Hem tarihimiz hem de turizmimiz açısından en önemli şehirlerden biri de
Çanakkale. Bu yazımızın konusu ise; birçok güzelliğe ev sahipliği yapan bu gözde şehrimizin
Ayvacık ilçesi sınırlarında bulunan
Babakale Köyü. Anadolu Asya kıtasının en batı ucundaki nokta olma özelliği ile de bilinen bu köy gezi programlarımıza eklememiz gereken önemli mekanlardan biri.
Ege tarafına yolunuz düşerse bu bölgeyi de rotanıza muhakkak dahil etmenizi öneriyor ve
Babakale’de gezilecek yerler hakkında sizlere rehber olabilecek bir içeriği sizlerle paylaşmayı amaçlıyoruz.
Biga yarımadasının ve aynı zamanda da Asya kıtasının en ucu olan bu güzel köy ile ilgili farklı detaylara da içeriğimizde yer vermeyi amaçladık. Keyifle okuyacağınız ve bölge hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağınız içeriğimiz ile sizleri baş başa bırakıyoruz.
Babakale Tarihi
İlk yerleşimlerin tarihi tam olarak bilinmemekle beraber, Türklerin himayesindeki ilk yerleşimlerin 1300 yıllarında başladığını söyleyebiliriz. Tarihi bir kaleye ev sahipliği yapan
Babakale Köyü; ismini Osmanlı döneminde yaşamış, bölgedeki dini önderlerden ve Bektaşi babalarından olan Sultan Baba isimli zatın öldüğünde şuan ki kalenin bulunduğu bölgeye gömülmesinden alıyor.
Sultan baba bu bölgeye gömüldükten sonra, bölge bir zamanlar Baba Burnu olarak anılıyor. Zamanla korsan saldırılarına maruz kalan bölgeye güvenlik amacı ile bir kale inşa ediliyor ve bölgenin ismi de zamanla Babakale olarak anılmaya başlanıyor.
Babakale’nin önemli olan başka bir yönü ise, Osmanlının inşa ettiği son kale olma özelliğine sahip olması şeklinde ifade ediliyor.
Babakale’nin tarihinden kısaca bahsettiğimize göre, bölgede gezilebilecek başlıca mekanları kısaca bilginize sunalım. Küçük ve şirin bir bölge olan bu köyü gezmek için birkaç saat ayırmanız kafi. O yüzden yakınlardan geçen bir rotanız varsa direksiyonu Babakale’ye de birkaç saatliğine kırmanızı öneririz.
Babakale Sokakları
Köyün iç kesimlerinde yer alan eski sokaklar sizi bu zamandan farklı bir zamana alıp götürecek türden. Bu eski sokaklar arasında şöyle kısa bir tur atmanız ortamın havasını solumanız size tahmin ettiğinizden daha iyi gelecek.
Babakale Camii
Sultan İkinci Ahmet döneminde inşa edilen bu caminin yapımı 1725 yılında tamamlanmış. Farklı zamanlarda çeşitli onarımlar gören cami, özelliğini her ne kadar kaybetmiş olsa da görülmeye değer diye düşünüyoruz.
Babakale Kalesi
Tılsımlı Kale veya Hirz-ül Bahir olarak da anılan
Babakale Kalesi, köye de ismini veren yapı. Asya kıtasının en uç noktasına kurulmuş bu bir sınır kalesi olma özelliğine sahip. Sultan Üçüncü Ahmet döneminde inşa edilen kalenin yapımı 1726 yılında tamamlanmış. Babakale Köyü de bu kale etrafında konumlanmış durumda. Hem köy hem de kale büyük bir yapı teşkil etmediğinden kısa sürede gezebilmeniz mümkün.
Babakale Feneri
Bu fener de kalenin surları üzerinde bulunuyor. Gerek kale surları üzerinde yer alması gerekse kıtanın en uç noktasında bulunması nedeniyle de ülkemizin en önemli fenerlerinden birini teşkil eden
Babakale Feneri, kale ile aynı dönemlerde inşa edilmiş. 10 metre yüksekliğe sahip olan fener, denizden de 32 metre yükseklikte bulunuyor.
Liman Bölgesi
Temelleri Osmanlı döneminde daha açık ifade etmek gerekirse 1679 yıllarında atılan limanın ilginç bir hikayesi var. Temelinin atıldığı dönemlerde çıkan isyan nedeniyle yarım kalan limanın inşaatına 2009 yılında başlanıyor ve 2011 yılında inşası tamamlanıyor. Yani temeli 1679 yılında atılmış olan limanın inşası 332 yıl sonra tamamlanmış.
Bıçakçılar
Babakale bıçakları ile de meşhur bir köy. Haliyle
Çanakkale Babakale’ye gidilip de bıçak tezgahlarını gezmeden dönmek biraz ayıp olur diye düşünüyoruz.
Babakale Mutfağı
Çanakkale yöresel lezzeti ile paralel bir kültüre sahip olan Babakale’de ağırlıklı olarak deniz ürünleri ve doğal ot çeşitlerinden oluşan yeşillikler ön plana çıkıyor.
Babakale Nerede? Babakale’ye Nasıl Gidilir?
Tıpkı
İstanbul gibi hem Asya kıtasında hem de Avrupa kıtasında toprakları bulunan nadide şehrimiz Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı ve
Asya kıtasının da en batı noktasında bulunan Babakale Köyü’ne karayolu ile ulaşmanız tavsiye ediliyor.
Balıkesir-Çanakkale karayolu güzergahını takip ederek,
Ezine üzerinden Gülpınar yolunu kullanarak ve son olarak Ayvacık'a bağlı Bahramkale üzerinden devam ederek Babakale’ye ulaşabilirsiniz.
Babakale Köyü, Ayvacık’a 52, Çanakkale’ye 111, Balıkesir'e 178,
İzmir'e 279 ve
Bursa’ya 337 kilometre uzaklıkta bulunuyor.