Karesi ülkemizin batısında bulunan güzel ilçelerden bir tanesidir. Balıkesir merkezinde bulunan ilçelerdendir. 2012 yılında Balıkesir merkezinin iki ilçeye ayrılması ile birlikte ilçe olarak kurulmuştur. Çok eski bir tarihe sahip olan ilçe özellikle Karesi Beyliği döneminde önem kazanmıştır.
Karesi Tarihi
Karesi ilçesi yerleşim yeri olarak uzun yıllardır kullanılan bir yerdir. Antik çağlarda isim olarak Misya ismi ile bilinen bir şehirdir. Karesi Beyliği’nin bu bölgede kurulması ile şehir uzun yıllar bu isim ile adlandırılmıştır. 1923 yılında Balıkesir’in il olması ile Karesi ismi kullanımdan kaldırılmıştır.
2012 yılında merkezde kurulan ilçe ile tekrar bu isim kullanılmaya başlamıştır. Milattan önceki dönemlerde bu çevrelerdeki mağaralarda ve düzlüklerde yerleşim alanları olduğu düşünülüyor. Yüzyıllar boyunca yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
Balıkesir Karesi, Osmanlı Devleti yönetimine 1361 yılında geçmiştir. Balkanlardan yoğun şekilde göç alması ile birlikte yoğun bir muhacir nüfusuna sahiptir. Eski bir tarihe sahip olan
Karesi gezilecek yerler bakımından şanslı bir ilçedir.
Saat Kulesi
Karesi denildiğinde ilk akla gelen merkezde bulunan saat kulesidir. Üzerinde bulunan bilgiler ışığında saat kulesinin 1829 yılında yapıldığı biliniyor. Beş katlı bir yapıya sahip olan
saat kulesi görüntü olarak
Galata Kulesine benzerlik gösteriyor. Yirmi metre yüksekliği bulunan kule taş işçiliği ve işlemeleri ile dikkat çekiyor.
Kuvayi Milliye Müzesi
Kuvayi Milliye Müzesi, Milli Mücadele açısından önemli yerler arasında bulunuyor. O dönemde karargah olarak kullanılan bina eski belediye binasıdır. İçerisinde Milli Mücadele’ye öncülük eden kişiler ve bunlar ile ilgili kararlar ve hatıralar bulunuyor. Bunlar ile birlikte Atatürk’ün Balıkesir ziyaretinde çekilmiş resimler bulunuyor. Milli Mücadele dışında pek çok arkeolojik eser müze içerisinde sergileniyor.
Zagnos Paşa Külliyesi
Zagnos Paşa Külliyesi, Fatih Sultan Mehmet’in veziri tarafından yaptırılmış bir külliyedir. İçerisinde hamam, türbe, cami ve bedesten bulunuyor. Balıkesir için önemli olan tarihi yapılar arasında bulunuyor. Günümüzde sadece hamam, türbe ve cami bulunuyor. Özellikle
Zagnos Paşa Camisi her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
Tarihi Lazlar Hamamı
Lazlar Hamamı, 400 yıl öncesine dayanan tarihi bir yapıdır. İçerisinde bulunan sıcak suyun şifalı olduğu düşünülüyor.
Değirmen Boğazı Tabiat Parkı
Doğal güzellik olarak
Değirmen Boğazı Tabiat Parkı ilk sırada bulunuyor. Ağaçlık alan içerisinde ve su kenarında bulunan bu park doğal güzellikleri ve tertemiz havası ile piknik yapmak isteyenlerin tercih ettikleri yerler arasındadır.
Şehitler Parkı
Şehitler Parkı, şehrin en geniş alana sahip parkıdır. Pek çok yürüyüş alanı ve oyun yerleri bulunan park şehitlerimiz için yapılan heykeli ile de görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.
Karesi Neyi İle Meşhurdur?
Yöresel ürünler arasında süt ve süt ürünleri önemli yer tutar.
Kelle peyniri ve höşmerim tatlısı bunlar arasında ilk sıralarda yer alır.
Yağcıbedir halısı ve kolonyası Karesi’nin meşhur ürünleri arasında bulunuyor.
Karesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Karesi, Balıkesir’in kuzey kesiminde bulunan bir ilçedir. Merkez ilçe konumunda bulunan ilçe
Bursa –
Balıkesir Yolu ile Balıkesir –
Edremit Yolu arasında bulunuyor.