Cilalı Taş devri dönemine tanıklık eden ve köklü bir geçmişe sahip olan
Şile, Paleolitik çağa dair eserler de barındırıyor. Hali hazırda bazı noktalarda kazı çalışmaları devam ediyor ve ilçenin keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda noktaya sahip olduğunu da belirtmek gerekiyor. Dilerseniz Şile'nin etkileyici tarihine hep birlikte göz atalım.
Şile Tarihi
Şile, ilk kez antik çağda büyük bir saldırıya uğramış ve bir hayli yıpranmıştır. İlk istila Eski yunanlılar tarafından gerçekleştirilmiş ve bölge harap edilmiştir. Diğer büyük bir saldırı ise Romalılar tarafından gerçekleştiriliyor. Roma hakimiyetinin bir hayli uzun sürmesi nedeniyle bölgede o döneme ait kalıntılar da hali hazırda yer almaktadır. Roma döneminde birçok mağaranın barınak olarak kullanıldığını da ifade etmek gerekiyor.
Takvimler 1090’ı gösterdiğinde ise Şile, Selçuklu Türkleri tarafından ele geçiriliyor. 1097 yılında ise Haçlı Orduları Şile’yi geri alıyor. İlçemizin Türk topraklarına yeniden katılması ise Yıldırım Bayezit’in harekete geçmesi ile gerçekleşiyor.
Bölge, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ve yine bu medeniyetlere dair birçok eseri de günümüze kadar ulaştırmayı başarmıştır. Dilerseniz şimdi de
Şile'de gezilecek yerler ve keşfedilecek güzelliklerine hep birlikte göz atalım.
Şile Mağaraları
Cilalı Taş devri döneminde sığınak olarak kullanılan mağaralar, ihtişamlı görüntüleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Ocaklıada, Feneraltı, Akşam Güneşi ve Tavanlı Mağaraları yer almaktadır. Mağaraların işlenerek insan yaşamına uygun hale getirilmesi de o döneme tanıklık etmemize kusursuz bir şekilde yardımcı oluyor.
Değirmençayırı Şelalesi
Şile merkeze 33 km mesafede yer alan
Değirmençayırı Şelalesi, Trekking için de uygun bir alan oluşturmuş durumda. Yeşilin farklı tonlarını keşfetmek ve doğanın kalbinde keyifli bir yürüyüşe imza atmak isterseniz eğer sizler de şelaleyi ziyaret edebilirsiniz.
Ağva
Ağva, Şirin bir sahil kasabası olarak ziyaretçilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. İki dere arasında kurulmuş köy olarak karşılık bulan bu nokta, sınırları içerisinde çok sayıda tarihi yapıya da yer vermektedir. Konaklama imkanları çok fazla ve tek gecelik konaklama için de tercih edilebilir. Kadırga ve Kilimli Koyları da yine Ağva sınırları içerisinde yer almaktadır.
Saklı Göl
Kamandere Köyü sınırları içerisinde yer alan
Saklı Göl, keşfedilmesi gereken özel noktalardan bir tanesidir. Göl etrafında çok sayıda işletme mevcut ve dilerseniz yemeğinizi restoranlarda yiyerek manzaraya eşlik edebilir, dilerseniz de kahvenizi yudumlayarak bu görüntünün tadını çıkartabilirsiniz.
Şile Feneri
1859 yılında Osmanlı tarafından inşa edilen Kale, ilçenin en önemli sembollerinden bir tanesi olarak lanse ediliyor. An itibarıyla müze olarak hizmet vermektedir ve dilerseniz müzeyi ziyaret edebiliyorsunuz. Tarihe tanıklık etmek ve manzaraya ortak olmak adına keşfedilmesi gereken noktalardan bir tanesi olduğunu düşünüyoruz.
Ağlayan Kaya
İlginç görüntüsünün yanı sıra bir insanın göz yaşlarını andıran akışı ile de dikkatleri üzerine çeken
Ağlayan Kaya, merkeze 10 km mesafede yer alıyor. Yaz aylarında çok daha fazla ziyaretçi kabul bu yapı, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlere de ev sahipliği yapmaktadır.
Şile Nerede, Nasıl Gidilir?
Anadolu Yakasında yer alan ve
İstanbul'a bağlı semtlerden bir tanesi olan Şile; Kandıra, Gebze,
Beykoz, Ümraniye ve Karadeniz ile komşudur. Şile’ye ulaşmak için İstanbul’un birçok semtinden hareket eden toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. İletişim numaraları resmi web sitelerinde mevcut ve dilerseniz sefer saatlerine de bu adresler aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Karayolu ulaşımının yanı sıra deniz yolu ulaşımı da mümkündür ve ulaşım alternatiflerinin sayısı bir hayli fazladır.