Marmara Bölgesi’nin gözde şehirlerinden olan
Sakarya, bünyesinde barındırdığı sayısız güzelliği ziyaretçilerine sunmakta. Bulunduğu lokasyon nedeniyle de Marmara Bölgesi’nin gözde şehirlerinden olan Sakarya'nın bu kadar ön plana çıkmasını sağlayan mekanlardan bazılarını zaman zaman ele alıyoruz. Bu yazımızda ise Sakarya'nın göz bebeği diyebileceğimiz
Sapanca ilçesini ve
Sapanca’da gezilecek yerler konusunu ele alacağız.
Sapanca'nın tarihi, öne çıkan mekanları, yöresel lezzetleri ve daha bir çok detay ile sizleri bilgilendirmeyi hedeflediğimiz bu içeriği, bir solukta okuyup bitireceğinizden eminiz. Hadi öyleyse zaman kaybetmeden başlayalım.
Sapanca Hakkında Genel Bilgiler ve Kısaca Tarihi
Sakarya ilinin batı sınırlarında yer alan, yaklaşık 40 bin nüfuslu şirin bir ilçe Sapanca. Akdeniz ile Karadeniz iklimlerini bir arada barındıran bu şirin ilçenin 140 kilometrekare civarında yüzölçümü bulunmakta. Sapanca'nın bir özelliği de alanına nazaran en en çok nüfusa sahip ilçe olmasıdır.
Deniz seviyesinden 36 metre yüksekte yer alan ilçenin muhteşem güzelliğinin yanında hayli bereketli bir toprağa da sahip olduğunu belirtmek isteriz.
Sapanca, ortaya çıkarılan yazılı belgelerden anlaşıldığı üzere, milattan önce 1200’lü yıllarda ilk olarak Frigyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış.
O dönemlerde pek ön planda olmayan bölge, milattan sonra 370’li yıllarda Bitinya Krallığı’nca tekrardan kurulmuş. Bu dönemlere ait Lazca kaynaklarda ilk isminin Siphonesies Lacus olarak geçtiği biliniyor.
İlerleyen dönemlerde Roma İmparatorluğu himayesine giren Sapanca, o dönemler ise Buanes ve Sofhan veya Sofhange isimleri ile anılmış. 1070’li yılların ortasında ise Türk himayesine girmiş, o dönemlerde ise Ayan ve Ayanköy isimleri ile anılmaya başlanmış.
Genel durum ve tarihi bilginin bu kadarı kafi diye düşünüyoruz ve hazırsanız en çok merak edilen konuya, yani
gezilecek yerler kısmına geçiyoruz.
Sapanca Gölü
Sakarya veya Sapanca denilince ilk akla gelen mekanlardan biri tabi ki
Sapanca Gölü. Hem ilin hem de ilçenin en önemli turistik merkezi burası. Gölün çevresinde yüksek tepeler ve ormanlar bulunuyor ve gölün civarı da harika bir doğal güzelliğe sahip. Sapanca Gölü hakkında daha detaylı bilgi almak için;
Sapanca Gölü Tanıtımı isimli konumuza da göz atabilirsiniz. Harika vakit geçireceğiniz mekanların başında elbette Sapanca Gölü geliyor.
Kırkpınar
Sapanca’ya 4 kilometre mesafede bulunan bu mekan ise doğal güzelliklerin zirve yaptığı diğer bir durak. Bölgede ağırlıklı olarak mertliği bilinen Çerkez vatandaşlarımız yaşıyor. Güzel olduğu kadar farklı bir kültürün kapılarını da sizlere aralayan
Kırkpınar, mutlaka görmeniz gereken önemli mekanlardan bir diğeri.
Maşukiye
Sapanca’ya 10 dakika uzaklıktaki bu mahalle aslında Kocaeli ilinin Kartepe ilçesine bağlı. Sapanca ile neredeyse iç içe geçmiş olan Maşukiye, günü birlik olarak düzenlenen turlarla yoğun ilgi görüyor. Doğa ile iç içe hoş vakitler geçirebileceğiniz bu mekanda lezzetli mi lezzetli alabalık menülerini de denemenizi öneririz.
Derbent
Kocaeli sınırları içerisinde bulunup Sapanca’ya yakın lokasyonda bulunan bir başka mekan ise
Derbent. Derbent ise doğal güzelliklerinin arasında bulunan şirin mi şirin köyleri ile ön plana çıkmakta. Gezmekten hayli keyif alacağınız mekanlardan biri de bu durak.
Aygır Deresi
Aygır Deresi ise Sapanca ve Maşukiye’nin ortak doğa güzelliklerinden biri. Dere çevresinde yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar bulunuyor. Doğa yürüyüşlerine meraklı olanların yoğun ilgi gösterdiği bu mekanda yaz aylarında yüzebileceğiniz ortamlar bile bulunuyor.
Sapanca Yaylaları
Sakarya ve Sapanca çok sayıda yaylaya ev sahipliği yapmakta. Adeta yemyeşil bir cennet hissi uyandıran bu bölgelerde kamp veya piknik gibi aktiviteler de yapabiliyorsunuz. Bölgede ön plana çıkan bazı yaylalar arasında,
Katırözü,
Sultanpınar,
Kırca,
Soğucak,
Kirpiyan,
Çiçekli,
Belengerme,
İnönü,
Hamzapınar ve
Güzlek yaylaları bulunuyor. Belirttiğimiz gibi, bunlar sadece ön plana çıkanlar.
Rüstempaşa Camii
İsmini aldığı Rüstem Paşa tarafından 1555 yılında inşa ettirilen cami,
Sapanca'nın en eski tarihi yapılarından. Mimarisi ve süslemeleri ile hayranlığınızı kazanacak bir yapıt olduğunu belirtmek isteriz.
Bizans Lahitleri
Sapanca Hükümet Konağı olarak adlandırılan yerde sergilenen 4 adet lahit bulunuyor. Bunlardan ikisi İlmiye Köyü yakınlarındaki çalışmalarda 1987 yılında bulunmuş. Diğer iki lahit ise yine aynı yılda, otoyol çalışmaları yapılırken tesadüfi bir şekilde bulunmuş. Bu tarihi mezar veya tabut da diyebileceğimiz eserlerin hangi yıllara ait olduğu ise tam olarak bilinmemekte.
Vecihi Kapısı
Sapanca'nın görülmeye değer bir başka mekanı ise
Vecihi Kapısı. Bu yapı eski ticaret yollarından İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Mimar Sinan tarafından yapıldığı ileri sürülen Vecihi Kapısı, Sapanca'nın simgelerinden de biri olma özelliğine sahip.
Rahime Sultan Camii
Sapanca'nın Uzunkum Köyü yakınlarında bulunan bu tarihi cami ise 125 yaşında bir yapı. Sultan Abdülmecid’in eşi Rahime Sultan’a ithafen yapılan camiye de anısını taşıdığı kişinin ismi verilmiş. Sapanca’da bulunan önemli yapılardan birinin de
Rahime Sultan Camii olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Kuzuluk Kaplıcaları
Sapanca'nın sadece yerüstü zenginliklerine sahip olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira sağlık turizmi açısından da önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek isteriz. Sapanca sağlık turizmi açısından ise en çok ön plana çıkan mekan
Kuzuluk Kaplıcaları. Kaplıcaların, eklem, kalp vb rahatsızlıklar da dahil bir çok derde şifa olduğu ileri sürülüyor. Kuzuluk Kaplıcaları’nın, herhangi bir rahatsızlığı olamayıp önlem amaçlı ziyaret eden de çok sayıda ziyaretçiyi ağırladığı biliniyor.
Kartepe
Kocaeli sınırları içerisinde yer alıp, Sapanca’ya komşu olan ve oldukça yakın lokasyonda bulunan bir başka mekan ise
Kartepe. Bu harika ilçenin de saymakla bitmeyecek kadar çok doğal güzelliğe ev sahipliği yaptığını bilmenizde fayda var. Özellikle kış aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bu mekanı da mutlaka görmelisiniz diyoruz.
Sapanca'nın Yöresel Lezzetleri
Mutfak kültüründe de hayli zengin olan Sapanca'nın başlıca yöresel lezzetleri arasında;
mantarlı pide, karalahana ezmesi, barbunya ezmesi, diken başı, cevizli fasulye, yoğurtlu yeşil erik, mısır ekmeği, cevizli lahana ve taze fasulye turşusu bulunuyor.
Sapanca Nerede? Sapanca’ya Nasıl Gidilir?
Sakarya ilinin nadide bir ilçesi olan
Sapanca, Doğu Marmara Bölgesi’nde yer alıyor. Sapanca’ya havayolu ile gitmeyi tercih eden ziyaretçilerin bölgeye en yakın havalimanı olan Sabiha Gökçen’e gelmeleri gerekiyor.
Buradan Sapanca’ya 100 kilometrelik bir karayolu tercihi ile devam edilmesi gerekiyor fakat ulaşım konusunda herhangi bir sorun yaşamayacağınızı da bilmenizde fayda var.
Karayolunu tercih eden ziyaretçilerin
Ankara –
İstanbul otoyolu güzergahını kullanarak Sapanca’ya rahatlıkla ulaşmaları da mümkün diyoruz ve yazımızı burada nihayete erdiriyoruz.
Farkındayız uzun bir yazı oldu ama bunu sorumlusu biz değiliz. Bunun sorumlusu Sapanca...