Konyada gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye seyahat planlayan gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde
Konya ilimiz hakkında kısa bir bilgi verelim:
Konya ilimiz ülkemizin İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır.
Konya ili 2016 yılı nüfus sayımı verilerine göre 2.161.000 nüfusa sahiptir. Bu güzel ilimiz 31 ilçe, irili ufaklı 602 köy'den oluşmaktadır. Konya ilinin doğal ve tarihi güzellikleri saymakla bitmez. Konya her nereye bakarsanız bakın tarih görebileceğiniz bir yerleşim birimidir. Tarihten uzaklaşmanız bir an içi dahi imkansızdır. Birçok medeniyet, Selçuklular, Karamanoğulları, Osmanlı Devleti bu ilde uzun yıllar yaşadılar ve birbirinden değerli eserler inşa ettiler, birçok el emeği göz nuru eseri bizlere emanet ettiler.
Konya görülecek ve gezilecek yerler açısından en zengin seçenekleri olan şehirlerimizden biridir. Bizler sizlere Konya’da gezilecek yerler arasından en çok rağbet görenleri sıraladık. Konya’ya seyahat etmeyi düşünüyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız. Konya iç Anadolu bölgemizde yer alan bir kentimizdir ve yüksek bir düzlük (plato) üzerine kurulmuştur. İşte sizler için Konya’da görülmesi gereken yerler listesi.
Konya Mevlana Türbesi
İlk olarak Konya Mevlana Müzesi diğer bir adıyla
Konya Mevlana Türbesi ile başlıyoruz; Mevlana Celaleddin Rum-i Türbesi, sadece Türklerin değil aynı zamanda dünyanın da yakından severek tanıdığı ve özellikle Mesnevi eseri ile bilinen Mevlana’nın yattığı türbedir. Türbe hemen Konya’nın merkezinde yer almaktadır bu nedenle ulaşımı oldukça kolaydır. Mevlana Türbesinin herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır. Mevlana Türbesinin ziyaret saatleri ise 09.00 ile başlamakta ve kapanışı da 18.30 yapılmaktadır. Bu yazın açılış ve kapanış saatleridir, kışın kapanış saati 16.40 olmaktadır.
İplikçi Cami
İplikçi Cami Konya'nın en tarz ve özellikli camilerinden biridir. konyada gezilecek yerler arasında yer alan ilk camidir. İplikçi Cami ye giderken çok yakınlarda 17.yy dan kalma olan ve barok tarzı mimarisi ile dikkat çeken ve halk arasında ‘’Pencereleri kapısında büyük cami’’ olarak da bilinen Aziziye Camiyi de görebilir ve gezebilirsiniz. Ama özellikle İplikçi Cami adı ile nam salan ve en güzel camiler arasında yer alan bir özelliği sahip.
Şerafettin Cami
Konya sokaklarında gezerken herkesin karşısına çıkabilecek olan camilerden biride Şerafettin Camidir. İplikçi Caminin hemen karşısında yer almaktadır. Özellikle Konya merkezde yer almaları gezmeyi de kolaylaştırıyor. Özellikle bu tarihi camilerin hepsi yürüme mesafesi uzaklığında.
Şerafettin Cami, 1336 yılında yapılmış olan bir cami. Yapı bakımından Ayasofya Camisine benzetenler de olmakta. Özellikle sütun kısımlarından çıkan kemerler bu özelliği doğrular vaziyette. Buranın içerisinde Konya'nın meşhur
Şemsi Tebrizi Cami ve Türbesi de yer alıyor. Buraya gelmişken mutlaka sırayla hepsini geziniz ve tarihlerini okuyunuz.
Karatay Medresesi
Karatay Medresesi 1251 senesinde inşa edilmiştir. Çini Eserler Müzesi olarak da 1955 senesinden beri kullanılmaktadır. Özellikle Osmanlı ve Selçuklu sanat mimarisini barındıran bu medrese, zamanında eğitim amaçlı kullanılmıştır.
İnce Minare Müzesi (Medresesi)
Karatay Medresesinin ardından İnce Minare Medresesini ziyaret edebilirsiniz. Selçuklu Hükümdarının veziri Sahib Ata Fahrettin Ali tarafından 1254 senesinde yaptırılmıştır. Eskiden ise medrese yani eğitim yeri olarak kullanılmış. Günümüzde müze görevi de görmektedir.
Her bir yanı cami ve medreselerle çevrili olan Konya'nın diğer görülmesi gereken camileri ise;
Alaaddin Cami,
Sahip Ata Külliyesi,
Sadreddin Konevi Cami ve Türbesi,
Yeşil Türbe örnek verilebilir.
Konya Kalesi ve
Gevale Kalesi ise Konya'da gezilecek tarihi yerlerin başında bulunmaktadır.
Konya Alaaddin Tepesi
İnce Minare Müzesi ve Karatay Medresesinin hemen karşısında yer alan bu tepe, Konya'nın merkezinde bulunan tek tepedir. Alaaddin Tepesini ilginç yapan özelliği isse yapay bir tepe olmasıdır. Zamanında cami yaptırmak için, halk tarafından bu alana toprak taşınarak bu tepe elde edilmiştir. Bu nedenle Konya'nın en meşhurları arasında yer alır.
Dede Bahçesi
Dede Bahçe, Alaaddin Tepesinin kuzeybatısında tarihi bir bahçe olmakla beraber, burası çok eski devirlerde yaptırılmıştır. Uzun yıllar piknik yeri olarak kullanılan bahçe, daha sonraları aile gazinosu olarak kullanılmış. Günümüzde kültür parkı haline getirilmiştir.
Alaaddin Bahçesi
Alaaddin Bahçesi, Alaaddin Tepesinde yer alır ve çok eski bir geçmişe sahip olan mekan, son yıllarda destek veren idareler sayesinde peyzaj edilmiştir.
Yaka manastırı ise bitki örtüsü ve su kaynakları bakımından çok geniş imkanlara sahip bir piknik ve eğlence yeridir.
Konya'nın Şifalı Kaplıcaları
Konya ilinde çok sayıda kaplıca bulunmakla beraber bu kaplıcaların bir kısmında konaklama ve tedavi yerleşimleri tam olarak kurulmamıştır. Başlıca kaplıcaları sıralamak gerekirse;
Ilgın Kaplıcası
Ilgın Kaplıcası,
Ilgın'a 2 km uzaklıkta yer alan bir kaplıcadır. Ülkemizin en lüks kaplıcalarından bir tanesidir. Lüks yapıya sahip bu kaplıca romatizma, nefrit, polinefrit, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına oldukça faydalıdır.
Çavuşçu Köyü Ilıcası
Çavuşçu Köyü Ilıcası, Ilgın ilçesine yaklaşık 10 km mesafededir. Tesisleşmesini tamamlayamamış bir kaplıca olan bu köy kaplıcasına bölge halkı genellikle banyo ihtiyacını gidermek için gitmektedir.
Seydişehir Ilıcası
Seydişehir Ilıcası, Seydişehir'e 2 km mesafede ağaçlar, bağlar ve bahçeler ile iç içedir. Romatizmal hastalıklar ağırlıklı olmak üzere derin iltihaplı yaralara ve kaşıntılı yaralara iyi gelmektedir. Tesisleşmesi henüz yeterli değildir.
Uşaklı Çamuru ve Kaplıcası
Uşaklı Çamuru ve Kaplıcası, Beyşehir'e 30 km mesafededir. Tüm çevresi ağaçlarla kaplanmıştır. Romatizma, akne, ekzama, sedef ve diğer deri hastalıklarına şifa gelmektedir. Tesisleşmesi maalesef yoktur.
Köşk Köyü Hamamı
Köşk Köyü Hamamı, Beyşehir - Karaağaç yolu üzerinde Höyük ilçesine 6 km mesafededir. Böbrek hastalıklarının şifa bulmasına yardımcı olabilmektedir.
Meram Bağları
Konya; doğal güzellikler nazarından gayet zengin sayılabilir.
Meram Bağları, tarihi yeşillikler ile bezenmiş bir dinlenme mekanıdır. Tarih boyunca bağları, suyu ve havasıyla nam salmış Meram Bağları, seyahatnamelere ve şiirlere konu olmuştur. Tam ortasından Meram deresi akmaktadır.
Beyşehir Gölü
Konyada gezilecek yerler arasında doğal güzelliği ile dikkat çeken bir göldür. ülkemizin 2.büyük gölü olan Beyşehir Gölü, berrak suyu ile tanınmıştır. Yaz mevsimlerinden özellikle Konya halkı bu gölde yüzmeye gidermiş. Yalnız dikkatli olunması gereken göllerden biridir. Yüzmeyi denemeyin.
Konya Şenlikleri
Konya ilimizde Aralık ayında
Mevlana haftası şenlikleri yapılmaktadır. Ayrıca
Nasrettin hoca haftası,
aşıklar bayramı ve
Konya fuarı da önemli turizm etkinlikleridir. Bu etkinlikler yüksek sayıda turist çekmektedir. Ayrıca 9 Eylül tarihinde
cirit yarışmaları yapılmaktadır gönül diyarı Konya'da.
Konya'nın Yöresel Yemekleri
Konya neyi meşhur merak ediyorsanız özellikle yiyecek bakımından etli ekmeğinin bir numara olduğunu söyleyebiliriz. Konya civarına özgü olan bu yiyecek en çok kıymalı pideye benzemektedir. Soğan, koyun eti, biber ve domates ile karıştırılır ve uzunlamasına açılan hamurun üzerinde bu harç eklenir ve fırına verilir. Birimi bazen yarım bazen de metre şeklindedir. Oldukça lezzetli bir yiyecektir.
Konya Tanıtım Filmi