Trabzon’un köftesi ile meşhur ilçesi Akçaabat yaylalarından biri olan
Hıdırnebi Yaylası, bölgede en tanınmış ve meşhur yaylalarından biri olma özelliğine sahip. Karadeniz’in eşsiz doğal güzelliklerinden bir kesit sunan Hıdırnebi Yaylası yöre halkı tarafından “Dernek Çimeni” olarak da anılıyor.
Hıdırnebi Yaylası Hakkında Genel Bilgiler
Bölgede yayla turizminin gelişmesine öncülük eden Hıdırnebi Yaylası’nda, alt yapı çalışmaları tamamlanmış ve yayla ziyaretçilerine her türlü imkanı sunabilecek durumda. Yaylanın,
1600 metrelik bir rakıma sahip olduğunu da belirtmek isteriz.
Yayla turizmine yönelik çalışmalarda önemli bir yere sahip olan ve 1998 yılında başlayan Yayla Kent Projesi kapsamında, bölge mimarisine uygun ahşap Bungalov evlerden oluşan Hıdırnebi Yayla Kent Konaklama ve Tatil Evlerinin de yapımı ile bölgeye olan ilgi hayli artmış durumda.
Yaylanın, bol oksijenli bu harika doğanın içinde kısa bir süreliğine de olsa konaklamak isteyenler için müthiş bir deneyim sunduğunu da belirtmiş olalım. Yaylanın en çok ilgi gören yönlerinden biri de şenlikleri olduğu için o konuda da detaylı bilgilere yer verelim istiyoruz.
Yayla Şenlikleri
Geleneksel olarak her yıl düzenlenen
Hıdırnebi Yayla şenlikleri, yöre halkının ve turistlerin katılımıyla yapılan etkinliklerle festival havasında geçiyor. Her yıl 13 Temmuzda başlayan şenlikler, 20 Temmuzda ise sona eriyor. Yörede hayli meşhur olan Hıdırnebi Yayla Şenlikleri, son yıllarda Akçaabat Belediyesi’nin organize ettiği “Akçaabat Uluslararası Müzik ve Halkoyunları Festivali-Geleneksel Hıdırnebi Yayla Şenliği” adı altında da düzenleniyor.
Bir hafta süren Hıdırnebi Yayla şenliklerin en görkemli kısmı ise, yöre halkı tarafından “
Orak Yedisi” ismiyle anılan etkinliklerdir. Orak Yedilisi etkinliği bir anlamda da şenliklerin sona ermek üzere olduğunu habercisidir. Çünkü 20 Temmuzda yani şenliklerin son gününde yapılmaktadır. Şenliklere katılımın en yoğun olduğu program ise, yöre halkı tarafından “Derneğin Altısı” ve “Derneğin Yedisi” olarak anılan altıncı ve yedinci gündür diyebiliriz.
Hıdırnebi Yayla şenlikleri, yaylanın “Dernek Çimeni” (Argolos Çimeni) olarak adlandırılan mevkiinde düzenleniyor. Burada civar köylerin muhtarlıkları, ticaret için gelenler özel kuruluşlar ve konaklamak isteyen ziyaretçiler tarafından çadırlar kurulur.
Kurulan bu çadırlardan tabiri caizse bri Pazar yeri oluşur. Çoğunlukla yöresel ürünler ve hediyelik eşyaların satıldığı çadırlardan oluşan bu pazarda, aradığınız hemen her şeyi bulmanız mümkün gibi gözüküyor.
Genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle, yediden yetmişe her kesimden bir araya gelmiş olan Akçaabat uşakları, kemençe ve davul-zurna eşliğinde büyük horon halkaları kurarlar ve dizlerinin bağı çözülene kadar saatlerce horon teperler Hıdırnebi Yayla Şenlikleri’nde. Hele bir de yöresel sanatçıların katılımıyla daha bir eğlenceli hal alan şenlikler, yayla bölgesinin duyulup tanınmasında da etkin rol oynamaktadır.
Hıdırnebi Yaylasına Ne Zaman Gidilmeli?
Genelde yaz aylarında daha çok ziyaretçi ağırlayan
Hıdırnebi Yaylası, kış turizmi için de ilgi odağı olmuş durumda. Doğa fotoğrafçılığı ve doğa yürüyüşü severler için ilk sıralarda tercih edilen yerlerden biri olan Hıdırnebi Yaylası doğal yaşam alanları ile yabani hayvanlara da ev sahipliği yapmakta.
Açık havalarda Akçaabat ve çevre köyleri bir seyir terasından izler gibi seyredebileceğiniz eşsiz bir manzarayla da ziyaretçilerini buluşturan yayla, bulutlu havalarda ise ayağınızın altına buluttan denizler sermekte.
Yayla şenliklerine katılmak ve yörenin kültürüne tanıklık etmek isteyenler için şenlik zamanı olan
Temmuz ayı en ideal zamandır diyebiliriz.
Bahar ve yaz aylarında doğasıyla ziyaretçilerine unutulmaz anılar depolatan, kış aylarında ise harika kar manzaralarıyla kendine hayran bırakan bu mekanı özetle dilediğiniz her zaman gezebilirsiniz.
Hıdırnebi Yaylası Nerede, Nasıl Gidilir?
Karadeniz Bölgesinin gözde şehirlerinden olan
Trabzon ilinin Akçabat ilçesi sınırlarında yer alan
Hıdırnebi Yaylası, Trabzon’un merkezine 40, Akçaabat ilçe merkezine ise 29 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Akçaabat-Düzköy yolunun 12. kilometresinden Güneybatı istikametine dönüp devam ettiğinizde kısa sürede yaylaya ulaşabiliyorsunuz.
Hıdırnebi Yaylasının yolları yaz kış fark etmeksizin açık durumda oluyor. Akçaabat merkezinden dolmuşlarla da ulaşabileceğiniz yaylada; konaklama, market, kasap, lokanta, fırın gibi yerler bulma konusunda da sıkıntı yaşamıyorsunuz.