Çorum'da gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Çorum hakkında kısa bilgi verelim:Çorum, 1986 yılından bu yana UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan ve Hattuşa ile 2001 yılında yine Dünya Belleği Listesine alınan tablet arşivleri sayesinde dünya tarihinde önemli bir yere sahiptir. Arkeoloji kazılarında bulunmuş olan 32.000’e yakın adet çivi yazılı tablet İstanbul'daki müzeler de korunmaktadır. Çorum'da gerçekleştirilen detaylı kazılar sonrasında Hititler ile ilgili milattan önceki dönemlere dayanan izler bulunmuş ve daha eski kazı çalışmalarına ulaşılarak Kalkolitik Çağ’a doğru inen kalıntılara rastlanmıştır.
Dilerseniz makalemizin geri kalan kısmında
Çorum gezilecek yerlerlistemizi inceleyelim.
Yazılıkaya Tapınağı
Çorum vilayetinde antik tarih meraklıları tarafından Çorum'da gezilecek yerler arasında sayılabilecek olan Yazılıkaya Tapınağı Hattuşa Hanedanlığının en büyük ve en etkileyici kutsal mekanlardan biridir. Bir açıkhava tapınağı olarak 90'dan fazla tanrı, tanrıça ve hayvan türünün resimleri tapınak yüzeylerine işlenmiştir. Tapınak duvarlarındaki kabartmalar belirli bir düzene sahip olarak hiyeroglif yazı ile betimlenmiştir.
Alacahöyük
Kentin en önemli tarihi bölgelerinden diğeri ise Alacahöyük olarak bilinmektedir. Alacahöyük, 45 kilometre Güneybatıda bulunan ve eski tunç çağı ile Hitit çağında çok önemli merkezler olan dört çağı açığa çıkarmıştır. Bu çağlar; Helenistik Dönem, Hitit İmparatorluk çağı, Eski Tunç Çağı ve Geç kalkolitik Çağ uygarlıklarıdır. Alacahöyük, çorumda gezilecek yerlerarasında çok önemli bir noktada bulunmaktadır. Çorum, Alacahöyük sayesinde dünyaca ünlü bir noktaya ulaşmış ve UNESCO tarafından tarih listesine kaydedilmiştir. Bölgede bulunan tarihi eserler dünya çapında yankı uyandırmış ve kalker temel üzerinde inşa edilmiş sfenksli kapı cebi 10 metre yükseklikte bir yapı ile mabede anıtsal bir geçiş sağlayarak muhteşem bir görünüm oluşturmuştur. Ayrıca kentte bulunan Ortaköy Şapinuva kalıntıları da ayrı bir tarihi değere sahip olarak çivi yazılı tabletler ve idari yapı binası gibi eserler içermektedir.
Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden biri olan Hititler'in başkenti Hattuşa hakkında daha ayrıntılı bilgi için
Hattuşa'da Gezilecek Yerler isimli konumuzu inceleyebilirsiniz.
Tarihi Mekanları
Çorum’da Alacahöyük ve Yazılıkaya Tapınağı gibi önemli yapılar ile birlikte
Çorum Kalesi, İskilip Kalesi,
Çorum Saat Kulesi,
Hacıhamza Kalesi gibi önemli eserler de tarih noktasında tükenmezlik oluşturmaktadır. İçerisinde ve ilçelerde yer alan farklı tarihi eserler sayesinde Çorum'da görülmesi gereken yerler listesi bir hayli uzun olmaktadır. Bu liste içerisinde Çorum Kalesi, 17. yüzyılda inşa edilmiş bir yapı olarak şehrin güneyinde bir tepe üzerinde yükselmektedir.
İskilip Kalesi ise İskilip ilçe merkezinde bulunan ve Osmanlı dönemine ait bir eser olarak yapısını korumuş ve Çorum Saat Kulesi ise şehrin merkezinde 1894 yılında yaptırılmış ve mermer kitabesinde önemli bir bilgi barındıran tarihi bir kuledir.
Çorum'un Tarihi Camileri
Kentte çorumda gezilecek yerler arasında 600 yıllık
Ulu Cami, tarihi
Han Cami,
Hıdırlık Cami,
Kale Cami, medreseler, tarihi konaklar ve özellikle Belediye Binası ile eski çarşılar göz doldurmaktadır.
Çorum'un Doğal Güzellikleri
Doğa turizmi noktasında
Kargı Yaylası ve
İskilip Yaylaları gibi muhteşem yerlere sahip olan Çorum, bu güzergahlar içerisindeki tarihi eserlerle de ilgi çekici bir yapıya sahiptir. İl genelinde bulunan han ve hamamlar ile tarihi çeşme ve köprülerinde gezilebilecek ve ayrıca İskilip Kaya Mezarlarında tarihe şahitlik edilebilecek bir kent olarak Çorum, ilginç bir gezi durağı oluşturmaktadır.
Çorum'un Yöresel Yemekleri
Çorum tarih noktasında ve kültür noktasında çok önemli bir kent olarak kentte çok meşhur bir şekilde bilinen yiyecekler arasında meşhur Çorum Leblebisi bulunmaktadır. Çorum leblebisi Türkiye'nin en meşhur ürünlerinden biri olarak
Çorum neyi meşhur sorusuna da cevap oluşturmaktadır.
Ayrıca Çorum ziyaretlerinizde ilin meşhur Kargı Bezinden satın alabilir ve İskilip dolması gibi bir lezzeti de tadabilirsiniz. Yine önemli bir nokta olarak bakır hediyelik eşyalar satın alınabilir.
Çorum Nerede, Nasıl Gidilir?
Çorum nerede sorusuna cevap verecek olursak; Orta Karadeniz Bölgesinde bulunur ayrıca kuzeyden Kastamonu, Sinop, Samsun, doğuda Amasya, güneyde Yozgat, Kırıkkale ve batıda Çankırı illeri ile komşudur.
İstanbul - Çorum arası 630 km olup, bu yönden gelecekler E80 karayolunu kullanarak Bolu üzerinden Çorum'a ulaşabilir. Ankara - Çorum arası 235 km olup Kırıkkale üzerinden D200 karayolu ile Çorum'a ulaşabilirsiniz.
Havayolu ile Çorum'a gelmek isteyenler Amasya Merzifon Havalimanı'nı kullanabilirler. Merzifon'a gelindikten sonra karayolu ile 65 km'lik bir yol ile Çorum'a ulaşabilirsiniz.