Balıkesir’in ilçesi olan ve Kurtuluş Savaşı sırasında yöre halkının vermiş olduğu mücadele ile akıllara kazınan bir yerleşim yeri olan
Sındırgı denilince Emendere Kaplıcaları ve Yağcıbedir halıları da akla gelmektedir.
Denizden yüksekliği 250 metre olan ilçede ormanlık ve dağlık alanların bir bölümünden Simav Çayı geçmektedir. Kertil Mesire Yeri, Düvertepe Sarı Alan Yaylası, Cüneyt Çayı Vadisi ve Sinandede Yaylası ilçenin görülmesi gereken güzellikleri arasındadır. Yörenin tarihinin oldukça uzun bir dönemi içermesi ve pek çok uygarlığın bu noktada hüküm sürmüş olması, yörenin sahip olduğu doğal güzelliklere tarihi kalıntıların da eşlik etmesini sağlamaktadır.
Sındırgı Tarihi
Bölgenin tarihi çok eski dönemlere dayandırılmaktadır. Antik dönemde Sındırgı'nın adının Carsea olduğu bilinmektedir. Bu bölge tarihte Attaneion adı ile de anılmaktadır. Bölgede Friglerden Lidyalılara, Helen İmparatorluğundan Roma ve Bizans’a kadar pek çok uygarlık yerleşik bir hayat yaşamıştır. İlçe merkezinde Helenistik dönemin izleri olan Tümülüsleri, kaya ve oda mezarlarını görmek mümkündür.
Yörede Pers egemenliğinin yanı sıra Bergama Krallığı da hüküm sürmüştür. Bizanslıların ardından sırası ile Selçuklular ve Karesi Beyliğine yerleşim alanı olan bölge son olarak Osmanlıların eline geçmiştir. Osmanlı döneminde bölgeye çeşitli Türkmen topluluklar yerleştirilmiştir. Bunlar arasında Çavdar, Çepni, Avşar, Karakeçili ve Yağcıbedir toplulukları bulunmaktadır. Tarihindeki birbirinden çok farklı medeniyetler, Sındırgı’ya kendine has bir doku kazandırmış durumdadır.
Tarihi geçmişine kısaca değindiğimiz ilçe için
Sındırgı gezilecek yerler listemize bir göz atalım.
Şerif Paşa Meydanı
Sındırgı merkezinde yer alan Şerif Paşa Meydanı, çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir alan olarak öne çıkmaktadır.
Emendere Kaplıcaları
Sedef, uyuz, mantar ve egzama gibi birçok hastalığın tedavisinde işe yaradığı bilinen ve vücut yaralarının iyileşmesi için de kullanılan Emendere Kaplıcalarında çıkan su, dünya üzerindeki kaplıca suları arasında radyoaktivitesi en yüksek seviyede olan su olarak bilinmektedir. 32 derece sıcaklıkla çıkan sudan yararlanılabilmesi için bölgede termal tesis bulunmaktadır. Otel, açık ve kapalı havuz ve altyapı tesisleri ile birlikte hizmet veren Emendere Kaplıcaları Sındırgı merkezine 8 km mesafede yer almaktadır.
Hisaralan Kaplıcaları
Sındırgı’ya 8 km mesafede yer alan bir başka kaplıca alanı Hisaralan Kaplıcalarıdır. Emendere’nin 200 metre ilerisindeki bir tepeden çıkan ve sıcaklığı 90 dereceyi bulan 20 civarında kayak vardır. Bu kaynaklardan biri tümsek üzerinde bir havuz oluşturmuştur ve bu havuzdan akan su aşağı yamaçlarda beyaz bir çökelti bırakmaktadır. Bu nedenle çevrede su çökeltilerinin oluşturduğu mini peribacası görünümlü yerler mevcuttur. Hisaralan kaplıcalarının romatizmadan siyatiğe, kadın hastalıklarından ağrılı batın hastalıklarına pek çok soruna iyi geldiği bilinmektedir.
Cüneyt Köprüsü
Ormanlık bir alanda Cüneyt Vadisinde yer alan Cüneyt Köprüsünün yapı stili incelendiğinde Karesi Beyliği Döneminde yaptırıldığı tahmin edilmekle birlikte kitabesi bulunmaması sebebiyle kim tarafından ne zaman yapıldığı kesin değildir. Moloz ve temse taş kullanılarak yapılan ve günümüze sağlam bir şekilde ulaşmayı başarabilen köprü, geniş kemerli ve tek gözlü bir yapıya sahiptir.
Sındırgı'nın Nesi Meşhur?
Sındırgı denilince akla ilk olarak gelen ürünlerden biri
Yağcıbedir halılarıdır. Dünya çapında ünü olan bu halılar Yörük geçmişinden izler taşımakta ve Yörüklerin adet ve geleneklerini yansıtmaktadır. Dokumasında çok ince yün ipliklerin kullanıldığı bu halılar uzun ömürlü olmaları ve renklendirme için kök boya kullanılması dolayısıyla renklerinin solmaması ile bilinmektedir.
Sındırgı'nın bilinen özellikleri arasında lezzetleri de yer almaktadır.
Sazan dolması, güveç, kabak ve höşmerim ile meşhur olan yöreye has bir lezzet de otlu pidedir. Ayrıca yörenin zeytin kolonyası da meşhur ürünler arasında yer almaktadır.
Sındırgı Nerede, Nasıl Gidilir?
Sındırgı,
Balıkesir'e 63 km,
İzmir'e 145 km mesafede olan bir yerleşim yeridir. Eski Balıkesir-İzmir karayolunun buradan geçmesi ulaşım bakımından sorunsuz bir yer olmasını desteklemektedir. Balıkesir’in diğer ilçeleri ile Sındırgı arasındaki mesafe ise,
Bigadiç 25 km,
Ayvalık 198 km,
Bandırma 159 km şeklindedir.
Küçük bir yerleşim yeri olan Sındırgı’ya Balıkesir’den sık aralıklarla kalkan araçlarla ulaşmak mümkündür.
Kütahya, 87 km uzaklıktaki Simav ve 57 km mesafedeki
Manisa Akhisar’dan da günlük ulaşım sağlanmaktadır. Bu yönüyle Balıkesir’in ilçeleri arasında ulaşım bakımından avantajlı durumda olanlardan bir tanesidir.