Balıkesir iline bağlı, adeta her cennetten bir köşe olan
Edremit ilçesinin gözde beldelerinden bir diğeri de
Altınoluk beldesi. Hem Balıkesir ilimizin hem de ülkemizin, yaz turizmi denince akla ilk gelen öncü mekanlardan da biri olan Altınoluk kesinlikle ihmal etmemeniz gereken ve hayatınızda bir kez bile olsa görmeniz gereken türden bir belde.
Beldenin görülmeye değer birçok güzelliği barındırdığını söylememize bile gerek yok. Öyle ki; sadece
Altınoluk’ta gezilecek yerler hakkında bir program yapsanız bile en az bir gününüzü ayırmanız gerekebilir. Şayet böyle bir planınız varsa bu yazımız size rehber olabilir. Çünkü belde hakkında bir takım detayları ve Altınoluk’ta yer alan en güzel mekanları sizler için bu içeriğimizde sıralamayı amaçladık.
Öncelikle
Altınoluk tarihi hakkında kısa bilgilere yer verelim. Daha sonra burada nereleri gezebileceğinize değinelim ve son olarak da yöresel lezzetler hakkında bilgiler sunup
Altınoluk’a nasıl gidilir bunlardan bahsedelim.
Altınoluk Tarihi
Altınoluk’un tarihi milattan önce 700’lü yıllara kadar dayanıyor. Antik çağlardan adını sıklıkla duyduğumuz Antandros şehrinin bulunduğu bölgenin de şu anda Altınoluk olarak bilinen bölgeye dahil olduğu biliniyor.
Ege Bölgesi açısından, medeniyetin beşiği diyebileceğimiz bu bölge antik çağlarda stratejik bir bölge olmasıyla da biliniyor ve Bugün ki Altınoluk bölgesinin askeri açıdan fevkalade önem taşıyan bir güzergah olduğu ileri sürülüyor.
Bölge hakkında anlatılan pek çok efsane de bulunuyor fakat konumuza dahil olmadığı için bunun detaylarına girmeden, asli konumuza, yani Altınoluk’ta gezilebilecek en güzel mekanlara geçiyoruz.
Sarıkız Tepesi
Günümüzde
Kaz Dağları olarak adlandırılan bu dağlarda yaşanmış bir efsaneye konu olan Sarıkız’dan ismini almış
Sarıkız Tepesi. Efsanede adı geçen kızın isminden dolayı Kaz Dağları’nın zirve noktasına Sarıkız Tepesi denmiş. Bütün bölgeyi ayaklarınızın altına seren ve muazzam bir manzara ile kendinizden geçeceğiniz Sarıkız Tepesi, Altınoluk’ta görmeniz gereken mekanların başında geliyor.
Şahin Deresi Kanyonu
Şahin Deresi, Kaz Dağları’ndan başlıyor ve Edremit Körfezi’nde Ege sularına karışıyor. Derenin dağdan aşağı indiği güzergahta ise hayranlık uyandıran bir kanyon bulunuyor. Doğa koruma alanına dahil olan bu bölgede yürüyüş turları da düzenleniyor. Ayrıca bu kanyon, dinlenmek isteyenler için muhteşem noktalara ev sahipliği yapan harika bir mekan olarak da ön plana çıkıyor.
Antandros Antik Kenti
Yukarıda bahsettiğimiz, Altınoluk’un tarihinin dayanmakta olduğu antik çağların en bilindik şehirlerinden biri olan Antondros’tan günümüze kadar korunabilmiş kısmını teşkil eden bu Antik Kent, hem ülkemiz hem de Avrupa'nın ortaklaşa sahip çıktığı mekanlardan. Yani anlayacağınız, değeri ülke sınırlarını aşan bir Antik Kent.
Hasan Boğuldu Şelalesi
İsmini, adından anlayacağınız üzere, trajik bir hikayeden alan bu şelalenin, hikayesine kendinizi çok kaptırmazsanız muazzam bir doğal güzelliğe sahip olduğunu bir bakışta fark edebiliyorsunuz. Ömrünüze birkaç ay ilave edecek türden olan bu mekanı kesinlikle es geçmeyin deriz.
Kaz Dağları
Bildiğiniz üzere Kaz Dağları bölgede bir çok alana yayılmış durumda. Bu sebepten Edremit tarafında birden fala beldenin kendine ait bir Kaz Dağı bulunuyor. Doğal bir zenginliğin şekle bürünmüş hali olan Kazdağları’nın Altınoluk sınırlarına dahil olan lokal kısımlarını da keyifle gezeceğinizden şüpheniz olmasın.
Zeus'un Troya Savaşı'nı Kaz Dağının üzerinden izlediği, antik çağlardaki adı İda olan Kaz Dağları hakkında ayrıntılı bilgi için "
Kaz Dağları Gezilecek Yerler" isimli konumuzu inceleyiniz.
Mıhlı Çayı
Edremit Körfezi’nden Ege sularına karışan bir başka su kaynağı ise
Mıhlı Çayı. Güzergahı içerisinde doğal yürüyüş alanlarını içeren parkurlar da bulunan Mıhlı Çayı’nda macera tutkunları için de uygun mekanlar yer alıyor. Mıhlı Çayı görmeden dönerseniz pişman olabileceğiniz bir mekan.
Başdeğirmen Köprüsü
Mıhlı Çayı üzerinde bulunan Başdeğirmen Köprüsü’nü, internette karşınıza çıkan manzara görsellerinden hatırlıyor olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Zira bu köprünün ünü, ülke sınırlarını aşmış durumda. Romalılar tarafında yapıldığı öngörülen köprünün, antik çağlardaki şehirlerden olan Truva’ya ulaşımı kolaylaştırma amacıyla inşa edilmiş olduğu ileri sürülüyor.
Narlı Köyü
En az Altınoluk kadar meşhur bir köy olan Narlı Köyü, denize sıfır konumu ile sizi bu diyarlardan alıp götürecek türden. Ayrıca zeytini ve zeytinyağı da oldukça ünlü bir köy olarak da biliniyor.
Altınoluk Mutfağı
Altınoluk’ta mutfak denilince akla ilk gelen tabi ki de deniz ürünleri oluyor. Zira körfez, kendine özgü deniz ürünleri lezzetlerinde hayli nam yapmış durumda. Bununla beraber, yöresel peynir, taze karadut suyu, zeytin ve altın sarısı zeytinyağı gibi, tatmaktan hoşnut olacağınız yöresel lezzetler de bulunuyor.
Altınoluk Nerede? Altınoluk’a Nasıl Gidilir?
Balıkesir ilinin cenneti diyebileceğimiz Edremit ilçesinin sınırları içerisinde yer alan Altınoluk, Edremit Körfezi’nde, Kaz Dağları’nın güneyinde bulunuyor.
Karayolu ve havayolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz Altınoluk’a karayolu ile ulaşmak isteyenler,
Çanakkale -
İzmir karayolu güzergahını kullanabilirler.
Havayolu ile ulaşımı tercih eden ziyaretçiler ise Edremit Körfez Havalimanı’na uçarak buradan da kolaylıkla Altınoluk’a ulaşabilirler.