Balya, Balıkesir’in küçük ilçelerinden bir tanesidir. Balıkesir’in batısında yer alan ilçenin etrafında
Manyas,
Gönen,
İvrindi ve Yenice ilçeleri bulunuyor. Şehir içerisinde bulunan madenleri ve kaplıcaları ile adından söz ettiriyor. Nüfus olarak küçük olmak ile birlikte tarihi ve doğal güzellikleri ile birlikte tanınan bir şehir haline geliyor.
Balya'nın Tarihi
Balya, içerisinde bulunan madenler dolayısıyla eski bir yerleşim yeri olarak bilinir. Çinko, kurşun, manganez ve linyit madenleri ilçe sınırlarında geçmişte yoğun olarak çıkartılmışken günümüzde biraz azalma gösteriyor. Karesi Beyliği’ne bağlı olan Balya, o zamanlarda Kocagümüş Köyü adı ile anılıyordu. Daha sonraki dönemlerde Osmanlı yönetiminde de Balya’da maden çıkartma işlemleri devam ediyordu.
1900’lü yılların başında Fransızlar tarafından ilçe sınırlarında termik santral kurulmuştur. Bu termik santral ülkemizin ilk santralleri arasında yer alıyor. Osmanlı döneminde ilk elektrik kullanan saray ve bina Balya’da bulunuyor. Geçmişte gelişmiş ve büyük bir ilçe olan Balya zamanla madenlerin bir kısmının kapanması ile değerini kaybetmiştir. Günümüzde faaliyette olan büyük bir fabrika sayesinde tekrar eski ekonomik gücünü kazanmaya çalışıyor.
Balya Gezilecek Yerler Listesi
Köklü bir tarihe sahip olan
Balya gezilecek yerler, listesine bir göz atalım;
Balya Kaplıcaları
Balya'nın en ünlü yerleri arasında kaplıcaları bulunuyor. Ilıca Kaplıcaları, Ilıca Bucağında bulunuyor. Birçok sağlık problemine iyi gelen kaplıcaları sebebi ile ziyarete gelen sayısı her geçen gün artıyor. Romatizma, kireçleme ve bazı cilt hastalıklarına faydası görülüyor. Kaplıca çevresinde Roma döneminde inşa edilen ve Osmanlı döneminde de kullanılan eski bir hamam bulunuyor.
Kadıköy Kalesi
Kadıköy Kalesi, Roma döneminden kalma eski bir kaledir. Kale, ilçe merkezine altı kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kale içerisinde birçok farklı tarihi yapı bulunuyor. Bu yapıların içerisinde tarihi mahzen en çok dikkat çeken yerler arasındadır.
Balya Siren Kalesi
İlçe merkezinde bulunan
Balya Siren Kalesi, Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Kadıköy Kalesi kadar eski olmasa da görülmeye değer bir yerdir.
Eski Hükümet Konağı
Balya
Eski Hükümet Konağı, yine tarihi olarak güzelliklere sahip bir yerdir. Gezip görmek isteyenler için iyi bir seçenektir. Merkez’de yer alan Tarihi İtfaiye Kulesi ise farklı yapısı ile dikkat çekiyor. Geçmişte
saat kulesi olarak da kullanılmıştır.
Balya'nın Neyi Meşhurdur?
Balya ilçesinin en meşhur şeyi
tereyağıdır. Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan ilçede bu sayede lezzetli tereyağları üretilebiliyor. Tarımsal ürünler olarak Balya içerisinde lezzetli üzümler de yetiştiriliyor. Özellikle Ilıca Beldesinde yetiştirilen üzümler farklı şekillerde değerlendirilebiliyor. Yörük kültürünün ağırlıkta olduğu ilçe bu kültürün yemekleri ile meşhurdur.
Balya Nerede ve Nasıl Gidilir?
Balya,
Balıkesir ile
Çanakkale sınırında yer alan bir ilçedir. Balıkesir merkezine 50 kilometre mesafede olup il merkezinin batısında yer alıyor. Bandırma ilçesine 140,
Susurluk ilçesine ise 95 kilometre mesafededir. Balıkesir merkezinden
Edremit yönünde gidilirken
İvrindi ilçesine gelmeden ayrılan yol ile kolay şekilde ulaşılabilir.