Balıkesir ilinin en meşhur ilçelerinden biri olan
Edremit, kendi bünyesinde barındırdığı gözde tatil mekanları ve doğal güzellikleri ile efsane mekanlardan. Edremit’i Edremit yapan bir çok belde ve mekan var ki
Güre de bunlardan biri. Güre, Edremit'e 12,
Akçay'a ise 4 kilometre mesafede bulunuyor.
Yaz turizmine gösterilen ilginin yanında, sağlık turizmi alanında da en çok rağbet gören mekanlarımızdan biri
Güre. Oksijen oranı en yüksek yer olan
Kaz Dağları’nın da güzel havasını bünyesinde bulunduran bu gizde beldenin, sizin için muhteşem bir deneyim olacağından şüpheniz olmasın.
Bu yazımızda, rağbet gören birçok tatil mekanı ile komşu olan ve ülkemizin gözde mekanları arasında yer alan Güre hakkında bazı bilgiler vereceğiz.
Güre’de gezilecek yerler de yine bu yazımızda sizler için derlediğimiz bilgiler arasında yerini alacak.
Güre Tarihi
Edremit’in şirin beldelerinden biri olan Güre’nin tarihi milattan önce 300’lü yıllara kadar dayanmakta. Güre Kaplıcaları olarak bilinen civarda yapılan çalışmalar sonucu elde edilen antik hamam kalıntıları da bu tezi destekliyor.
Eski çağlarda Astyrene olarak adlandırılan bölge, civarın en eski yerleşimlerinden olması gerekse dünya medeniyetlerinin doğduğu bölgeleri teşkil etmesi nedeniyle, uluslararası bir değere sahip.
Güre Camii
Güre merkezinde bulunan bu cami, beldenin en eski yapısı olma özelliğini taşıyor. Taş bir yapı olarak inşa edilen cami gerek mimarisi, gerek kabartmaları gerekse süslemeleri ile vay canına dedirtecek türden. 1880 yılında yapılan bu cami hem dış hem de iç mimarisi ile oldukça göz dolduran bir yapı.
Güre Kaplıcaları
Kıymeti son zamanlarda daha da fark edilen
Güre Kaplıcaları, Güre'nin de simgelerinden biri. Bölgeyi, sağlık turizmi açısından adeta şaha kaldıran kaplıcalar gerek suyundaki şifa kaynağından gerekse tarihi bölümlerindeki mimarisi ile oldukça ilgi gören mekanlardan. En ilgi çeken özelliği ise bu kaplıcaların antik çağdan bu yana kullanılıyor olması.
Gelinçamı Mesire Alanı
Güre merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan
Gelinçamı mesire alanı, muhteşem doğal güzelliklere ev sahipliği de yapıyor. Ayrıca belediye tarafından her yıl yapılan Sarıkız şenliklerinin bir kısmı da burada icra ediliyor.
Pınarbaşı Mesire Alanı
Hem Güre’ye hem de Akçay’a oldukça yakın olan
Pınarbaşı Mesire alanı da tıpkı Gelinçamı Mesire alanı gibi doğal güzelliklerle dolu. Adeta gürleyen bir akarsuya ve güzel vakit geçirebileceğiniz pek çok alana sahip olan bu mekan da gördüğünüze memnun olacağınız mekanlardan biri.
Kavaklar ve Körfez Balkonu
Güre ile
Altınoluk arasında kalan Kavaklı Köyü yine doğal güzellikleri ile ön plana çıkan mekanlardan bir diğeri. Ayrıca köy sınırları içerisinde
Körfez Balkonu olarak anılan bir bölge bulunuyor. Burada da yine piknik yapılabiliyor fakat ziyaretçilere servis yapan Ali Baba'nın Yeri isimli mekanı kullanmak daha keyif verici diyebiliriz.
Körfez Balkonunun size sunduğu muazzam manzara keyfini, Ali Baba'nın lezzetli servisleri ile Nirvana ya çıkarmanız oldukça mümkün.
Güre Mutfağı
Edremit ve Balıkesir yöresinin kendine özgü lezzetlerini de içinde bulunduran Güre bölgesinde,
kabak çiçeği dolması, avcı böreği,
testi peyniri, gözleme, mürdük aşı, askalubrus, börülce ve sarmaşık gibi yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz.
Güre Nerede? Güre’ye Nasıl Gidilir?
Balıkesir ili Edremit ilçesi sınırlarında yer alan Güre’ye hem karayolu hem de havayolu ile ulaşmanız mümkün.
Güre’nin, karayolunu tercih eden ziyaretçiler için, Balıkesir'e 100,
İstanbul'a 490,
İzmir'e 210 ve
Bursa’ya 250 kilometre mesafede olduğunu belirtmekte fayda var.
Havayolunu tercih eden ziyaretçilerin ise, Edremit Körfez Havalimanı’na ulaşıp 22 kilometre uzaklıkta bulunan Güre’ye rahatlıkla ulaşabileceklerini de belirtmiş olalım.