Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Doğada Yaşam » Doğada Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğada Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?


Doğada kamp yapmak zorluklarla dolu fakat zevkli bir uğraştır. Bu zorlukları azaltmanın yolu ise kamp yapma sanatını öğrenmektir. Bir kampı iyi bir kamp yapan rahat bir çadır, sıcak bir uyku tulumu, kaliteli ekipman ve iyi yiyecektir.

kamp yeri seçimi
Doğada kampçılığın esas kuralı ise doğaya saygı duymak ve korumaktır. Doğayı koruma karşısında bizim rahatımız ikinci planda kalmaktadır. Aslında bize bunca mutluluk sağlayan doğaya saygımızı gösterecek şeyleri yapmak o kadar da zor değildir. Bu yüzden bu bölümde kolay kamp yapmanın olduğu kadar temiz kamp yapmanın da ipuçları verilmiştir.


Kamp yaparken her zaman göz önünde tutmamız gereken kural çevreye en az zararı vermektir.

Kamp Yeri Seçimi

Doğada kamp yeri seçiminde etken olan birçok faktör vardır. Bunlardan ülkemizde en az önemseneni kamp yerimizin doğaya verdiği zarardır. Unutulmamalıdır ki bizler doğanın misafirleriyiz ve konforumuz her zaman doğayı korumaktan sonraki kriter olmalıdır.

Doğada kamp yaparken dikkat edilmesi gereken konu eğer kamp yapacağınız yerin yakınında köy veya yerleşim birimi varsa muhtarlığa, yöre sakinlerine, jandarmaya ya da kaymakamlık haber vererek izin almaktır. Ayrıca ziyaret edilecek bölgede kamp kurma ve ateş yakma yasağı olup olmadığının öğrenilmesi de önemlidir. Milli Parklar Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü ve Köy işleri Müdürlüğü vb. kurumlar gitmeden önce aranabilir. Çadırlar olabildiğince kamp alanı olarak belirlenmiş yerlere kurulmalıdır. Çadırı çevrede keşif yaparak tehlikelerden uzak, en uygun yere, mümkünse hava kararmadan kurmak iyi olacaktır.

Kampçılar doğayı tanımayı, onunla baş başa kalmayı, her koşulda ne tür davranmaları gerektiğini, kendilerini bu koşullara alıştırmayı hep kampta öğrenirler.

Bir kamp için yapılabilecek en iyi hazırlık kadar kamp yerini doğru seçmek de önemlidir. Öncelikle kamp yapılacak yer içme suyuna yakın olmalıdır. Eğer yakında içme suyu kaynağı bulunmuyorsa, bir su depolanabilecek plastik bidon vs. var ise, suyun biraz daha uzağında konaklanabilir. Ayrıca suya gece ve gündüz ulaşabilmelidir. Öte yandan su kaynağına çok yakın olmak da iyi değildir. Özellikle akarsular karanlıkta kamptakiler için çok gerekli olan duyma yetisini azaltacaktır. Su çevresinde toplanan haşarat ve gece su içmeye gelebilecek orman sakinleri de (eğer civardaki tek su kaynağı ise) kampı suya çok yakın kurmamak için bazı sebeplerdendir. İçme suyu, çamaşır ve bulaşık için daima su alınan yerin üstünden alınmalıdır. Kirli sular kesinlikle akarsuya değil kenarından biraz ileride toprağa dökülmelidir.

Kamp için çok rüzgar veya güneş alan bir yer seçilmemelidir. Dere yatağında olmamalı ve mümkün olduğu kadar düz bir zemini olmalıdır. Mezarlık yanları ve hayvan sürülerinin geçtiği yerler de uygun değildir. Civardan odun toplanabilmesi de önemlidir. Kamp yeri, civardaki yerleşim bölgelerine çok yakın olmamalı ancak gerektiğinde yardım alınabilecek bir mesafede bulunmalıdır.

Kamp yerinde çadırlar daire, hilal veya U şeklinde ve kapıları ortaya bakacak şekilde kurulur. Kamp ateşi de bu merkezde yakılır. Ateşten sıçrayacak kıvılcımların çadırları yakmaması için gerekli mesafe bırakılmalıdır. Ateş yakılırken de emniyet kurallarına tamamen uyulmalıdır. Çadır kurulmadan önce zemin taş ve dallardan temizlenmeli eğer kar varsa çiğnenmelidir. Mümkünse yere bir naylon serilip üzerine birkaç kat gazete kâğıdı konulduktan sonra çadır bunun üzerine kurulmalıdır. Çadır kurulan yerde az da olsa bir eğim olacaktır, dolayısıyla yağmur sularının çadırın üzerinden akmaması için çadırın çevresine yeterince derin bir yağmur oluğu açılmalıdır. Rüzgarlı havalarda çadırlarınızın dış ve iç katları arasındaki boşluğa dolacak olan soğuk hava geceleyin üşütebilir. Bunu önlemek için çadırların çevresine taş veya kardan bir set örülebilir.

Kamp için getirilen yiyecekler toplu halde bir iaşe çadırında saklanmalıdır. Eğer fazla çadır yoksa naylon torbalardan bir tane yapılmalı ancak iaşe asla açıkta bırakılmamalıdır. Kamp yapılan yerin yakınında ormanlık bir alan varsa toplanan odunlar kesildikten sonra boylarına göre istiflenmelidir. Odunluk olarak ayrılan bölgenin etrafı da bir iple çevrilmelidir. Odunların üstü ıslanmış ise ateşin yakınına dizilerek kurumaları sağlanır. Eğer bir ağaç dalında en ufak bir hayat belirtisi var ise o dal kesilmemelidir. Tüm yapraklar solmuş olsa bile dalın kırılgan olup olmadığı yoklanmalıdır. Yaş bir dalı yakmaya çalışmak tecrübesizliğin işaretidir.

Yukarıda anlatılan hazırlıklar hava kararmadan önce bitirilmelidir. Gece, karanlıkta ve soğukta iş yapmaktansa gündüzden hazırlıkları tamamlamak elbette daha iyidir. Ancak kamptakiler geceleyin de ormandan zevk almasını bilirler. Akşam yemeği yenildikten sonra kamp ateşi çevresinde geçirilen güzel anlar "kesin sessizlik" saatinin gelmesi ile sona erer. Bu saatten sonra nöbetçiler dışında herkes çadırlarına çekilir ve kampta sadece ateşin çıtırtıları duyulur. Kamp ateşi de nöbet ateşi haline getirilir. Nöbetçilerin başlıca görevi kulaklarını dört açmak ve kamp çevresini ara sıra kolaçan etmektir. Özellikle iaşe çadırı civarına dikkat edilmelidir. Ayrıca nöbet sırası geleni sessizce uyandırmak ve ısınmaları için çay hazırlamak da nöbetçilerin görevlerindendir.


Kuruluşlarına göre kamplar 3 çeşittir:
  • Sabit kamplar
  • Yarı sabit kamplar
  • Çadırlı kamplar
Seçilebilecek kamp yerlerini doğaya verdikleri zararlar açısından aşağıdaki şekilde inceleyebiliriz:
  • Kar: Eridiğinde bıraktığımız neredeyse bütün izleri sileceği için ideal bir kamp yeridir.
  • Düz kaya: Kaya, kamp yerimizin bırakacağı izlerden en az etkilenen yerlerden biridir.
  • Kum ya da toprak: Bu kamp yeri kayadan sonraki en uygun alandır.
  • Orman içinde açık, bitkisiz alanlar: Bu tip yerler ilk 3 tercihe göre daha az tercih edilmelidir.
  • Orman çizgisinden yüksekteki çayırlık alanlar: Ağaç çizgisi üzerindeki çayırların çok kısa bir büyüme dönemleri vardır ve dağ eko sistemlerinin en hassas olanlarından biridir. Böyle bir alanda bir hafta bırakılmış bir çadır tüm sezon boyunca o noktada bitki oluşumunu durdurabilir. Böyle bir yerde kamp yapmak gerektiğinde çadırın yerini sık sık değiştirmek verilen zararı azaltacaktır.
  • Orman çizgisinden yüksekteki bitki barındıran alanlar: Dağ bitkileri çok yavaş büyür. Kısa bir kamp bile dağ bitkilerinin gelişimini senelerce etkileyecek bir zarar verebilir.
  • Su kenarları: Su kenarlarındaki bitkiler özellikle hassastır ve daha fazla insan doğaya çıktıkça su kirlenmesi de ciddi bir problem haline gelmiştir. Doğada kullanılan birçok kamp yeri de ne yazık ki su kaynaklarının ve durağan suların yanındadır. İdeal olan su kaynaklarının en az 50 metre uzağında kamp yapmaktır. Türkiye dağlarındaki su kaynakları genel olarak temiz olmakla beraber doğaya çıkan kişilerin sayısının artmasıyla kirlenme başlamıştır.
Doğaya verebileceğimiz zararlar dışında kamp yerimizi seçerken dikkat edilecek başka konular da vardır:
  • Çadır kurulan yerin eğimli olmaması ve zeminin taşlı olmaması gerekir. Eğer eğimli bir yere kamp kurulacaksa çadırda baş kısmı eğimin yüksek kısmında kalacak şekilde yatılmalıdır.
  • Kamp yeri çığ, sel, taş düşmesi, heyelan gibi potansiyel tehlikelerden uzak bir noktada olmalıdır. Bu konu oldukça önemli bir konudur. Bu konunun teorik olarak öğrenilmesinin yanında pratikte de bilginin desteklenmesi önemlidir. Ülkemizde ve yurt dışında özellikle çığ tehlikesi ve taş düşmesi gibi potansiyel tehlikelerle birçok insan karşı karşıya kalmakta ve hayatlarını kaybetmektedirler.
  • Seçilen kamp yeri mümkünse rüzgardan en az etkilenecek bir noktada kurulmuş olmalıdır.
Ağrı dağı 3300 m dağcıların sabit kampıŞekil 1 - Ağrı dağı 3300 m dağcıların sabit kampı



admin / 04.07.2018 / 0 / 2 806

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Doğada Temiz Su Nasıl Bulunur?

Doğada Temiz Su Nasıl Bulunur?

Doğada rahat ve sorunsuz zaman geçirebilmek için en fazla ihtiyaç duyulan ve en
Doğada Yemek Pişirmek

Doğada Yemek Pişirmek

Temel beslenme bilgisi, ateş yakma, kamp yapma ve ocaklar hakkında edindiğimiz
Kamp Alanının Temizliği

Kamp Alanının Temizliği

Doğa da yapılan sportif etkinliklere katılım bugün olduğu gibi, gelecekte de
Kampın Kaldırılması ve Toplanması

Kampın Kaldırılması ve Toplanması

Bir kampın toplanması en az kurulması kadar önemlidir. Doğaya götürdüğümüz her
Kışın Kamp Kurma

Kışın Kamp Kurma

Doğada kış kampı, sert doğa koşulları nedeniyle yaz ve bahar kamplarından
Yazın Kamp Kurma

Yazın Kamp Kurma

Doğada yapılan her aktivite zevklidir. Yaz kampları her aktivitenin sonunda
Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Doğada keyifli ve güvenli bir kamp için en büyük önceliğimiz doğru malzemeleri
Doğada Kamp Yeri Özellikleri

Doğada Kamp Yeri Özellikleri

Kamp kurulacak bir alanın güvenli olması en önemli özelliktir. Doğada kamp yeri
Kamp Ateşi Yakma

Kamp Ateşi Yakma

Kamp ateşi yakmak bazı durumlarda yaşamsal önem taşır; ateş ısınmayı, kampı
Çadır ve Çeşitleri

Çadır ve Çeşitleri

Doğada zaman geçirenler için en kullanışlı materyallerden biri çadırlardır.
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up