Prehistorik döneme kadar uzanan köklü bir geçmiş bizleri bekliyor. Bu detay, Yunan tarihi belgelerinde ise M.Ö 3000’lere olarak yer alıyor. Bölgenin inşa edilmesinde söz sahibi olan ve ilk adımı atan Traklar karşımıza çıkıyor ve bölgenin gelişiminde de yine bu medeniyetin önemli pay sahibi olduğu aşikar. Dilerseniz Silivri'nin tarihine daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Silivri Tarihi
Silivri, Bizanslılar döneminde bir adım daha öne çıkmış ve değer kazanmıştır. 11 Mayıs 330 tarihinde Byzantio’nun başkent olması ile birlikte
Silivri de sınırlar içerisine dahil edildi. Ostrogotlar tarafından çok sık istilaya uğrayan bölge, yıpranmış ve büyük zararlar görmüştür. Bu istilaların önüne geçebilmek adına sınırlar içerisinde Anastasius adı verilen bir sur inşa edilmiştir.
1327 ve 1341 yılları arasında Osmanlının da bu bölgeye saldırılar düzenlediğini görebiliyoruz. Bizans İmparatorluğunda yaşanan taht mücadelelerini fırsat bilerek bölgeyi ele geçirmeye çalışmışlar ve fetih sonrası Türkmenler Silivri’ye yerleştirilmiştir.
Çok sayıda medeniyetin buluştuğu nokta olarak da bilinen Silivri, tarihe tanıklık eden karakteri ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Dilerseniz ilçedeki keşfedilecek adreslere ve
Silivri gezilecek yerler listesine hep birlikte göz atalım.
Silivri Sahili
Eşsiz bir sahile sahip olan
İstanbul Silivri’de keyifli vakit geçirmek istiyorsanız eğer sahil şeridini mutlaka ziyaret etmeniz gerekiyor. Kafeler, barlar, restoranlar ve hatta lunaparka bile ev sahipliği yapan geniş bir yelpaze sizleri bekliyor. Dilerseniz tekne kiralayabilir ve balığa çıkabilirsiniz. Yeşilin ve mavinin keyfini sürmek isteyen birçok insan, özellikle hafta sonu burayı tercih ediyor. Çok sayıda işletme mevcut ve an itibarıyla aktif olarak da hizmet vermektedirler.
Mustang Binicilik Kulübü
Eğitim almak isteyenlerin yanı sıra ücretsiz olarak at binmek isteyenlerin de ziyaret ettiği popüler adreslerden bir tanesidir. Kısa süreli de olsa at binebilir ve sevimli hayvanları fotoğraflayarak güzel vakit geçirebilirsiniz.
Silivri Kalesi
Selymbria Kalesi olarak da anılan yapı, Bizans dönemini en iyi şekilde yansıtan tarihi yapılardan bir tanesidir ve hali hazırda ziyaret edilebilir olduğunu da belirtmekte fayda var. Osmanlı Döneminde restore edilen ve günümüze ulaşmayı başaran kale, aynı zamanda Bizans dönemi mimarisini de bizimle buluşturuyor. Şehir Surları da bu muhteşem kaleye eşlik etmektedir.
Mimar Sinan Köprüsü
Eski İstanbul-
Edirne yolu üzerinden konumlanmış olan köprü, Mimar Sinan'ın en değerli ve en ihtişamlı projelerinden bir tanesidir. Bu proje 1568 yılında hayata geçirilmiş ve günümüze kadar ulaşmayı da başarmıştır. Köprü, bir dönem trafiğe açık iken şimdilerde trafiğe kapalı durumdadır. Bunun en önemli nedeni ise köprünün mimari yapısının zarar görmesini engellemektir. O dönemin mimarisini kusursuz bir şekilde yansıtan köprüyü henüz görmediyseniz bir an önce keşfetmeniz gerekiyor.
Silivri'nin Meşhur Lezzetleri
Silivri'yi ziyaret eden herkes, burada üretilen yoğurdun tadına muhakkak bakıyor. Yöresel bir lezzet olarak tanımlamak ne kadar doğru bilinmez ancak burada yiyeceğiniz yoğurt, kesinlikle çok daha lezzetlidir.
Yoğurt Festivali
Her yıl Temmuz ve Ağustos ayında
Yoğurt Festivali için start veriliyor ve yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de bu festivale ilgi gösteriyor. Gerçek yoğurdun tadına bakmak için de bu festivale katılabilirsiniz.
Silivri Nerede, Nasıl Gidilir?
İstanbul il merkezine 67 km mesafede yer alan Silivri, Marmara denizi sahilinde konumlanmış ve eşsiz bir görüntüye sahiptir. İlçe merkezinin, Muratçeşme’nin 1 km doğusundan devam ederek Alipaşa yol ayrımına kadar uzandığını da söylemek mümkün.
İstanbul’un farklı noktalarından bu ilçeye ulaşım alternatifleri bir hayli fazla ve taksi, transfer araçları, toplu taşımanın yanı sıra deniz yolu ile ulaşım da mümkündür.