Serik sınırları içerisinde ilk yerleşimin
Bergama Krallığı tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Koçhisar Tepesi yani Sıllyon ile birlikte Aspendos olarak iki farklı alana bölünmüş ve bu bölgelerde yerleşim gerçekleştirilmiştir. Dilerseniz ilçenin tarihine daha detaylı bir şekilde göz atalım ve sizleri de geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkartalım.
Serik Tarihi
1817 yılına bakıldığında birçok kaynakta bu bölgenin adının seyrek olarak anıldığı ifade ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi henüz yerleşimin çok sağlıklı olmaması olarak gösteriliyor. Yerleşim bölgeleri arasındaki mesafe ve insan nüfusunun az olması nedeniyle uzunca bir süre Seyrek olarak anılan ilçe, 1890’lı yıllardan itibaren
Serik olarak anılmaya başlanmıştır.
1900 yılında Bucak merkezi olan
Antalya Serik, takvimler 1926’yı gösterdiğinde ise ilçe statüsüne sahip olmuştur. İlçe olduktan sonra hızlı bir gelişim sürecine imza atan bölge, tarihi dokuları sayesinde gezginlerin de en çok ziyaret ettiği adresler arasında yer almayı başarmıştır.
Uzun yıllar Batı Trakya ve Girit Türklerine ev sahipliği yapan ve çok sayıda medeniyete kucak açan
Serik, keşfedilmesi gereken birçok noktaya sahip. Dilerseniz bu noktaları ve
Serik gezilecek yerler listesini hep birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.
Uçansu Şelalesi
Serik ilçe merkezine yaklaşık 54 km mesafede yer alan ve bu sınırlar içerisinde bulunan
Uçansu Şelalesi, Akçapınar Köyü’nde yer almaktadır. Şelalenin suyu Toros dağlarından akıyor ve bir hayli güçlü olduğunu da ifade etmek gerekiyor. 50 metre yükseklikten coşkulu bir şekilde akan şelale, yerli turistler ile birlikte yabancı turistlerin de ilgi odağı olmayı başarıyor. Şelale manzarasının yanı sıra şelalenin etrafında da keşfedilecek çok sayıda alan yer alıyor.
Köprülü Kanyon
Köprüçayın vadisi olarak kaşımıza çıkan Kanyon, rafting için de uygun bir bölge olarak nitelendiriliyor. Çay üzerinde yer alan iki adet köprü nedeniyle bu ismi aldığını da belirtmek gerekiyor. Eşsiz ve etkileyici bir manzara sizleri bekliyor ve özellikle hafta sonu bu bölge çok daha kalabalık ve yoğun bir görüntü sergiliyor.
Belek
Serik sınırları içerisinde yer alan
Belek Beldesi, en değerli beldelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 22 km uzunluğa sahip bir kıyı şeridini de bünyesinde barındıran belde, yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği adreslerden bir tanesidir. Lüks yazlıklar ve golf sahaları ile Antalya için de büyük öneme sahip olan bu beldeyi sizler de ziyaret edebilirsiniz.
Zeytintaşı Mağarası
Serik ilçesine 16 km mesafede yer alan mağara, sarkıt ve dikitlerin yanı sıra odalı şekli ile de ilginç bir görüntü sergiliyor. Mağara, yaz aylarında bile oldukça serin ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmayı başarıyor.
Aspendos Antik Kenti
Belkıs Köyünde yer alan antik kent, şehrin ve ilçenin sembollerinden bir tanesidir… M.Ö 10. yy’da inşa edildiği söylenen antik kent, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma İmparatorluğu tarafından M.Ö 2. yy’da yapıldığı söylenen amfi tiyatro ise dönemin mimarisini kusursuz bir şekilde yansıtmayı başarıyor.
Hali hazırda bölgede kazı çalışmaları devam etmekte ve çok sayıda tarihi kalıntının da gün yüzüne çıkartıldığını söylemek mümkündür. Ziyarete açık ve her yıl konser, tiyatro ve çeşitli gösterilerle birlikte bu alan daha dikkat çekici hale getiriliyor.
Türkiye'nin bugüne kadar en çok korunabilmiş antik tiyatrosuna ev sahipliği yapan antik kent hakkında ayrıntılı bilgi için "
Aspendos Antik Kenti" isimli konumuzu ziyaret ediniz.
Serik Nerede, Nasıl Gidilir?
Antalya şehir merkezine 38 km mesafede yer alan ve
Manavgat ve
Aksu ilçeleri ile komşu olan
Serik, şehrin doğusunda konumlanmıştır. 22 km’lik bir sahil şeridine sahip ve denizden 26 m yüksekte olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Havalimanı ve otogardan direkt olarak ilçeye ulaşım mevcuttur. Transfer aracı, taksi, toplu taşıma ve servis araçları da alternatifler arasında yer alıyor.