Ülkemizde yaz turizminin önemli kentlerinden biri olan
Muğla, muhteşem güzellikte çok sayıda mekana ev sahipliği yapmakta. Öyle ki; ünü ülke sınırlarını aşmış bu şehrin her yerini gezmeye aylar harcanabilir. Bu yüzden birkaç yazı ile Muğla ilini lokal olarak mercek altına alacağız ve bu yazımızın konusu
Ula ilçesine bağlı olan
Gökova'da gezilecek yerler olacak.
Önce
Gökova beldesi hakkında kısa ve genel bilgilendirmeler yapacağız. Sonra gezebileceğiniz en güzel yerleri sıralayacağız. Kısaca yöresel lezzetlere de değindikten sonra bu güzel beldeye ulaşımın nasıl sağlanabileceğinden de bahsedip yazımızı noktalayacağız. Hazırsanız başlıyoruz.
Gökova Hakkında Genel Bilgiler ve Kısaca Tarihi
Yaklaşık 80 kilometre boyunca uzanmakta olan Kerme (Gökova) Körfezi’nin doğusunda yer alan beldenin kuzey bölgeleri hayli yüksek zirvelerden oluşan ormanlarla kaplı. Muhteşem bir yeşil alana ve doğaya sahip olan belde bir ova üzerine kurulu.
Kurulu olduğu bu ovaya gökyüzü takısının da eklenmesi ile
Gökova ismini almış olan şirin mi şirin bir beldeden bahsediyoruz.
Gökova Körfezi’nin en önemli özeliği ise ülkedeki en girintili çıkıntılı körfez olması ve bu yapısından dolayı sayısız güzellikte koya ev sahipliği yapıyor olması diyebiliriz.
Bölgenin tarihi ise milattan önce 2600 yıllarına kadar uzanıyor. O eski dönemlerde bölgede ilk yerleşen uygarlık ise Karia uygarlığı olarak biliniyor. Dönemin en bilindik kenti ise İdima olarak biliniyor.
İlerleyen dönemlerde Rodos sonra da Roma egemenliğine giren bu güzel yerleşim alanı 1300’lü yılların sonlarında ise Türk egemenliği altına giriyor. Bu kadar tarih ve genel kültür yeterli sanıyoruz. Şimdi merakla beklediğiniz gezilecek yerleri sıralayalım.
Tarihi Evler
Gökova sokaklarını bayram şenliğine çeviren bu muhteşem yapılar bembeyaz duvarları, ahşap kapı ve pencereleri ile aklınızı başınızdan alacak türden bir güzelliğe sahip. Ahşap balkonlara kadar uzamış çiçeklerle dolu bahçeleri de cabası. Özetle anlatılmaz yaşanır denilen yerlerden.
Gökova (Kerme) Körfezi
Sayamayacağınız kadar çok koy bulunan
Gökova Körfezi'nde çok sayıda şirin ve güzel adacıklar da bulunuyor. Tekne veya benzeri bir araç kiralayarak bu eşsiz güzellikteki noktaları şahsınıza müstakil bir şekilde bile gezebilme olanağına sahip olabilirsiniz. Yeşil ve mavinin cümbüşünü bir de bu adacıklardan tatmanız, tabiri caizse ömrünüze 5-6 ay ilave edebilir.
Sedir Adası
Gökova Körfezi’nin en rağbet gören noktalarından biri olan Sedir Adası, antik çağlarda da yerleşim yeri olarak kullanılmış. Karia uygarlığı döneminde en gözde yerleşim yerlerinden biri olan adada antik çağlara ait tarihi kalıntılar da yer alıyor. Yaklaşık 4500 yıllık bu mekan kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri diyebiliriz.
Gökova Ovası
Beldeye ismini veren ova burasıdır. Her dönemde yerleşim yeri olarak ilgi görmüş olan ova verimli topraklara sahip olmanın yanı sıra cennetten bir köşe diyebileceğiniz güzelliğe sahip. Tarihi bazı yollarında geçiş güzergahını içerisinde barındıran bu bölge, yüksek bir noktadan izlerken hayli keyif alacağınız yerlerden biri.
Koylar
Kemre (Gökova) Körfezi’nin, ülkemizin en girintili çıkıntılı kıyısına sahip olduğunu belirtmiştik. Hal böyle olunca da Gökova, en güzel koylara da ev sahipliği yapıyor. Muhteşem turkuaz tonlar ile yeşil ve mavinin eşsiz uyumunu sonuna kadar değerlendirebileceğiniz güzelliğe sahip olan bu koylardan ne kadar fazla yeri gezerseniz o kadar faydanıza diyebiliriz.
Koyların en büyük eğlencesi ise
uçurtma sörfü olarak adlandırılan etkinlikler. Hatta bu bölgelerde faaliyet yürüten yelken kulüpleri sayesinde yelken sporu bile yapabilirsiniz. Özetle Gökova koylarında harika vakitler geçirebileceğinizden şüpheniz olmasın.
Okaliptus Yolu
Gökova ve Akyaka beldelerinin ortak bir diğer güzelliği ise
Okaliptus Yolu. Avusturalya kökenli oldukları bilinen ve, nemli sıcak iklim şartlarına uygun olan ağaçlarla donatılmış bu yol adeta ağaçlarla kaplanmış bir tünele benziyor. Ağaçlar bu bölgeye 1938 yılında küçük fidanlar olarak dikilmiş ve o zamandan bu zamana korunarak muhteşem bir alan oluşturulmuş.
Akyaka
Gökova Körfezi’ne kıyısı olan bir başka mahalle de
Akyaka’dır. Ula ilçesinin en gözde tatil mekanlarından biri olan Akyaka, Gökova’ya yakın bir konumda bulunduğundan ismi genelde Gökova ile birlikte anılır. Muhteşem doğal güzelliklere ve plajlara ev sahipliği yapan Akyaka, Gökova ile ayrılmaz bir ikiliyi teşkil ediyor. Akyaka hakkında daha detaylı bilgi isterseniz
Akyaka'da Gezilecek Yerler isimli konumuza göz atabilirsiniz.
Seyir Terası
Muğla ilinin Bodrum Yarımadası ve Datça Yarım Adası arasında yer alan Gökova Körfezi yaklaşık 100 kilometre uzayan bir yapıya sahip. Körfezin kıyı uzunluğu ise 400 kilometre mesafeye ulaşıyor.
Gökova Körfezi Seyir Terası ise Ula ilçesi Akyaka Mahallesi sınırlarında yer alıyor ve
Sakartepe Seyir Terası veya
Akyaka Seyir Terası gibi isimlerle de anılıyor. 903 metre yükseklikte bulunan bu tepede bulunan kafe faaliyeti yürüten mekanda çayınızı kahvenizi yudumlarken, gerek Ege Denizi Gerek Akdeniz Açıkları gerekse bir çok Yunan adasını göreceğinizden şüpheniz olmasın.
Gökova’nın Yöresel Lezzetleri
Muğla ilinin ve Akyaka beldesinin yöresel mutfak kültürünü de içerisinde barındıran Gökova’da, ziyaretçilerin en çok tükettiği yemekler genellikle deniz ürünleri oluyor. Bunun yanında bölgede rağbet gören yöresel lezzetler arasında
cızdırma,
sura dolması,
döş dolması,
Akyaka bifteği ve tatlı olarak da
Muğla saraylısı yer alıyor.
Gökova Nerede? Gökova’ya Nasıl Gidilir?
Ege Bölgesi’nin en gözde illerinden olan
Muğla iline bağlı
Ula ilçesinde yer alan
Gökova, Kemre Körfezi’nin doğu kıyısında bulunuyor.
Gökova’ya hem karayolu hem de hava yolu ile ulaşmanız mümkün. Hava yolunu tercih eden ziyaretçiler
Dalaman Havalimanı veya
Bodrum Havalimanı’nı tercih edebilir ve buralardan da çeşitli ulaşım araçları ile Gökova’ya ulaşabilirler.
Kara yolunu tercih edecek olan ziyaretçiler için, Gölova’nın, Muğla’ya 30,
İzmir'e 240,
Bursa’ya 555, Ankara’ya 615 ve
İstanbul'a 790 kilometre uzaklıkta olduğunu da belirmekte fayda var.