Dinar, geçmişi ve sahip olduğu tarihi dokusu ile çok sayıda gezginin listesinde yer almayı başarıyor. Hititler döneminde Büyük Menderes Beyliğine bağlı olan Dinar, bu döneme ait eserleri de bünyesinde barındırmaktadır. Yontma taş devrine dair birçok ize de ev sahipliği yapan ilçede hali hazırda mağara ve naturel yapıların yer aldığını belirtmek gerekiyor.
İlçe,
Afyonkarahisar şehir merkezine ortalama 100 km mesafede yer alıyor. Dilerseniz ilçenin tarihine derinlemesine göz atalım ve sizleri de bilgilendirmeye çalışalım.
Dinar Tarihi
Dinar, tarih boyunca çok farklı isimlerle anılmış ve birçok kez de el değiştirmiştir. Kelainai, Celainai, Kiboyos, Apemeia ve Geyikler, Dinar'ın tarih boyunca aldığı isimlerden bazılarıdır. M.Ö 585 yılında gerçekleştirilen savaşta Perslerin akıl dolu savaş planı ile Afyon ili ele geçirilmiş ve Dinar ilçesi de uzunca bir süre bu medeniyetin hakimiyetinde yer almıştır. Yine ilçede o döneme ait kalıntıların sayısı da bir hayli fazladır.
Uzunca bir süre İran'a ev sahipliği yapan ilçe, tam 213 yıl boyunca bu medeniyette kalmış ve İskender’in hamlesi ile İran hakimiyetinden çıkmıştır. Bu olay ise İskender ve İran arasında yapılan anlaşma ile gerçekleşmiş ve kan dökülmeden ilçe devredilmiştir.
Helenistik döneme de şahitlik eden bir ilçe olduğunu belirtmek gerekiyor ve bu bağlamda tarihi dokusu oldukça güçlü bir görüntüye sahiptir. An itibarıyla döneme ait çok sayıda eserin büyük bir kısmını görmek de mümkündür.
Dilerseniz
Dinar ilçesinin keşfedilecek noktalarına ve
Dinar gezilecek yerler listesine hep birlikte değinelim…
Suçıkan
Menderes Nehrinin kaynaklarından bir tanesi olarak anılan
Suçıkan, dünya coğrafyası için de ilginç bir detayı bünyesinde barındırıyor. Tarihte bir ilkin gerçekleştirildiği ve ilk müzik yarışmasının yapıldığı yer olarak bilinen Suçıkan, bu detay ile de çok fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Burada doğal bir güzellik sizleri bekliyor ve yapılanmanın da kusursuz bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade etmekte fayda var. Etrafta çok sayıda işletme mevcut ve dilediğiniz zaman soluklanmak için bu işletmeleri tercih edebilir, çayınızı yudumlarken bir yandan da manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
Eldere
Pınarbaşı gölü olarak da bilinen
Eldere, Dinar sınırları içerisinde yer alan Eldere Köyünde bulunuyor. Gumalar Dağından çıkan su ile beslendiği varsayılıyor. Eldere’nin ilginç bir şehir efsanesine de sahip olduğunu belirtmek gerekiyor ve burayı ziyaret ettiğinizde rehberinizden ya da yerli halktan bu şehir efsanesini de dinleyebilirsiniz. Tarihteki ilk müzik yarışmasının nasıl ve neden gerçekleştiği sorusunun cevabını da bu efsanede bulabileceksiniz. Muhteşem manzarası ile ziyaretçileri büyülemeyi başaran Eldere, yaz aylarında çok daha fazla insan tarafından ziyaret ediliyor.
Gezilip görülecek yerleri geride bıraktıktan sonra dilerseniz ilçenin meşhur lezzetlerine de hep birlikte göz atalım…
Dinar’ın Meşhur Lezzetleri
Çullama Köfte, Afyon ile birlikte Dinar'ın da en meşhur lezzetlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Dinar ziyaretinizde birçok restoranda bu lezzete ulaşabilirsiniz. Ağzı açık, haşhaşlı pide ve en önemlisi de keşkek, dinar'ın meşhur lezzetleri arasında kendine yer bulan tatlardan bazılarıdır…
Dinar’ın Festivalleri
Uluslar arası
Marsyas Kültür sanat ve Müzik Festivali, tarihin ilk müzik yarışmasının burada yapılması nedeniyle Dinar’da gerçekleştiriliyor. Geleneksel hale getirilmiş olan festivale ilgi bir hayli yoğun. Yalnızca yerli halk değil, yabancı turistlerin de bu festivale büyük ilgi gösterdiği aşikar. Festival, her dönem aynı tarihte gerçekleştirilmiyor, bu yüzden net bir tarih vermek de pek mümkün değil.
Dinar Nerede, Dinar'a Nasıl Gidilir?
Afyon otogardan ilçelere sefer düzenleyen çok sayıda firma mevcut ve 100 km'lik mesafeyi kısa sürede kat eden minibüsler sayesinde sizler de Dinar'a seyahat edebilirsiniz. İlçe otobüslerinin yanı sıra şehirler arası otobüsler de bu ilçeye sefer düzenlemektedir.