Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Sivas » Sivas'ta Gezilecek Yerler

Sivas'ta Gezilecek Yerler


Sivas gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Sivas ilimiz hakkında kısa bilgi verelim:

Sivas gezilecek yerler
Anadolu coğrafyasında bulunan en eski kentlerden birisi olan Sivas, Roma döneminde Sebastia ismiyle anılmaktadır. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sivas'ta bu sebeple günümüzde oldukça fazla tarihi eser ve tarihi mekan bulunmaktadır.

Merkezi bir konumda bulunması sebebiyle soğuk bir iklime sahip olmasına rağmen birçok milletin göz bebeği olan Sivas adeta açık hava medeniyetler müzesi gibidir. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait olan birçok tarihi eseri ziyaretçilere sunmakta olan Sivas mutlaka gezi güzergahınızda bulunması gereken önemli bir kenttir. Bundan dolayıdır ki Sivasta gezilecek yerler arasında birçok tarihi yapı yer almaktadır.

Çifte Minareli Medrese

Ancak yolunuz Sivas'a düştüyse ilk uğramanız gereken yer Sivas Çifte Minareli Medrese olmalıdır. Muhteşem dokusuyla günümüze kadar ulaşmış olan çifte minaresi ile beraber kentin sembolü haline gelmiş durumdadır. 1271 yılında inşa edilen Çifte Minareli Medrese sadece Sivas için değil Anadolu'daki Selçuklu eserleri arasında da önemli bir yerde bulunmaktadır. İki katlı yapısıyla 4 Eyvanı ile ve açık avlusu ile beraber Anadolu coğrafyasında yer alan en müstesna medrese olma özelliğini taşımaktadır.


İki minaresi de tuğla ve çini örgülüdür. Göze hoş gelen bir görüntüsü vardır. İki katlı inşa edilmiştir. Günümüzde sadece doğu cephesi ayakta kalabilmiştir. Karşısında Şifaiye Medresesi bulunmaktadır. O zamanlar hastane hizmeti vermesi için yaptırılmıştır. İçinde İzzeddin Keykavus’un türbesi bulunmaktadır.

Buruciye Medresesi

Sivas’ta gezilecek yerlerden birisi de Buruciye Medresesi’dir. 1200’lü yılların başında yapılıp Anadolu Selçuklu Devleti döneminin mimari izlerini taşımakta olan medrese en büyük darüşşifalardan birisidir. Muzafferüddin Burucirdi tarafından ilmiye çalışmaları için yaptırılmıştır ve yıllar boyu bu ilimlerin okutulduğu eğitim yuvası olarak kullanılmıştır. Burası kareye yakın dikdörtgen yapıdadır ve avlusunun üstü açık olacak şekilde tasarlanmıştır. Duvarlarındaki geometrik şekiller adeta motif gibi işlenmiştir. Çok iyi bir mimarisi olan Buruciye Medresesi 1960’lı yılların ortasında bakım ve onarımdan geçirilmiştir. Günümüze değin çeşitli zamanlarda restore edilmiştir. Artık müze olarak kullanılmaktadır. Medrese'nin içerisinde çay ocağı bulunmakta, özellikle sıcak yaz günlerinde serin bir ortam sunmaktadır.

Gök Medrese

Sivas’ta görülmesi gereken yerlerden birisi de Gök Medrese’dir. Anadolu Selçuklu döneminden kalma önemli bir eserdir Gök Medrese. Çifte minareli bir kapısı vardır ve kapısındaki süslemeler harika bir işçilik örneğidir. Göze oldukça hoş gelen bir mimarisi vardır burasının. Süslemelerde yıldız, hayat ağacı ve Çin tarihinde önemli bir yeri bulunan on iki başlı hayvan figürleri kullanılan medrese, 1927 yılından itibaren müze olarak hizmet vermektedir.

4 Eylül Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi

Tarihe meraklıysanız 4 Eylül Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi gezmeniz gereken yerlerden olacaktır. Ulu Önder Atatürk Milli Mücadele döneminde lise olarak kurulan bu binada Sivas Kongresi’ni düzenlemiş, daha sonraki gelişlerinde de burada kalmaya devam etmiştir. Günümüzde binanın bodrumu fotoğrafhaneye ve laboratuvara ayrılmıştır. Zemin katta etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Üst katta ise Kongre Salonu, Atatürk’ün yatak odası, çalışma odası ve telgraf ile belgeler salonu bulunmaktadır. Katlarda uzunca gezebilir, tarihe tanıklık edip bir vatanın kurtarılma aşamalarından birisini gözlerinizle görebilirsiniz.

Divriği Kalesi

Geniş bir coğrafyaya sahip olan Sivasta görülmesi gereken yerler içerisine Divriği Kalesine de özel bir zaman dilimi ayırmak gerekmektedir. Tabiatın ortasında yükselmekte olan Divriği Kalesi özellikle kemerli ve süslemeli olan giriş kapısı ile dikkat çekmektedir. Ortaçağ mimarisinin izlerini taşımakta olan kale daha sonra Selçuklu ve Osmanlı zamanında bazı eklemelerle birlikte günümüzdeki halini almıştır. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası da Sivas'ta görülmesi gereken yerler içerisindedir.

Sızır Şelalesi

Gemerek Sızır Şelalesi muhteşem görünümüyle ve enfes atmosferiyle sizi büyüleyecektir. Sızır Şelalesi için kent merkezinden kalkmakta olan birçok tur da bulunmaktadır. Böylece rehberler eşliğinde Sızır Şelalesini gezerken 500 metre yükseklikten dökülmekte olan suyla beraber özellikle sıcak yaz günlerinde serinleyebileceksiniz.

Eğriçimen Yaylası

Eğriçimen Yaylası Sivas'ta bulunan tabii unsurlar arasında önemli bir yerde durmaktadır. Birçok kamp bölgesini bünyesinde barındırmakta olan yayla aynı zamanda farklı ağaç türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yaz aylarında günübirlik ziyaret edilebilecek bir mesire alanına dönüşmektedir.

Kangal Balıklı Kaplıcası

Eğer yolunuz Sivas'a düşmüşse Kangal'a uğrayarak kaplıca sefası da yapabilirsiniz. Kangal balıklı kaplıcası özellikle cilt hastaları için vazgeçilmez bir güzergaha dönüşmüş durumdadır. Sedef egzama yanık tedavileri için tavsiye edilmekte olan Kangal balıklı kaplıcası kaplıca içerisindeki balıklarla beraber oldukça otantik bir mekandır. Kaplıcadaki balıkların cilt üstündeki istenmeyen unsurları temizlemesi görülmeye değerdir.

Gökpınar Gölü

Tabii yerler arasında bulunan Gürün Gökpınar Gölü de özellikle kamp yapmak isteyenlerin ve tabiat yürüyüşünden hoşlananların uğrak yeri haline dönüşmektedir.

Zengin Sofrası İle Sivas Mutfağı

Birçok medeniyetin izlerini taşımakta olan Sivas mutfağı birbirinden lezzetli yiyeceklerle damak tadınızı şımartabilir. Sivas neyi meşhur diye sorulduğunda genellikle akla madımak gelmektedir. Ayrıca evelik düğüşek aşı da yine yörenin enfes tatlarındandır. Yuvarlak köfte, çirli et, et yemeklerinden hoşlananların vazgeçemediği tatlardır. Bununla birlikte kavurma hellesi lahana musakkası Sivas'a uğradığınızda tatmadan dönmemeniz gereken yiyeceklerdir.

Sivas Nerede, Nasıl Gidilir?

İç Anadolu Bölgesinin en doğusunda bulunan Sivas'a ulaşmak için karayolunu tercih edebilirsiniz. İstanbul- Sivas arası 885 kilometre olup, O-4 ve D200 karayolundan, Ankara- Sivas arası ise 434 kilometre olup D200 karayolundan Sivas'a gelebilirsiniz.

Ayrıca havayolunu da kullanarak Sivas'a ulaşmanız mümkün. Nuri Demirağ Havaalanı, Sivas merkeze 21 kilometre mesafede. Demiryolu seyahatlerini seven ziyaretçilerimiz için ise Sivas merkezde bulunan Tren Garını kullanabilirsiniz.

Sivas Tanıtım Filmi




admin / 28.11.2017 / 2 / 6 161

Yorum Ekleyin


  1. mehmet koca
    Ziyaretçi
    8 Şubat 2018 13:51
    0

    sivas roma dönemine ait eserleriyle dolu bir şehirdir burada divriği kalesinide gezebilirsiniz demerek sızır şelalesinide mutlaka görmelisiniz eşsiz bir güzellik kaçırmamalısınız kaplıca sevenlerde burda kangal balıklı kaplıcasına uğrayabilirler sivasında en meşhur yemeği tadımaktır mutlaka tadmalısınız

  2. Engin ÖZTÜRK
    Ziyaretçi
    27 Mart 2019 00:21
    0

    Gerçekten ülkemizin en güzel şehirlerinden birisi Sivas. Sızır Şelalasi görselden de anlayacağınız üzere inanılmaz bir doğa harikası kesinlikle gidip görülmesi gereken bir yer. Bunun yanı sıra olağanüstü yaylaları temiz hava almanız ve rahatlamanız açısından benzersiz bir his uyandırıyor. Gezip görülmeye değer Medreseler bulunuyor fakat ben bu tarz yerleri gezmeyi sevmiyorum elbette seveni vardır onlar için tavsiye ederim. Mutfak konusuna girmiyorum bile keşke daha fazla yiyebilsem diye düşüneceksiniz :)

up