Muğla’ya 15 km uzaklıkta bulunan
Ula, doğusunda
Köyceğiz, batısında Gökova Körfezi, kuzeyinde
Menteşe, güneyinde
Marmaris olan bir ilçedir. 25 bin civarında şirin ve küçük bir ilçe olan Ula'nın yüzölçümü 407 kilometredir. Dört tarafı dağlarla kaplı olan ilçenin yarısından fazlası ormanlarla çevrilidir. 1954 senesinde ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Şirin, sessiz ve sakin bir ilçe olan Ula turumuza başlamadan önce,
Ula ilçesinin adeta bir bisiklet cenneti olduğunu söylemekte fayda var. Yerel halk, ulaşım aracı olarak en çok bisikleti tercih etmektedir. Bu yüzden Ula havası oldukça temizdir.
Ünlü film yönetmeni Yüksel Aksu Ula’lı olduğu için, yönettiği filmlerden olan. “Dondurmam Gaymak” ve “İftarlık Gazoz” filmlerinin bazı sahneleri Ula’da çekilmiştir. Bunu da bir ek bilgi olarak iletmek istedik. Haydi o zaman,
Ula'da gezilecek yerler listemize göz atalım.
Azmak Nehri
Tatlı su nehri olan Azmak Nehri, Ula bölgesinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Nehrin kenarlarında sazlıklar ve nehirde ördekler ve levrekler bulunur. Nehir kenarında dinlenebilir, kamp yapabilir ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Çevrede çeşitli balık lokantalarında yemek yiyebilirsiniz.
Kızkumu
2000 yıllık bir geçmişe sahip olan bölgenin denizi, muhteşem özellikleri ile dikkat çekmektedir. Kızkumu plajının denizi o kadar ilginçtir ki, sanki üzerinde yürüyormuş gibi bir izlenim bırakmaktadır tepeden bakınca. Bu enteresan özelliği nedeni ile çok sayıda fotoğraf meraklısı gezginin ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Sakartepe
Böylesi enfes bir seyir keyfini başka hiçbir yerde yapamazsınız. 1 kilometreye yakın yükseklikte bulunan Sakartepe, manzara tutkunları için mükemmel bir seçimdir. Güneşin etkisini kaybettiği zamanlarda ziyaret edip, eşsiz manzaranın keyfini çıkabilirsiniz. Mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.
Çınar Plajı
Orman ve denizin buluştuğu çok güzel bir plajdır. Aşırı kalabalık olması nedeni ile bazen sıkıntılı anlar olabilse de, yörenin en güzel plajlarından biridir. Gün boyu denize girip, eğlenebileceğiniz mekanlardan biridir. Plaj da yeme içme alanları da mevcuttur.
Ula yöresel yemekleri arasında börülce, saç böreği, börülce çorbası, Galli patlıcan, Ula kebabı, Ula dolması ve Ula Ciğerini sayabiliriz. Ayrıca sarımsak bu ilçede çok ünlüdür.
Ula nerede, nasıl gidilir?
Muğla il merkezine 15 km. mesafededir. Özel araç ile geleceksiniz Gökova’ya inen Sakar geçidine girmeden, sola dönüp, yaklaşık 3 km. ilerlediğinizde, ilçeye ulaşabilirsiniz.
Ula-Muğla arasındaki uzaklık: 15 km. Ula-Marmaris arasındaki uzaklık: 48 km. Ula-Köyceğiz arasındaki uzaklık: 54 km. Ula-
Bodrum arasındaki uzaklık: 122 km. Ula-
Dalaman arasındaki uzaklık: 81 km. Ula-
Fethiye arasındaki uzaklık: 130 km. Ula-
Datça arasındaki uzaklık: 125 km.
Muğla ilinden veya çevre ilçelerden otobüs ve minibüs araçları ile ilçeye rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz.
Ula gezimizin de sonuna geldik. Muğla ilimizde gezeceğimiz son ilçemiz kaldı.
Yatağan'da gezilecek yerler konusunu da işleyip, Muğla turumuzu kapatıyoruz. Hazırsanız geçelim.