Doğada Kamp Yeri Özellikleri
Kamp kurulacak bir alanın güvenli olması en önemli özelliktir. Doğada kamp yeri özelliklerinde şu hususlara dikkat etmeliyiz:
- Dere yataklarına kamp kurulmamalıdır. Hava günlük güneşlik olsa bile bulunulan yerden çok uzaklarda yağacak bir yağmur, gece sel altında kalmaya neden olabilir. Sürüklenmiş ağaçların ve kayaların olduğu kumlu dere yataklarından kesinlikle uzak durulmalıdır. Çünkü bunlar geçmişte sel olduğunu gösterir. Aslında etrafa biraz dikkatle bakınca geçmiş sel izlerini görmek ve suyun hangi seviyeye kadar yükseldiğini anlamak mümkündür. Kamp yeri bu seviyenin en az 4-5 metre üzerinde olmalıdır.
- Heyelan bölgelerine kamp kurulmamalıdır. Heyelan toprağın ya da kayaların sürüklenmesi ile oluşabilir. Bu tip bölgeleri eğime, kökleri ile birlikte sürüklenmiş ağaçlara, toprak ve kayalara bakarak da anlaşılabilir. Ayrıca sarı ve açık kahverengi renkli toprak/kayalık bölgeler muhtemel heyelan bölgeleridir. Aslında uzman olmaya gerek yok. Kamp kuracağınız bölge ”Daha önce heyelan olmuş mu, olmamış mı?” bir de o açıdan incelenebilir, mutlaka anlaşılacaktır.
- Kaya duvarlarının altına kamp kurulmamalıdır. Gece ve gündüz ısı farklılıklarından dolayı kayalarda sürekli kılcal çatlamalar olur. Bunlar belirli bir seviyeye ulaştığında koparak aşağı düşerler. Özellikle güneşin doğuşundan ve batışından sonraki ilk 1-2 saat daha yoğun görülürler. Erciyes Dağı Çobanini kamp bölgesinde kamp kuranlar bütün gece kopan kayaların sesini dinleyebilirler.
- Sert rüzgarlara açık zirvelere kamp kurulmamalıdır. Gece dev bir ağacın kampın üzerine devrilmesi mümkündür. Bu bölgeler rüzgardan devrilmiş ağaçlarla doludur. Bir ağaç mezarlığını andırırlar. Devrilmemiş ağaçların da bazıları, büyük ihtimalle önceki fırtınalardan hasarlıdır.
- Yoğun ormanlık ve çalılık alanlarda kamp kurulmamalıdır. Bu tip yerler doğada yabani hayvanlar ile ani karşılaşmalara neden olur. Hayvanlara çadırınızı görmelerini ve uzak durmalarını sağlayacak bir açık alan bırakmak şarttır. En yoğun ormanlık alanda bile bu tip küçük açık alanlar mevcuttur.
- Kurumuş ya da yan yatmış ağaçların altına kamp kurulmamalıdır. Gece çadırın üstüne bir ağacın devrilmesi veya dal düşmesi mümkündür. Özellikle bir yan yana yatmış ağaçların altına kamp kurulmaz. ABD’de bu ağaçların adı “Dul Bırakan”dır. Çok mecbur kalınacak olursa ağacın yattığı yönün aksine kamp kurulmalıdır.
- Yüksekteki açıklık alanlara veya açık alandaki tek ağaç altına kamp kurmamak gerekir. Yüksek açık alanlara kamp kurulduğunda en yüksek nokta olunur. Özellikle bu kötü havalarda yıldırım açısından ciddi risk içerir. Açık alanlardaki tek ağaçlarda yıldırım tehdidine açıktır. Bu nedenle ağaç altına kamp kurulmamalıdır. Bunun istisnaları olabilir. Örneğin çölde açık alanda kamp kurmaktan başka seçenek yoktur. O durumda da en alçak noktaya kamp kurmaya çalışılmalıdır.
- Patikalar üzerine kamp kurulmamalıdır. Hayvanlar bu patikaları kullanır ve kamp tam yolları üstünde kalabilir.
- Bulunduğunuz yerde tek ve küçük bir su kaynağı olabilir, kaynağın hemen yanına kamp kurmamak gerekir. Gece su içmeye gelen yabani hayvanlar, bir müddet korkup yaklaşamasalar bile susuzluk er geç galip gelecek ve su içmeye geleceklerdir. Bu durumda kamp su kaynağından asgari 100 metre uzağa kurulmalıdır.