Akyaka gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Akyaka'da gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Muğla Akyaka hakkında kısa bir bilgi verelim:
Ege Bölgesi yaz turizminde ülkemizin önde gelen bazı şehirlerinde bünyesinde barındırıyor. En önemli turistik şehirlerimizden biri ise
Muğla ve bu şehri ne anlatarak ne de gezerek bitirmek mümkün değil.
Bu yüzden Muğla ilini bölgeler halinde ele almayı tercih ettik ve bu yazımızda
Ula ilçesinin en gözde mekanlarından birini ele alacağız. Konumuz ise;
Akyaka’da gezilecek yerler olacak.
Akyaka’yı sizi sıkmadan ele alacağız ve bölge hakkında hemen her konuda bilgi sahibi olmanız için elimizden geleni yapacağız. Önce kısaca genel ve tarihi bilgilere yer vereceğiz. Daha sonra gezilecek yerleri sıralayacağız. Son olarak da bölgeye ulaşımı izah edip konumuzu bitireceğiz.
Buyurun hep birlikte ülkenin en güzel noktalarından biri olan Akyaka’ya gidelim.
Akyaka Hakkında Genel Bilgiler ve Kısaca Tarihi
Kemre (Gökova) Körfezi’nde bulunan güzel mi güzel bir diğer beldemiz de
Akyaka. Muğla ile
Marmaris arasında kalan Ula ilçesine bağlı bir mahalle olan Akyaka'nın yerli nüfusu 1500 civarında.
Yaz aylarında adeta ziyaretçi akınına uğrayan belde ve civarı ülkenin en güzel yerlerinden olma özelliğine sahip. Gökova beldesine de oldukça yakın olan bu mekan, en girintili çıkıntılı kıyılara sahip olan Gökova Körfezi’nde yer aldığı için de çok sayıda koya ev sahipliği yapıyor.
Akyaka tarihi ise milattan önce 2600’lü yıllara kadar uzanmakta. Akyaka beldesi, Karia uygarlığı dönemlerinde Gökova ile birlikte gözde yerleşim yerlerinden birini teşkil eden bölgelerimizden. Bu sebeple, bölgede antik çağlardan kalma izler de görmeniz mümkün.
Tarih boyunca ilgi gören bu beldede gezilecek yerler de oldukça fazla. Şimdi hazırsanız bu noktalara kısa kısa değinelim.
Akyaka Mimarisine Özgü Evler
Belde sınırları içerisinde az katlı ve tarihi dokularla süslenen işçiliği ile beldeye kendine özgü bir hava katan mimari yapılar mevcut. Müstakil yapılardan oluşan bu evlerin bahçeleri ise çiçeklerden oluşan birer şenlik yeri edasında.
Doğal güzellikleri ile de ön plana çıkan Akyaka, mavi ve yeşilin göz bebeği olan plajları ile de göz dolduruyor. Bu plajların en çok rağbet görenlerinde biri ise
Akyaka Halk Plajı. Denzi, kumu ve havası ile Ege’yi tüm canlılığı ile hissedebildiğiniz bu mekan, hoş vakit geçirebileceğiniz yerlerin başında geliyor.
Akyaka merkezine 3 kilometre kadar mesafede bulunan
Çınar Plajı ise en çok rağbet gören diğer bir plaj olma özelliğine sahip. Burada kumsaldan ziyade küçük çakıllardan oluşan bir sahil şeridi mevcut. Bölgenin meşhur tatlı sularından
Azmak Nehri, bu bölgeden Ege’ye karışmakta. Hatta plaj yakınlarında ziyaretçilerin akınına uğrayan bir nokta daha var ki orası da
Azmak Göleti oluyor.
Azmak Nehri ilginç bir yapıya sahip. Çünkü bu nehir aslında bir yer altı nehri. Zaman zaman yerin üstüne çıkan Azmak Nehri, buz gibi suyu ile özellikle sıcak yaz günlerinde ziyaretçilerin tabiri caizse can simidi oluyor.
Azmak Nehri'nde tekne turu yapmanız bile mümkün.
Denize nazır bir milli park olan bu mekan ise
Akyaka Orman Kampı olarak da anılmakta. Mesire alanı olarak da hayli ilgi gören
Akyaka Milli Parkı değişik kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Fotoğrafçılık sanatı ile ilgilenenlerin de uğrak mekanlarından biri olan bu bölge tertemiz havası ve muhteşem doğasıyla kendisine aşık eden bir güzelliğe sahip.
Deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte yer alan
Sakartepe Seyir Terası’ndan hem Akyaka hem de Gökova manzarasını doyasıya izleyebiliyorsunuz. Bölgenin ulaşıldığı en son noktada bulunan kafede oturup yudumlayacağınız çay veya kahve, uyarmalıyız ki başka hiçbir yerde bu kadar güzel olmayabilir.
Akyaka’da doğal güzelliklerin zirveye ulaştığı noktalardan biri
Kadın Azmağı Deresi. Doğal yaşama ev sahipliği yapan bu alan aynı zamanda da rağbet gören turistik mekanlardan biri. Civarda gezinirken su samurları bile görmeniz mümkün.
Çeşitli su sporlarının da yapılmakta olduğu Kadın Azmağı’nda özellikle bir bölge var ki yoğun sazlıklardan oluşuyor ve boyu metrelerce yükselen sazlıklarla kaplı bu bölge Amazon olarak adlandırılıyor. Amazon olarak anılan bölgede kano ile keşif yapmanın sizlere çok farklı bir deneyim kazandıracağını da belirtelim.
2500 yıl öncelere dayanan tarihi ile yoğun ilgi gören
Idyma Antik Kenti, Gökova ve Akyaka'nın ortak mirası. Bölgede kaya mezarlarının da bulunduğunu belirtmek isteriz ki bu mezarlar aslında kralların ve soyluların defini için yapılmış. Bir dönemin krallarına ev sahipliği yapmış olan bu alanda adeta bir tarih koridorunda geziniyor gibi hissedebilirsiniz.
Muğla Akyaka'nın çok sayıda koya ev sahipliği yaptığını belirtmiştik. En çok ön plana çıkan koylardan biri
Akbük Koyu. Akyaka’dan bu koya tekne ile ulaşmanız mümkün. Berrak bir suyu ve huzur veren doğal yapısıyla görülmeye değer koylardan biri.
Değirmenbükü ise yoğun ilgi gören diğer bir koy. Yeşilin ve mavinin her tonuna tanık olacağınız muhteşem bir mekan.
Küfre Koyu da hayli ilgi görüyor ve ayrıca çok sayıda teknenin bulunduğu doğal bir liman yapısına da sahip bir koy olma özelliği taşıyor. Bu koyda muhteşem bir gün batımına tanık olmanız hayli mümkün.
Boncuk Koyu ise Akyaka sınırları içerisinde olmasa da yakın bir noktada bulunuyor. Suyunun ılık olması nedeniyle yılın büyük bir bölümü burada denize girmek mümkün. Civarda sayısız koy bulunuyor ve hepsini anlatmamız mümkün olmayacağından şimdilik bu kadarı kafi diye düşünüyoruz.
Akyaka Nerede? Akyaka’ya Nasıl Gidilir?
Muğla ili Ula ilçesi sınırlarında bulunan Akyaka'nın konumunu pratik olarak tarif etmek gerekirse; Muğla – Marmaris yolu üzerinde bulunan Sakar rampası olarak adlandırılan kavşakta yer alıyor diyerek
Akyaka nerede sorusuna cevap vermiş olalım.
Akyaka’ya nasıl gidilir dersek, hem havayolu hem de karayolu tercih edilebilir.
Dalaman ve
Bodrum’da bulunan hava limanlarından birini tercih ederek sonrasında ise bölgenin ulaşım ağını kullanarak Akyaka’ya ulaşmanız mümkün.
Karayolu ile ulaşmak isterseniz, civar bölgelerden gelecek olan ziyaretçiler Dalaman güzergahını, güney, kuzey veya doğu bölgelerden gelenler Muğla güzergahını takip edebilir.