Kumluca ilçesi,
Antalya Körfezinin batı tarafında bulunan Teke Yarımadasının hizasından Akdeniz'e doğru uzanan uzantı üzerinde bulunur. Batı tarafında
Finike ilçesi, güney tarafında Akdeniz, batı ve kuzeybatı yönünde ise
Elmalı ilçesi çevrelemektedir.
Kumluca Tarihi
Tarihte Fenikeliler, Romalılar, Lidyalılar ve Selimler kavminin yerleşim alanı olmuştur. 15. Yüzyılda Fatih Sultan Mehmet tarafından tüm Teke Yarımadası’yla birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır. O zaman ki kayıtlarda İğdir nahiyesi olarak geçmektedir. Ancak gerek Selçuklu gerekse Osmanlı döneminde Türk yerleşimine dair herhangi bir kayıt bulunmamaktadır.
İlk yerleşim olarak 1830 yılında şimdiki ilçe merkezine 5 km uzaklıkta Sarıkavak ismiyle kurulmuştur. 1914 yılında Elmalı’dan ayrılan Finike İle Antalya’ya bağlı İğdirmağardıç Kumluca ve Kemer olarak ikiye ayrılmıştır. Sarıkavak ise o dönemde İğdirmağardıç bucağına bağlı bir köy durumundaydı. 1924 yılına gelindiğinde ise bucağın merkezi Göden’e alınmıştır. Bu dönemden sonra göçebe halkın buraya yerleşerek kalabalıklaşması sonucu günümüz ilçe merkezinin bulunduğu yerde Kumluca bucağı kurulmuştur.
1958 yılına gelindiğinde ise çıkartılan bir kanunla bucak olan Kumluca ilçe haline getirilmiştir.
Bu şirin ve güzel
Kumluca’da gezilecek yerler listemize devam edebiliriz.
Alakır Barajı
Alakır Çayı üzerine 1967 – 1971 yılları arasında sulama ve su taşkını kontrolü sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Barajın temelden yüksekliği 49,3 metredir. Toprak dolgu tipinde inşa edilmiştir. Gövde hacmi 1.600.000 metreküptür. Barajın akarsu yatağından yüksekliği ise 44,5 metredir.
Rhodiapolis Antik Kenti
Kumluca ilçe merkezinin batı yönündeki tepelerin üzerine kurulmuştur. İsminden dolayı Rodosluların kurduğu tahmin edilen
Rhodiapolis Antik Kenti’ne ilçe merkezinin içinden geçerek dar ve asfaltlı bir yoldan çıkılır. Restorasyon ve düzenleme çalışmalarını Kumluca Belediyesi gerçekleştirmektedir.
Antik kent bölgedeki diğer Gagai, Phaselis, Korydalla ve Olympos kolonilerinden bir tanesidir. Diğer antik kentler gibi Rhodiapolis Antik Kenti’ de Likya Birliği’nin üyesidir. Tarihteki en ünlü şahsiyeti olan Opramoas, Likya kentinin en zengin ve hayırsever kişiliğidir. Anıt mezarı ise şehir tiyatrosunun sahnesinin arkasında bulunur. Tiyatrosu, hamamı, agora/stoa, sebasteion, tapınakları, su sarnıçları ve kilisesi ise günümüze kadar gelen kalıntılarıdır.
Mavikent Tabiat Parkı
İlçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunan
Mavikent Tabiat Parkı, denize yakın kısmında Kıbrıs akasyası ve fıstık çamı barındırır. İç kesimlerinde ise saydığımız bu türlerden başka okaliptüs ağaçları bulunur. Yabani hayatı zengin olan bu parkta tilki, çakal, sansar, sincap, porsuk, tavşan ve keklik gibi türlere yaşama alanı olmuştur. Nesli tehlikede olan deniz kaplumbağaları da yine bu parkta bulunmaktadır.
Korydalla Antik Kenti
Korydalla Antik Kenti, Kumluca ilçe merkezinin 2 km güneyinde yer alır. İsmini Luwi dilinden almıştır. Tarihte ilk defa M.Ö 480 Yılında ismi geçmesine rağmen bu kentin tarihi hakkında pek bilgi bulunmamaktadır.
Roma ve Bizans döneminde yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Altın ve gümüşten kilise eşyaları günümüze kalmıştır. Su kemerleri ve duvar kalıntıları ise kentin günümüze kadar ulaşan diğer kalıntılarıdır.
Sarnıç Tepesi Hayvanat Bahçesi
Kumluca Belediyesine ait olan hayvanat bahçesi içerisinde 600 kadar hayvan barındırır. Özellikle çocuk ziyaretçisinin yanında her yaşta hayvan sever ziyaretçisini beklemektedir. Ayrıca içerisinde bulunan yürüyüş yollarıyla hoş vakit geçireceğiniz alanlar bulunmaktadır.
Kumluca Nerede, Nasıl Gidilir?
Antalya’ya bağlı bu şirin ilçemiz il merkezine 97 km uzaklıkta olup D400 karayolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Eğer
İstanbul’dan bu güzel şehri ziyarete gelmek istiyorsanız D650 karayolu üzerinden 785 km mesafeyi yaklaşık 10 saatlik yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz.