Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Muğla » Marmaris ve Datça Yarımadası Kıyıları

Marmaris ve Datça Yarımadası Kıyıları


Marmaris ve Datça Kıyıları
Yatçılar, Mavi Turcular ve Deniz Severler için dünyaca ünlü olan Marmaris ve Datça Yarımadası kıyılarında, eşsiz güzellikte birçok doğal liman ve demirleme yerleri vardır.

Gökova Körfezi, kuzeyde fenerle işaretli Hüseyin Burnu ile güneyde iskandil Burnu arasında bir girintidir. Körfezin doğu ucunda Gökova Limanı bulunur. Güneydoğusunda ise yörenin en güzel koyları sıralanır.

Gökova iskelesi, körfezin kuzeydoğusundadır. İskelenin 6,5 deniz mili güneybatısında, Çapa Burnu ile Domuz Burnu arasındaki koyda Şehir Adaları yer alır.

Sedir Adası (Kleopatra Adası), Orta Ada ve Küçük Ada adlarını alan bu adaların koruması altında bir demirleme yeri vardır. Sedir Adası'nda Kedreai antik kenti yer alır. Kuzeybatısındaki küçük koyda, Kleopatra'nın yüzdüğü söylenen güzel bir plaj vardır. Şehir Adalarının batısındaki Ördek Kayaları ile güneydoğusundan başlayan ve kuzeye uzanan sığlıklara dikkat edilmelidir.


Orta Ada ile Küçük Ada arasından geçilemez. Şehir Adalarının 3,4 deniz mili güneybatısındaki Karaca Limanı'nın en güney ucu Söğüt Limanı'dır. Limanın yaklaşık 1 mil kuzeyinde Karacaada yer alır.

Koyun güneyinde ince Dere'nin deltası bulunur. Söğüt Limanı'nın 0,8 deniz mili batısında ve Andızlı Burnu'nun girintisinde Çanak Limanı yer alır. Karaada ve Zeytinliada'nın güneyinde Değirmen Bükü demirlemeyen bulunur. Büke, batıdan gelindiğinde Köremen Adalarından uzak durulmalıdır.

Değirmen Bükü'nün girişinin 2,8 deniz mili batısında, Kargılı Koyu demirleme yeri vardır. Koya doğudan gelindiğinde, Köremen Adalarının sığlıklarına dikkat edilmelidir. Fenerle işaretli Koyun Burnu'ndan 2,5 deniz mili doğuya girinti yapan Tuzla Koyu'na girerken, Koyun Burnu'na 800 m uzaklıktaki Karamuk Kayalığı'ndan uzak geçilmelidir.

Teke Burnu ile Taneli Burnu arasındaki adalar grubuna Yedi Adalar denir. Adaları geçip koylara girerken sığlık ve kayalıklara dikkat edilmelidir.

Datça Yarımadası
Datça Yarımadası'nın kuzey çıkıntısında fenerle işaretli İnceburun'un 2,7 deniz mili güneybatısında Köremen Limanı vardır. Buradan alışveriş için 8 km uzaklıktaki Datça'ya gidilebilir.

Gökova Körfezi'nin kuzeyden dolaşıldığında son, güneyden girildiğinde ilk demirleme yeri Mersincik Adası'nın 1,5 deniz mili güneydoğusunda yer alan Mersincik Limanı'dır.

Datça Yarımadası'nın fenerle işaretli Deveboynu Burnu ile yarımadanın güneydoğusunda yine fenerle işaretli inceburun arasında sırasıyla fazla korunaklı olmayan Knidos limanları, Palamut Bükü Koyu, Palamut Limanı, Adatepe Bükü, Mağara Koyu demirleme yerleri vardır.

İnceburun'dan sonra ise olağanüstü güzellikte korunaklı demirleme yerleri sıralanır, İnceburun'un yaklaşık 2,6 deniz mili kuzeyinde Kargı Koyu, 4 deniz mili kuzeyinde ise Datça iskelesi yer alır. Güneyden gelindiğinde iskelenin doğusunda fenerle işaretli Uzunca Ada görülür.


Girişin güney burnu önündeki Toparca Adası'nın açığından koya girilir. Datça iskelesi'nin yaklaşık 10 deniz mili doğu-kuzeydoğusunda Çiftlik Limanı vardır. Bu limanın doğusunda Adatepe Yarımadası, güneydoğusunda ise Çiftlik Adası bulunur.

Doğuda, Adatepe Burnu ile Bozan Burnu arasında Kurucu Bükü vardır. Kurucu Bükü'ne giriş geniş ve tehlikesizdir. Bükün doğu girişindeki Kuruca Ada ve onun güney ve kuzeybatısındaki kayalık adacıklara dikkat edilmelidir.

Kurucu Bükü'nün 7,3 deniz mili doğusunda Bencik fiyordu yer alır. Burası yaklaşık 1,5 deniz mili karaya doğru girer ve Datça Yarımadası'nın en dar yerini oluşturur. Koyun girişi önünde Dişlice Adası vardır. Hisarönü Körfezi'nin sonunda aynı adlı liman yer alır. Limanın batısındaki iki küçük girintiden güneydeki korunaklı bir demirleme yeridir.

Hisarönü Limanı'nın güneydoğusunda Keçibükü Koyu, bunun 3 deniz mili güneybatısında ise Selimiye Koyu bulunur. Bozburun'un (Ataol Burnu) 1 mil kadar kuzeydoğusunda Dirsek Bükü'nün girişi vardır. Güneyden gelişte burunun 600 m güneybatısındaki Ataol Kayası'na dikkat edilmelidir.

Bozburun ile Kızılburun arasında, Sömbeki Körfezi'nin girişinde irili ufaklı adalar vardır. Bunların başlıcaları, kuzey girişinden güneye doğru Tavşan Bükü Adası; en büyükleri olan Kızıl Ada, Kiseli Ada, Yeşil Ada, Zeytin Ada, Söğüt Ada, Suluca Ada, Taşlıca Ada ve İncili Ada'dır.

Kızıl Ada ile Zeytin Ada arasından girip kuzeye doğru gidildiğinde, Yeşil Ada'dan sonra Bozburun Limanı'na gelinir. Burada bir tekne tersanesi vardır. Kızıl Ada'nın güneydoğu girintisindeki iki küçük koy da demirleme için uygundur.

Diğer bir demirleme yeri de Kiseli Ada ile Kızıl Ada'nın sivri burnu arasındadır. Kiseli Ada'nın güneybatısındaki küçük girinti de demirlemeye uygundur. Fenerle işaretli Karaburun'un 2,4 deniz mili doğu-kuzeydoğusunda Bozukkale Koyu başlar. Koyun gerisinde, antik dönemde Loryma kenti vardı.

Bozukkale'nin yaklaşık 2 deniz mili kuzeydoğusunda Serçe Limanı yer alır. Koyun, kayalardan oluşmuş dev bir kapı biçimindeki girişi çok etkileyicidir. Serçe Limanı'nın doğu-kuzeydoğusunda Kızıl Ada bulunur.

Fenerle işaretli Kadırga Burnu'nun 4,4 deniz mili güneybatısında ve ince Ada Yarımadası'nın kuzeyinde ince Ada Koyu vardır, inceburun'un yaklaşık 1 deniz mili kuzeydoğusunda Çiftlik Limanı bulunur. Koyun önünde, aynı adla anılan bir ada vardır.

Kadırga Burnu'ndan hemen sonra Kadırga Koyu, bunun 1,5 deniz mili kuzeybatısında ise Kumlu Bükü Koyu yer alır. Kumlu Bükü demirleme yerinden 2 deniz mili kuzeybatıda Turunç Bükü vardır. Turunç Bükü'nün kuzeyinde Keçi Adası ile Nimara Adası arasından girildiğinde, Marmaris Limanı'na ulaşılır.


Keçi Adası ile Nimara Yarımadası arasına Şark Boğazı denir. Marmaris ile Fethiye Körfezi arasında. Karaağaç Limanı ve Köyceğiz Limanı vardır. Karaağaç Limanı askeri bölgedir. Köyceğiz Limanı'nın kuzeybatısında fenerle işaretli Ekincik Koyu, limanın doğu ucunda yine fenerle işaretli Delik Ada yer alır.

Fenerle işaretli Baba Adası'ndan sonra Dalaman Bükü başlar ve Akça Burun'da son bulur. Küçük Nar Adası ve Kurtoğlu Burnu'nun 1,5 deniz mili güneybatısında, fenerle işaretli Peksimet Adası kayalıkları bulunur. Burası bölgenin doğu sınırıdır.



admin / 28.06.2018 / 3 / 3 886

Yorum Ekleyin


  1. Mahmut Demirci
    Ziyaretçi
    6 Temmuz 2018 16:57
    0

    Geçen hafta o bölgedeydim. Gerçekten çok güzel. İzmir'den yolculuğumuza başladık ve doğal güzelliğine hayran kaldım. Şimdi bir daha gideceğim. Bu bölgeyi görmeden kimse tatil yaptım demesin. Gerçekten gidin ve görün.

  2. ali
    Ziyaretçi
    16 Kasım 2018 14:00
    0

    Bu kadar çok Datça'da kaldım ki ama hala bu kadar detaylı bir bilgiye sahip değildim. Sizler sayesinde daha detaylı bir şekilde anladım gerçekten çok güzel biryer ve anca bu kadar güzel anlatılabilirdi.

  3. lerzan karabayır
    Ziyaretçi
    21 Eylül 2019 15:26
    0
    En son 18 yaşımda Marmaris ve Datça'ya gitmiştim. Şimdi bu yazınız ve fotoğrafları gördükten sonra bu yaz planım için rotaya ekledim.
Bölgedeki Otelleri İnceleyin

Caretta Hotel Akyaka

Caretta Hotel Akyaka

Caretta Otel, denizin mavisi, ormanın yeşili ve göz alabildiğince uzanan altın
Evcan Apart

Evcan Apart

Marmaris’in en gözde alanlarından biri olan Turgut köyündeki Evcan Apart, araç

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Bördübet Koyu Tanıtımı

Bördübet Koyu Tanıtımı

Bördübet Koyu Marmaris’in 29 kilometre Kuzeybatısında, çam ormanlarıyla kaplı
Bozburun’da Gezilecek Yerler

Bozburun’da Gezilecek Yerler

Bozburun, Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı beldelerden biridir. İlçe merkezine
Marmaris Selimiye Köyü

Marmaris Selimiye Köyü

Selimiye Köyü Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı güzel bir köydür. Marmaris'e 40
Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti, Reşadiye (Datça) Yarımadasının batı ucunda, Tekir Burnu ya
Gökova’da Gezilecek Yerler

Gökova’da Gezilecek Yerler

Ülkemizde yaz turizminin önemli kentlerinden biri olan Muğla, muhteşem
Ula'da Gezilecek Yerler

Ula'da Gezilecek Yerler

Muğla’ya 15 km uzaklıkta bulunan Ula, doğusunda Köyceğiz, batısında Gökova
Milas'ta Gezilecek Yerler

Milas'ta Gezilecek Yerler

Geçmiş tarihi M.Ö. 10. yüzyıla dayanan, isminin rüzgarlar tanrısı Ailos'un
Marmaris'te Gezilecek Yerler

Marmaris'te Gezilecek Yerler

Muğla'nın güzide tatil ilçelerinden biri olan Marmaris, Ege ile Akdeniz’in
Datça Palamutbükü Tanıtımı

Datça Palamutbükü Tanıtımı

Türkiye'nin en güzel ve doğal koylarına sahip olan Muğla'nın Datça ilçesindeki
Köyceğiz'de Gezilecek Yerler

Köyceğiz'de Gezilecek Yerler

Muğla'nın önemli ilçelerinden biri olan Köyceğiz Akdeniz ve Ege'nin birleştiği
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up