Kayseri gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde İç Anadolunun bu güzel şehri hakkında kısa bir bilgi verelim:
6000 yıllık bir maziye sahip olan
Kayseri, İç Anadolu Bölgesinde yer alan günümüzde ekonomisiyle ve sanayisi ile lokomotif bir kent olma özelliğini taşıyan müstesna bir şehirdir. Tarihin çok eski çağlarından beri her zaman en merkezi güzergahlardan birisi olan Kayseri tarihi İpek Yolunun geçtiği önemli kentlerden birisi olduğu için günümüzde de ekonomik ve ticari faaliyetlerin merkezi halinde bulunmaktadır.
Sanayi Kenti Kayseri'nin Tarihi
Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kayseri Osmanlı zamanında Kayseri-i Rum olarak anılmakta imiş. Hititler zamanından kalma birçok eserin bulunduğu Kayseri daha sonra Frigler ondan sonra da Asur ve Lidyalıların hakimiyeti altına girmiş. Pers hakimiyetinden sonra Kapadokya Krallığının hüküm sürdüğü Kayseri daha sonra ismini alacak olduğu Romalıların önemli merkezlerinden birisi haline dönüşmüş. Selçuklular zamanı itibariyle Türk yurdu haline gelen Kayseri bünyesinde birçok tarihi eseri ve önemli anıt yapıtları barındırmaktadır.
Kayseri Arkeoloji Müzesi
Kayseri'de gezilecek yerler arasında bu bakımdan birçok Türk İslam eseri yer almaktadır. Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi Kayseri'de de daha çok Selçuklu dönemine ait olan eserler bulunmaktadır. Özellikle büyük blok taş kesmelerden oluşan tarihi yapılar kendini muhafaza ettiğinden dolayı günümüzde hem kullanılmakta hem de ziyarete açık bir vaziyette bulunmaktadır. Bu bakımdan kayseride gezilecek yerler arasında Kayseri Arkeoloji Müzesi ilk sırada bulunmalıdır.
Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren müze olarak vazife yapmakta olan tarihi bina kazılarla ortaya çıkan birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Geçmiş dönemlere ait olan Tunç çağından kalma birçok tarihi eser müzede sergilenmektedir. Çeşitli testiler tabletler kabartmalar Roma ve Bizans dönemine ait olan eserler Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.
Etnografya Müzesi
Kayseri içerisinde yer alan Etnografya Müzesi ise mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Güpgüpoğlu Konağı diye de adlandırılmaktadır. Etnografya Müzesi 1995 yılından itibaren ziyarete açıktır. Özellikle Türk İslam dönemine ait olan birçok eser müzede sergilenmektedir. Ayrıca Türk İslam kültürü içerisinde yer alan el yazmaları el işçiliğinin müstesna örnekleri döneme ait olan kadın ve erkek giysileri özenle sergilenmektedir.
Kültepe Ören Yeri
Kayseri'de görülmesi gereken yerler arasında Kültepe Ören yeri de mutlaka bulunmalıdır. Anadolu'nun en eski dönemlerine ışık tutmakta olan Kültepe ören yeri döneminde Karum ismi ile anılan bir şehre ev sahipliği yapmakta imiş. Hitit ve Asurluların ticari merkezi olan ören yerinde bugün çeşitli yapılar ve mimari eserler geziye açık durumdadır. Ayrıca Soğanlı Yeşilhisar ören yeri de milattan sonra altıncı ve yedinci yüzyıllara ait olan çeşitli kalıntıları bünyesinde barındırmaktadır. Kalıntılar arasındaki oyma kilise ve mağara oldukça dikkat çekicidir.
Sultanhanı Kervansarayı
Ayrıca kayseride görülmesi gereken yerler bunlarla da sınırlı değildir. Sultanhanı Kervansarayı özellikle giriş kapısı ve kapıdaki desenleri ile oldukça beğeni kazanmaktadır. Ayrıca kış turizminin İç Anadolu'daki merkezlerinden birisi olan Kayseri kayak merkezi her yıl aralık ve nisan ayı arasında binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Birçok farklı etkinin yapılabileceği kayak merkezinde oldukça kaliteli dinlenme tesisleri de yer almaktadır.
Kayseri'ye Gelip Mantı Yemeden Gitmeyin
Özellikle hamur işlerinin ağırlıkta olduğu Kayseri mutfağının başköşesinde her zaman için mantı bulunmaktadır.
Kayserinin neyi meşhur diye sorulduğunda alacak olduğunuz cevap ya mantı ya da pastırma olmaktadır. Ayrıca yörenin otantik yemekleri arasında yer almakta olan Arabaşı hamurla çorbanın bütünleştiği farklı bir lezzet olarak dikkatinizi çekmektedir.
Oldukça farklı hamur işlerinin bulunmuş olduğu
Kayseri Mutfağı pastırma ve sucuğun başköşede bulunduğu muhteşem bir lezzet sofrasıdır.
Kayseri Nerede, Nasıl Gidilir?
İç Anadolu Bölgemizde bulunan Kayseri, Nevşehir, Yozgat, Sivas, Malatya, Adıyaman, Osmaniye ve Adana illeri ile komşu durumundadır. İstanbul - Kayseri arası 770 kilometre olup yaklaşık 9 saatlik bir yolculuk ile O-4 ve D260 kara yolu üzerinden, Ankara - Kayseri arası ise 325 kilometre olup yaklaşık 4 saatlik bir yolculuk ile D260 kara yolu üzerinden Kayseri'ye ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Erkilet hava limanından hava yolu ile ve TCDDY Kayseri Garı kullanılarak yapacağınız tren yolculuğu ile de Kayseri'ye ulaşmanız mümkün diyerek
Kayseri nerede sorusuna da yanıt vermiş olalım.
Kayseri Tanıtım Filmi