Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Amasya » Suluova’da Gezilecek Yerler

Suluova’da Gezilecek Yerler


Amasya'ya bağlı olan Suluova Amasya Samsun sınırında yer alıyor. İsmi miladın ilk yıllarında Arguma yani Sulak Yurt olarak anılan ilçe, tarihin birçok döneminde su ile alakalı isimle anılmış. Çünkü ilçenin çevresi çağlar boyunca sulak arazi ve bataklıklarla kaplıydı.

suluovaFotoğraf: suluova.bel.tr

Suluova, tarihe bakıldığında farklı adlarla anıldığını da görebiliyoruz. Arguma ve Alaflı adı ile bilinen ilçe, 1902 yılında Suluca ismi ile anılmaya başlayan ve nahiye olan bölge, 1946 yılında ise bugünkü ismini alıyor. Bölge, 1957 yılında ilçe olmuş ve hızlı bir gelişim süreci sergilemiştir.


Suluova Osmanlı Devletinin en önemli askeri birliklerinden biris olan Yeniçerilerin kurulduğu ve isminin verildiği yer olarak da tarihe geçti. Suluova kırsal ve merkezde yaklaşık 46000 nüfusu ile Amasya'nın Merzifon dan sonra en kalabalık ilçesi. Şehir merkezi düz bir arazi üzerine kurulu ve düzenli bir görünümde. Batı illerimizi Karadeniz'e bağlayan otoyolun kavşağında yer alan ilçe, aynı zamanda Erzincan ve Erzurum'u batıya bağlayan otoyolun da üzerinde bulunuyor. İlçe Bu ulaşım avantajı nedeni ile gelişim eğiliminde olan bir kent.

Suluova Tarihi

M.Ö 2000’li yıllara kadara uzanan bir tarihi geçmişten bahsediliyor… Birçok döneme tanıklık eden ve tarihi anlamda da büyük bir öneme sahip olan Suluova, Kalkolitik Çağ Hititler dönemine kadar uzanıyor. Kimilerine göre şehir efsanesi, kimilerine göre ise önemli bir gerçeği de sizinle paylaşmak istiyoruz… Amasya'nın kurucu ismi olarak Amashan gösteriliyor. Kendisi Amazonlardan olup çok güçlü bir lider ve ilçenin adının bu liderden geldiği öne sürülüyor. Amazonların Frigler tarafından yerle bir edilmesi neticesinde Frigler hakimiyeti karşımıza çıkıyor. Akabinde Lidyalılar, Persler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve son olarak Osmanlı hakimiyeti söz konusu hale geliyor.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgede hali hazırda arkeolojik kazılar yapılıyor ve birçok medeniyete ait kalıntılar karşımıza çıkıyor. Dilerseniz ilçenin keşfedebileceğiniz noktalarını ve Suluova gezilecek yerler listesini başlıklar halinde sizlere sunalım.

Kuş Cenneti

Kuş Cenneti, ilçe merkezine yaklaşık 4 km mesafede yer alıyor ve yılın her gün ziyaretçi kabul eden bir bölge olduğunu da belirtmekte fayda var. 1987 yılında Yedikır Barajının sit alanı ilan edilmesi ile birlikte burası gerçek bir kuş cennetine dönüşmüş ve birçok farklı kuş türüne de ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin olta balıkçılığına da elverişli olduğunu belirtmek gerekiyor ve özellikle yaz aylarında burası gerçek bir cennete dönüşüyor.

35’ten fazla kuş türü olduğu ifade ediliyor ve her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bölgede piknik yapabileceğiniz alanlar da mevcut ve yeşilin birçok tonunu da burada görmeniz mümkündür.

Derinöz Barajı

Suluova'daki Derinöz deresi üzerindeki Derinöz Barajı 1991-2003 yılları arasında inşa edildi. Tarımsal sulama amacı ile inşa edilen baraj, çevresindeki tabiat güzelliği ile birlikte ilçenin turistik yerlerinden biri haline geldi. Bazı balık türlerinin yaşadığı baraj çevresinde balık lokantaları da bulunuyor. Derinöz Barajı çevresinde yürüyüş ve piknik imkanı da bulunuyor.

Orman Fidanlığı

Akdağ eteklerinde konumlanmış olan Orman Fidanlığı da Suluova'nın keşfedilmesi gereken noktalarından bir tanesidir. Oldukça etkileyici bir orman ve burada karaçam ile birlikte meşe ağaçları da yoğun olarak bulunuyor. Mesire alanı olarak da kabul edilen bu nokta, hafta sonu dinlemek ve biraz olsun keyifli vakit geçirmek isteyen yerli aklın öncelikli tercihi olarak karşımıza çıkıyor.

Gani Baba Türbesi

İlçe merkezine ortalama 15 km mesafede bulunan türbe, yerli ziyaretçilerin yanı sıra yabancı ziyaretçilere de ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Tersekan Irmağı yanında yer alan türbe, Gazi Derviş Şeyh Abdulgani’ye aittir. Türbe etrafının mesirelik bir alan olduğunu ve burada insanların nefes almak için kısa süreli dinlendiklerini de görebileceksiniz.

Suluova'nın Yöresel Lezzetleri

Suluova'nın en meşhur yöresel lezzetleri arasında keşkek gösteriliyor. Düğün yemeği olarak da bilinen keşkek, bu bölgede kusursuz bir lezzet olarak tanımlanıyor. Yerli halkı ziyaret ettiğinizde sofralarınızda mutlaka göreceksiniz. Baklalı Dolma ve Cızlak da yine yöresel lezzetler arasında yer alıyor ve buradaki birçok restoranda da bu lezzetleri keşfetme fırsatına sahip oluyorsunuz.

Son olarak haşhaş çöreği de burayı ziyaret ettiğinizde tatmanız gereken lezzetlerden bir tanesi olmalıdır.

Suluova Nerede, Nasıl Gidilir?

Amasya'nın 25 km batısında konumlanmış olan Suluova, Orta Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer almaktadır. Dağlarla çevrili bir bölge olduğunu da ifade etmek gerekiyor ancak ulaşım konusunda sorun yaşamayacaksınız. Merzifon havalimanından ve Amasya otogardan karayolu ulaşımı ile ilçe merkezine seyahat etmek mümkündür ve düzenli olarak seferler mevcuttur diyerek Suluova nerede sorusuna da cevap vermiş olalım.



admin / 04.06.2018 / 0 / 9 327

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Borabay Gölü Tanıtımı

Borabay Gölü Tanıtımı

Borabay gölü, Amasya'nın Borabay köyünde yer alan bir göldür. Borabay gölü
Amasya Kral Kaya Mezarları

Amasya Kral Kaya Mezarları

Amasya kaya mezarları Amasya’da Harşena dağının eteklerine kurulmuş, Helenistik
Merzifon’da Gezilecek Yerler

Merzifon’da Gezilecek Yerler

Merzifon gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Gümüşhacıköy’de Gezilecek Yerler

Gümüşhacıköy’de Gezilecek Yerler

Gümüşhacıköy, Amasya'nın ilçelerinden biridir. İl merkezi ile arasında 70
Taşova’da Gezilecek Yerler

Taşova’da Gezilecek Yerler

Taşova’ya hakim olan ve ilk yerleşen medeniyet Hititler olarak karşımıza
Amasya'da Gezilecek Yerler

Amasya'da Gezilecek Yerler

Amasya, ülkemizin Karadeniz kıyısında yer alan yeşilliği, doğal güzellikleri ve
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up