Balıkesir’in makiliklerin yaygın olduğu bitki örtüsü, meyve yetiştiriciliği, hayvancılık ve bal üreticiliği ile öne çıkan bir ilçesi olan Savaştepe, aynı zamanda şifalı kaplıcaları ile de hizmet vermektedir. Birçok güzelliği bünyesinde barındırma özelliği bulunan ilçede dağ ve ormanların yanı sıra kaplıca ve şelale ile peri bacalarını da görmek mümkündür.
Savaştepe Tarihi
Savaştepe tarihi M.Ö 5. YY’a kadar uzanmaktadır. Bu bölge kuzey ve güney yolları arasında ticaret kervanları için bir uğrak yeridir. Bu konumu bugünkü ilçe merkezine 2 km mesafede Kerasa antik kentinin kurulmasını sağlamıştır. Bölgede Perslerin ardından Bergama Krallığı ve Roma hakimiyeti söz konusudur. Savaştepe'nin Osmanlıların eline geçmesi ise 1354 yılında olmuştur. Bu aşamadan sonra bölgeye Türkmen topluluklar yerleştirilmiştir. Kurtuluş Savaşında gösterilen mücadelenin bir sonucu olarak bölge Savaştepe adını almıştır.
Kahramanlıklarla adı anılan ve doğal güzellikleri ile de öne çıkan ilçe için
Savaştepe gezilecek yerler listemize bir göz atalım.
Sazlıdere Höyüğü
İlçede birçok akarsu tarafından beslenen sulak alanda yapılan kazılarda çeşitli bulgular elde edilmiş ve bu kalıntıların Tunç Çağına ait olduğu değerlendirilmiştir.
Kerasa/Kerasai Antik Kenti
Antik bir yerleşim alanı olan Kerasa, Halkapınar’da ilçe merkezinden 2 km uzaklıkta doğu yönünde yer almaktadır.
Karacalar Köyü Mustafa Kangal İlkokulu
Trabzonlu olup Savaştepe’ye göçmüş ve bölgenin Yunan işgalinden kurtarılması için büyük mücadele vermiş Hacı Mustafa Kangal tarafından 1924 yılında yaptırılmış olan ilkokul Cumhuriyet tarihinde hayır şeklinde yaptırılan ilk okul binası olma özelliğine sahiptir.
Savaştepe Pamukçu Kaplıcaları
Balıkesir merkezine uzaklığı 15 km olan Pamukçu Köyünde yer alan kaplıcalar romatizmadan eklem rahatsızlıklarına, bel ağrılarından ortopedik problemlere bir dizi hastalığa şifa sağlamaktadır. İlçe sınırlarında yer alan bir başka kaplıca ise Kiraz Kaplıcasıdır.
Savaştepe Peri Bacaları
Ülkemizde peri bacaları denilince akla ilk olarak Kapadokya gelse de Savaştepe’de de benzer oluşumlar, Kapadokya kadar güçlü olmamakla birlikte yer almaktadır. Peri bacaları ilçe merkezine 4 km uzaklıktaki Su Çıktı, Yağcılar, Maden Mezarı ve Karaçam’da görülebilmektedir.
Anıt Ağaçlar
İlçe merkezinin uzun yıllara dayanan tarihini bitki örtüsü üzerinden okumak da mümkündür. İlçe merkezinde yer alan ve koruma altına alınmış olan çınar ağaçlarının yaşı 1000 yılın üzerindedir.
Mesire Alanları
Savaştepe, temiz hava almanın ve piknik yapmanın mümkün olduğu piknik alanlarına da sahiptir. Bunla arasında Çamlık ve Karakuyu mesire alanları öne çıkmaktadır.
Yazören Mağarası
Keşfedilmesi gereken güzellikler arasında yer alan bu mağara, Savaştepe'nin Yazören köyü sınırlarındadır.
Savaştepe'nin Nesi Meşhur?
Savaştepe, peyniri ile bilinen ve her yıl geleneksel peynir festivali düzenlenen bir yerleşim yeridir. Mihaliç kelle peyniri, yöreye özgü bir lezzettir. Eylül ayında düzenlenen festivalde güreş ve konser gibi etkinliklere yer verilmektedir.
Savaştepe Nerede, Nasıl Gidilir?
Balıkesir’in güzel ilçelerinden biri olan Savaştepe il merkezine 49 km mesafededir. Balıkesir’in güney ilçelerinden biri olan Savaştepe'nin batı kısmında
İvrindi, güneyinde
Manisa Soma, doğusunda ise
Bigadiç yer almaktadır. Savaştepe’ye demiryolu ve karayolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir.
Balıkesir il merkezinden sık aralıklarla ilçeye hareket eden araçlar bulunmaktadır.
İstanbul -
İzmir yolu üzerindeki ilçe ile İstanbul arasında otobüs seferleri yapılmaktadır. Özel aracını kullanmak isteyenler, Bandırma feribot hattını kullanarak İzmir istikametinde devam ettiklerinde ilçeye ulaşabilmektedir.
Savaştepe ile köyleri arasındaki ulaşım da yolların asfaltlanması ile birlikte sorun olmaktan çıkmıştır. Balıkesir - Soma yolu ile İzmir -
Ankara -
Bandırma demiryolu hattının buradan geçmesi ulaşımın sorun olmamasında önemli ölçüde etkilidir.