Adana şehir merkezine 100 km mesafede yer alan ilçe,
Mersin ve
Niğde illerine de komşudur. İlçenin coğrafi anlamda önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etmekte fayda var. Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’yu, İç Anadolu ve Avrupa’ya bağlayan ilçe, bu bölgede geçit noktası konumunda yer alıyor. Dilerseniz ilçenin tarihine de hep birlikte göz atalım.
Pozantı Tarihi
Asur, Pers, roma ve Bizans imparatorluğu hakimiyetine girmiş olan
Pozantı, Abbasiler döneminde en kalabalık Türk nüfusuna sahip olmuştur. 1071 Malazgirt Savaşı ile birlikte Türk toprağı olan fakat uzun süre elde tutulamayan ilçe, 1375 yılında Türk Memlüklülerinin eline geçmiştir. 1571 yılında ise Osmanlı İmparatorluğunun topraklarına katılmış ve 1. Dünya savaşında da önemli bir konum olarak savaşa yön vermiştir.
1954 yılında kadar resmiyette bucak olarak karşılık bulan
Pozantı, bu tarihte ilçe olmuş ve resmi kayıtlara geçmiştir. Tarih boyunca farklı isimlerle anılan Pozantı, ‘’Pendonsis, El Bedendum ve Bozantı’’ isimleri ile de anılmıştır.
İlçe, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle kültürel çeşitlilik ve tarihi doku bakımından da ilgi çekici bir karaktere sahiptir. İlçenin keşfedilecek noktaları ve
Pozantı gezilecek yerler listesi ise aşağıdaki gibidir:
Asar Yaylası
Armutoğlu, Belemedik ve Bürücek yaylalarına nazaran çok daha geniş bir alana sahip olan ve kamp kurmak için en ideal noktalardan bir tanesi olan Asar
Yaylası, Pozantı ilçe merkezi sınırları içerisinde yer alıyor. Minibüslerle bu bölgeye ulaşım mümkündür ve yazın çok sayıda yerli turist ile birlikte yabancı turistin de bu bölgede kamp yaptığını belirtmek gerekiyor.
Asar Yaylasında ilginizi çekecek çok sayıda ahşap yapı mevcut ve bu evlerin yanı sıra taş evler de görsel bütünlüğü kusursuz bir seviyeye taşıyor.
Tekir Yaylası
Pozantı ilçe merkezine ortalama 7 km mesafede yer alan yayla, piknik yapmak, oksijen depolamak ve biraz olsun nefes almak isteyen ziyaretçilerin en uğrak adreslerinden bir tanesidir.
Tekir Yaylası, en az Asar Yaylası kadar popüler fakat kamp için uygunluğu tartışılır durumda.
Yaz aylarında çok daha kalabalık olan bu bölgeyi sizler de ziyaret listenize dahil edebilirsiniz. Çok sayıda ağaç türü mevcut ve yeşilin farklı tonlarına da yine bu adreste ulaşmak mümkündür.
Armutoluğu Yaylası
Armutoluğu Yaylası’na Pozantı ve Ankara yol ayrımından Sarımsak Dağı’na dönüp ormanlık bir alandan geçerek ulaşılır. Bölgedeki el dememiş doğal alanlardan biridir. Sedir, Köknar, Ardıç gibi ağaç çeşitleri ve çeşit çeşit çiçekle kaplıdır. Yaylada doğal su kaynakları da bulunur. Bölge el değmemiş bir alan oluğu için konaklama veya başka amaçla kurulmuş bir yapı yoktur. Kamp yapmak isteyenler gerekli malzemeleri ile birlikte buraya gelerek doğanın tadını çıkarabilir.
Anahşa Kalesi
Bizans döneminde inşa edildiği söylenen yapı, Bizans mimarisinin örneklerini de kusursuz bir şekilde yansıtıyor. Kültür varlığı olarak nitelendirilen ve koruma altına alınan bu yapı da yine ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yapılardan bir tanesidir. Hakim bir tepede konumlanmış olan kale, su sarnıçlarını da bünyesinde barındırıyor ve ihtişamlı bir görüntü sergiliyor.
İbrahim Paşa Tabyası
Tekir Boğazına hakim bir tepede konumlanmış olan Tabya, Toros dağları üzerinde bulunuyor… Tabyanın Osmanlı döneminde inşa edildiği söyleniyor. 1986 yılında taşınmaz kültür varlıkları arasında yerini alan ve korumaya alınan tabya, günümüze bütünüyle ulaşabilmiş değil ancak doğu cephesi, ana giriş ve su sarnıcı görülebilir durumda. Tarihe tanıklık eden yapılardan bir tanesi olduğu aşikar ve hali hazırda bu bölgeye giderek sizler de bu yapıyı ziyaret edebilirsiniz.
Aköprü
Şekerpınarı’nın hemen yanında yer alan ve bu yüzden Şekerpınarı Köprüsü olarak da adlandırılan köprü, Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. 83 metrelik uzunluğa sahip olan köprü, ihtişamlı görüntüsü ile de dikkatleri üzerine çekiyor. 2000’li yıllarda restore edilen köprü, yanında yer alan mesire alanı ile de ziyaretçilere keyifli anlar sunuyor. Köprüyü keşfettikten sonra mesire alanında soluklanabilir ve dilerseniz piknik yapabilirsiniz.
Anıt Ağaçları
Her biri bir tarih olan çok yaşlı üç anıt ağaç Pozantı’nın farklı yerlerinde bulunur. 635 yaşındaki Sedir ağacı Çetinlik Dağı orman arazisinin içinde yer alır. 200 yaşındaki Çınar ağacı Belemedik köyünde, 380 yaşındaki Ceviz ağıcı da Bürücek Yaylasında bulunur.
Pozantı'daki Festivaller
Yılın çeşitli zamanlarında Pozantı’da eğlenceli etkinlikler yapılır.
Pozantı Kurtuluş Şenlikleri, ilçenin Fransız işgalinden kurutuluşunun kutlandığı etkinlikleri kapsar. Ramazan şenlikleri, Yaz şenlikleri, Kamışlı Şenlikleri, Kiraz Festivali gibi tekrarlanan etkinler yıl gerçekleştirilir. Bunlar dışında doğal ve kendine özgü balı ile meşhur Karakışlakçı köyünde
Bal Festivali düzenlenir.
Pozantı Nerede? Nasıl Gidilir?
Pozantı ve Adana il merkezinin arası 116 kilometredir. Otoyol ve D-750 karayolu üzerinden ilçeye ulaşılır. Kış aylarında bazı bölgelerde yol kapanmaları yaşansa da genel olarak bu yollar üzerinden ulaşım rahat olur. Ayrıca Adana Havalimanı’ndan veya şehirlerarası otogardan Pozantı ilçesine giden toplu taşıma araçları ve servisler de bulunur.