiş durumda.
Akvaryum alanı içerisinde 16 farklı dekor bulunmakta ve bu dekorlardan biri de yağmur ormanı dekoru. Yağmur ormanı dekorunda tropik yerlere özgü kemirgen ve sürüngenlerin de yer bulacağı belirtiliyor.
Anlayacağınız sadece akvaryum olarak hizmet vermeyen bu mekan, aynı zamanda çocuk eğlence bölümleri, etkinlik alanları, bilim merkezi, sinema salonları, mağazalar, büfeler, restoranlar ve kafeteryalar gibi pek çok mekanı da içerisinde bulunduran kompleks bir yapıya sahip.
Florya Sosyal Tesisler
Florya Sosyal Tesisleri huzurla dolup taşacağınız muhteşem mekanlardan biri. Şehrin yoğunluğundan sıyrılıp, tertemiz havası ve insanın içini ısıtan çevre düzenlemesiyle kesinlikle görmeniz gereken mekanlardan biri.
Tesis içerisinde restoran ve kafe de bulunduğunu belirtmek isteriz. Şayet uygun bütçelerle deniz kenarında yemek yiyebileceğiniz oldukça nezih bir mekan olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.
Florya Atatürk Ormanı
Şenlikköy ve Basınköy Mahalleleri arasında uzanmakta olan bu bölge, 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile ağaçlandırılmaya başlanmış ve o dönemlerde başlatılan çalışmalar zamanla böyle muhteşem bir alanın ortaya çıkmasına vesile olmuştur.
Talimat bizzat Atatürk tarafından geldiği için bu yeşil alan, ilerleyen dönemlerde Atatürk Ormanı olarak anılmaya başlanmıştır. Birçok etkinlik yapmanıza müsait olan bu mekan dinlenirken veya vakit geçirirken oldukça keyif alacağınız bir nokta diyebiliriz.
Yeşilköy Sahil Parkı
Fark ettiğiniz üzere Bakırköy’de yeşil alanlar hayli fazla. Sahil Parkı da bu mekanlar arasında en çok ön plana çıkan noktalardan biri. Gerek geniş yeşil alanları gerekse denize sıfır konumu ile huzuru soluyacağınız güzde noktalardan biri de burası.
Zuhurat Baba Türbesi
İstanbul’un Fethi sırasında orduda vazife almış bir zat olarak biliniyor. Rivayetlere göre, Bizanslılar Osmanlı askerlerinin içme suyunun sağlandığı kaynağa zehir atıyorlar ve bu sebepten ötürü askerin susuzluktan bitap düştüğü bir anda, aniden ortaya çıkarak askerlerin susuzluklarını gidermelerine yardımcı olduğu iddia ediliyor.
Askerler, o gün aniden ortaya çıkan ve ismini bilmedikleri bu zata zuhur eden anlamında Zuhurat Baba olarak seslenmeye başlıyorlar. Fetih sırasında şehit düşen bu zat düştüğü yere defnediliyor ve ilerleyen dönemlerde bu zatın bir Allah dostu olduğu ileri sürülerek mezarı yanına bir türbe inşa ediliyor.
Bakırköy Çarşı Camii
Cami ilk olarak Şabanağa isminde hayır sever bir kişi tarafından 1602 yılında ahşap olarak inşa ettiriliyor. Hem olası yangın durumlarında binanın kurtarılması zor olacağından hem de ahşap yapısının tahrip olmaya başladığından Sultan Abdülaziz döneminde bütünüyle restore edilen cami, cemaat için yetersiz kalmaya başlayınca 1983 yılında yeniden restore edilerek genişletiliyor ve bugünkü halini alıyor. Her ne kadar orijinal yapıya sahip olmasa da bölgenin tarihi simgelerinden birini teşkil eden bu mekanı da görmenizde fayda var.
Ermeni Kilisesi
Osmanlı zamanında barut imalatı yapılan fabrikada çalışmakta olan Ermeni işçilerin ibadethane ihtiyaçlarının giderilmesi adına yapılmış olan
Dzinunt Surp Asdvadzadzni Ermeni Kilisesi, 1844 yılında inşa ediliyor. 1999 yılında restore edilen kilisenin alanı içerisinde Ermenilerce önem verilen birçok kişinin de mezarı bulunuyor.
Bakırköy Nerede? Bakırköy’e Nasıl Gidilir?
İstanbul Avrupa yakasında yer alan Bakırköy'e, gerek deniz ulaşım araçları ile gerekse karayolu ile ulaşmanız mümkün. Deniz ulaşım ağını tercih edecek olanların Kadıköy ya da Bostancı iskelesinden Bakırköy'e düzenlenen seferleri kullanabileceklerini belirtmek isteriz.
Karayolunu tercih edecek olur iseniz, Taksim, Şişli, Mecidiyeköy gibi birçok noktadan otobüs ya da minibüs ile Bakırköy'e ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Mecidiyeköy’den Metrobüs ile de Bakırköy'e rahatlıkla ulaşım sağlamanız mümkün.