Geçmiş tarihi M.Ö. 10. yüzyıla dayanan, isminin rüzgarlar tanrısı Ailos'un soyundan gelen Mylasos'dan aldığı rivayet edilen, Muğla'nın en büyük 2. yerleşim bölgesi olan
Milas'ın yüzölçümü 235.224 hektardır. 135.000 kişilik nüfusa sahip olan ilçenin kuzey bölgesinde
Bafa Gölü, Beşparmak Dağları ve Çomakdağı'nı kapsayan Batı Menteşe Dağları bulunur. Doğusunda ise Kurukümes Dağı, Akdağ ve Marçalı Dağları vardır. Güneyinde; Gökova Körfezi ve körfezin karşı tarafında
Datça Yarımadası bulunur. Batısında ise Güllük Körfezi ve
Bodrum Yarımadası bulunur.
Milas ilçesinin komşuları; kuzey bölgesinde
Aydın Söke, Koçarlı ile Çine ilçeleri, doğu tarafında
Muğla Yatağan ve Muğla merkez ilçeleri, batı tarafında ise Bodrum ilçeleridir.
Bu kısa ilçe bilgisinden sonra,
Milas'ta gezilecek yerler nelermiş hep beraber inceleyelim. Açıkçası, çok eğlenceli ve görsel bir tatil planı yapan gezginler için Milas pek uygun bir seçim olmayabilir. Ama huzur, doğa ve dinlenme isteyen tatilciler için Milas, ideal bir yerdir.
Milas Müzesi
Milas Müzesi ilk kez 1983 senesinden Turizm Bakanlığı onayı ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden devredilen eserler ve ilçe sınırları içerisindeki kazılardan çıkan eserlerin bir araya toplanması ile oluşturulmaya başlanmış ve 1987 yılında ziyarete açılmıştır. Tarih sever gezginlerin mutlaka uğraması gereken duraklardan biridir.
Bafa Gölü Milli Parkı
Bafa gölümuhteşem doğa harikalarına sahip bir göl bunun yanında tarihi kalıntılar ile beraber gölün kenarında göl suyunun hışırtıları eşliğinde geçmişe yolculuk edebilirsiniz. Fotoğrafçılar için eşsiz fotoğraflar yakalama imkanı sizleri bekliyor.
Ören Sahili
Muğla'nın
Milas ilçesine bağlı Ören’de bulunan Yalı Mahallesindeki
Ören Plajı, taşlık olmasına rağmen, yaz sezonunda tıklım tıklım dolmaktadır. Bundan en büyük etken, tertemiz denizi ve alabildiğinde büyük kumsalıdır. Karşı kıyısında uzanan dağlar ve enfes manzara eşliğinde, günü birlik tur düzenleyebilir veya kamp alanında kamp yapabilirsiniz. Çadır yerleri bulunmaktadır.
İasos Antik Kenti
Kıyıkışlacık Köyü içerisindeki üç tarafı denizle çevrili bir yarımada üzerine kurulan İasos, Milas ilçesine 28 km mesafededir. 3 bin 600 yıl önce Yunanistan’ın Santorini Adası’ndaki Tera Yanardağı’nın patlamasının ardından küller altında kalmıştır. Tarihi bir gezintiye hazır olanların uğrak yerlerinden biridir.
Labranda Antik Kenti
Milas'ın 15 km kuzeyinde yer almaktadır. M.Ö. 5 yüzyıla ait kalıntıların olduğu tarihi bir antik kenttir. Kargıcak Köyü yaylasında yer alan
Labranda Antik Kenti ismini, İsmini antik çağlarda savaş aracı olarak kullanılan çift ağızlı balta labrys’den almıştır.
İncirliin Mağarası
Bodrum Havaalanına yakın bir yerden Uyku Vadisi'ne doğru yol takip edilerek gidiliyor. Mağaraya inmeden önceki tesisin manzarası ve konumu çok güzel. Engebeli bir yokuşla ulaşılan mağara görülmeye değer bir yerdir. Tarihi M.Ö. 6000 lere dayanan bu mağaranın bir bölümünde ise halen yarasalar yaşıyor. Suyun bol olduğu bir mevsimde ziyaret etmek manzaralar açısından daha hoş olabilir.
Gümüşkesen Anıtı
Mylasa kenti nekropol alanının en görkemli yerinde bulunan
Gümüşkesen Mezar Anıtı, Antik Dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen Halikarnassos Mausoleumu’nun Roma dönemine ait bir kopyası olarak inşa edilmiştir. Mylasalı bir yönetici, soylu bir aile ya da bir komutan ailesi için yapılan anıt, Sandra dağındaki mermer ocaklarından çıkarılan gri damarlı mermer den yapılmıştır.
Herakleia Antik Kenti
Milas ilçesine 39 km mesafede, Bafa gölünün kuzey-doğu kıyısında ve Latmos dağlarının eteklerindeki Kapıkırı Köyü’nün bulunduğu yerdedir.
Herakleia Antik Kenti ismini,ünlü mitoloji kahramanı Herakles’ten almıştır.
Zeytinlikuyu Plajı
Milas ilçesine 30 km uzaklıkta olan
Zeytinkuyulu Plajı, bir halk plajıdır. Çocuklu aileler için ideal bir sahildir. Gün boyu denize girip, yeşillikler arasında temiz hava eşliğinde dinlenebilirsiniz.
Milas'ın Nesi Meşhur?
Genellikle zeytinyağlı yemekleri ile meşhur
Milas'ın yöresel lezzetleri arasında Ebegümeci Kavurması, Turp Otu Haşlaması, Milas Et kavurması, Milas Ciğer Kavurma gelmektedir. Ayrıca ilçe merkezindeki lokantalarda, ev yemeği tadında yemekler yiyebilirsiniz. Muğla'nın diğer lezzetlerini de Milas ilçesinde tadabilirsiniz.
Milas Nerede, Nasıl gidilir?
Milas Muğla’ya 65 km (1 saat), Aydın'a 95 km (1,5 saat),
İstanbul'a 740 km (10 saat),
Bursa’ya 510 km (6 saat 40 dakika) ve
İzmir'e ise 190 km (2,5 saat) uzaklıkta bulunuyor. Kendi aracınızla Milas'a gitmek istediğinizde, İzmir-Aydın otoyolunu kullanmalısınız.
Karayolu: Milas konumu nedeniyle, Bodrum'a diğer il ve ilçelerden yapılan otobüs seferlerinin mola noktası durumundadır. Ayrıca Milas-Güllük-Bodrum-Yatağan-Muğla arasında dolmuş bağlantısı bulunmaktadır. Terminale ulaşım dolmuş, servis aracı vb. ile yapılmaktadır.
Havayolu: En yakın havalimanı Bodrum Havalimanı'dır. Havaalanı'na ulaşım ilçe merkezinden HAVAŞ servisleri ile yapılmaktadır. Ayrıca İzmir Adnan Menderes Havalimanından (203 km.),
Dalaman Havalimanından (150 km) da Milas’a ulaşılabilir.
Denizyolu: Bodrum Limanı vasıtası ile (48 km.) denizden Milas'a ulaşılabilir.
Milas turumuzun hemen ardından, Muğla'nın pek adı duyulmayan ama ilginç ilçelerden biri olan Menteşe’ye geçip,
Menteşe'de gezilecek yerler listesine bakalım.