Kepsut, Balıkesir’in merkeze göre doğuda yer alan küçük ve şirin bir ilçesidir. Sıcak ve kurak yaz mevsimi ile ılık ve yağmurlu kış mevsimi olan yörede özellikle dağlık kesimler yoğun kar yağışı almaktadır. Antik dönem kalıntılarının bulunduğu ilçe mağaralar ile de öne çıkmaktadır. Kepsut’ta hem Roma ve Bizans dönemine ait hem de Selçuklu ve Osmanlılardan kalma tarihi yapılar mevcuttur.
Kepsut Tarihi
Kepsut ilçesinin tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte buluntulara bakıldığında ilçenin tarihinin Roma dönemine kadar uzandığı ifade edilmektedir. Arkeolojik araştırmalar, antik dönem kalıntılarını ortaya çıkarmıştır. Dedekaşı Köyünde bir Tümülüs bulunurken, Akçaköy sınırlarında da büyük mezarlara rastlanmıştır.
Bergama Krallığı döneminde yöre için Herun ya da Hadri-Anut isminin kullanıldığı, bugünkü isminin ise kesildiğinde hemen yenisinin yetişmesi anlamında "kes-bit"ten geldiği söylenmektedir. İsminin arkasında ise bölge arazisinin çok çabuk ürün yetişmesini sağlayan verimli bir yapıya sahip olması yatmaktadır. Kepsut adı ilk kez 1953’te resmi kayıtlarda geçmektedir.
Tarihi antik döneme uzanan şirin ilçemiz için
Kepsut gezilecek yerler listemize bir göz atalım.
İnebey Türbesi
Kepsut’un Tekkeışıklar Köyü’nde yer alan bu türbe, Ayni Ali Bey adına yaptırılmıştır. İnebey adıyla da bilinen Ayni Ali Bey’in Yıldırım Bayezid’in sancak beylerinden olduğu ve Ankara Savaşı’na da katıldığı bilinmektedir. Türbe şifa arayanlar tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir mekandır.
Asartepe Tepesi Antik Kenti
Bu bölgede Roma ve Bizans dönemlerinden kalma buluntular yer almaktadır. Yapılan kazılarda ortaya çıkarılan antik kumaşın 1800 yıllık olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Helenistik döneme ait bir sur kalıntısının bulunduğu alanda, lahit mezar, ok ve mızrak uçları, seramik parçaları, toprak kaplar ve koku ve gözyaşı şişesi olarak kullanıldığı düşünülen cam şişeler bulunmuştur.
Kazı çalışmaları devam eden bu alanın Balıkesir’in antik döneme ait en eski yerleşimlerden biri olduğu tahmin edilmektedir. Bu yönüyle
Asartepe Tepesi Antik Kenti Kepsut'taki tarihi yerler içinde özel bir öneme sahiptir ve Kalburcu Köyü sınırlarında yer almaktadır.
Kepsut Ziraat Mektebi
Kepsut-Recepköy yolu üzerinden ulaşılabilen ve bir süre kışla şeklinde kullanılmış olması dolayısıyla Kışla Mevki olarak da ifade edilen Kepsut Ziraat Mektebi Osmanlı Döneminde inşa edilen bir yapıdır. Bina, Cumhuriyet döneminin ilk ziraat mektebi olarak işlev görmüştür ve büyük bir kısmı bugün halen ayaktadır. Kışla Mevki aynı zamanda bir mesire alanı olarak kullanılmaktadır.
Ulupınar Mağarası
Kepsut çok sayıda mağaranın bulunduğu bir ilçe olarak dikkat çekmektedir ve ilçenin öne çıkan mağaralarından biri 728 m uzunluğu ile Ulupınar Mağarasıdır. Mağaranın genişliği 4 metreden 12 metreye kadar değişmektedir. Yüksekliğin ise 2 metre ile 20 metre arasında değiştiği büyük bir mağara olan Ulupınar, Bükdere Köyünün 2 kilometre kuzeyindedir. Konumu dolayısıyla Bükdere Mağarası olarak da adlandırılmaktadır. Kepsut’ta Ulupınar dışında Dedekırantepe, İncirlikuyu ve Kocain Mağaraları da bulunmaktadır.
Seçköy Göleti
Etrafı ağaçlarla çevrili bir doğal güzellik olan Seçköy Göleti, tehlikeli olması sebebiyle yüzmek için kullanılamamaktadır. Bununla birlikte çevresi piknik alanı olarak değerlendirilmektedir.
Elma Gediği ve Su Uçtu
Serçe Ören Köyü’ne bağlı Elma Gediği’nde alabalık üretim çiftlikleri bulunmaktadır. Serçe Ören’i 12 km geçerek Dursunbey ve Kepsut sınırlarının kesişim yerinde ulaşılabilecek bir doğal güzellik olan Su Uçtu ise doğa yürüyüşü ya da piknik alanı için uygun bir yer arayanlara hoş bir alternatif sunmaktadır. Su Uçtu adı ise yüksek bir tepeden akmakta olan şelaleden gelmektedir. Gelendros Dağı eteklerinde yer alan bu doğal güzellikte geçirilen zamana kuş sesleri eşlik etmektedir.
Kepsut’un Nesi Meşhur?
Kepsut, tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomiye sahiptir. Çilek ve elma gibi meyvelerin üretildiği ilçe, en çok lezzetli şeftalileri ile öne çıkmaktadır. Şeftali diyarı olan Kepsut her yıl Temmuz’un son haftası Şeftali Festivaline ev sahipliği yapmaktadır.
Kepsut Nerede, Nasıl Gidilir?
Kepsut,
Balıkesir merkezinin doğusunda yer almaktadır ve il merkezine uzaklığı 26 km'dir. İl merkezine yakın olması ulaşım kolaylığı sağlamaktadır. Kepsut, Balıkesir’in diğer ilçeleri
Dursunbey,
Bigadiç ve
Susurluk ile komşudur. Kepsut’un Dursunbey'e uzaklığı 65,
Edremit'e 111,
Bandırma’ya 121 ve
Ayvalık'a ise 152 km'dir.