Fotoğraf: foursquare.com Susurluk yoğun trafiği, birçok konaklama tesisi, çiğ börek ve ayranıyla çoğu insanın aşina olduğu bir şehirdir. İlçenin ekonomisi Şeker Fabrikalarıyla büyük önem taşır. Ayrıca mobilya imalathaneleri ile de bilinir. Susurluk
Balıkesir merkeze 44 km uzakta yer alır. Önemli bir ulaşım noktasıdır.
Susurluk Tarihi
Balıkesir Susurluk oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Lidyalılar, Bizanslılar, Selçuklar, Romalılar, Karesi Beyliği ve Osmanlılar burada medeniyetler kurmuştur. Karesi beyleri ve İğne Bey vakfına ait bir orman alanı iken şehir "Susığırlık" diye anılırmış. Bölge de sığır sürüleri ve su bolluğu bulunmasından dolayı bu ismi almıştır. Zamanla da Susurluk adını almıştır.
Susurluk Karesioğullarından sonra Karaman tarafından gelen akıncıların yerleştiği bir bölge olmuştur. Önemli çiftliklerin olması nedeniyle kervanların da uğradığı bir mekandır. Kervan sayısı da fazladır. 1858 ve 1878 yılları arasında Rus Osmanlı savaşı olduğu zamanlar birçok Kafkas ve Bulgar göçmeni buraya göç etmiştir. 1892 yılında bucak olmuştur.
1926 yılında da ilçeliğini almıştır. Susurluk 1922 senesinde düşman işgalinden kurtulmuştur. 5 Eylül günü de kurtuluş günü olarak kutlanır. Dilerseniz kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış
Susurluk’ta gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Susurluk Kaplıcaları
Susurluk kaplıcaları ile ünlü bir ilçedir.
İpekler Kaplıcası ilçe merkezine 20 km ve
Acı Maden Suyu kaplıcası da ilçe merkezine 1 km uzaklıkta bulunur.
Yıldız Kaplıcası ise ilçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Tüm kaplıcaların etrafında da termal oteller bulunur. Birçok insan buralara gelerek şifa ararlar.
Felç, romatizma, kırık çıkık, nevralji ve kadın hastalıkları gibi hastalıklara çözüm niteliğindedir. Termal oteller hastalığın özelliklerine göre bir program düzenler. Böylece iyileşme sürecine katkı da bulunur. Susurluk kaplıcaları sayesinde hem güzel bir tatil hem de şifa bulabilirsiniz.
Susurluk ve Muhteşem Doğal Güzellikleri
Susurluk’ta muhteşem doğal güzellikler bulunur. İlçe yemyeşil ve sessiz bir dokuya sahiptir. Susurluk
Çaylak Çayı ve Merise alanı dinlenme ve piknik yapmak için ideal bir alandır. Burada Çaylak Çayı geçer. İlçenin en güzel doğal güzelleri arasında yer alır.
Susurluk'taki
Aygır Çeşmesi ve
Bıçkı deresi en beğenilen mekanlardandır.
Farafat Ormanı da doğal mekanlar arasındadır. Yorgunluğunuzu atmak için
Günaydın Göletinde rahat vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca bu mekanlar da doğa yürüyüşü yapabilir ve fotoğraflar çekebilirsiniz.
Susurluk’un Yöresel Lezzetleri
Susurluk ayranı ile bilinen bir ilçedir.
Bol köpüklü ayranıyla dillere destandır. Yanında
Susurluk tostu yenir. Konaklama tesislerini ziyaret edenler ayranla tostu birlikte tüketir. Şifalı sular ve doğal güzellikleriyle de herkes tarafından beğenilir. Susurluk’ta tarihi ve turistik mekan yerine yemyeşil alanlar çoktur.
Susurluk Nerede, Nasıl Gidilir?
Susurluk bölgedeki en büyük ve önemli yerleşim birimlerinden birisidir. Ayrıca önemli bir ulaşım noktasıdır. İlçe merkezleri yakınlarında birçok büyük konaklama tesisi yer alır. Balıkesir – Susurluk arasındaki uzaklık 44 km'dir.