Dere yatağı üzerine kurulu olan
Menzil Köyü, Atatürk Barajı ile çevrelenmiş ve Köyün doğusunda da Tuğrul Köyü ile birlikte Akıncılar Beldesi yer almaktadır. Muhafazakar kesimin her yıl belli dönemlerde ziyaret ettiği bu köy, güçlü bir tarikatın da yuvası olarak biliniyor. Dilerseniz köyün geçmişine de hep birlikte göz atalım.
Menzil Köyü Tarihi
Durak Köyü olarak da bilinen Menzil, büyük ve kalabalık ailelere de ev sahipliği yapıyor. An itibarıyla Erol Ailesi bu köyün en kalabalık ailelerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Köyün geçmişi ile ilgili kaynaklarda çok fazla bilgi yer almıyor ancak Nakşibendi tarikatının yuvası olması, bu köyü çok daha popüler ve ilgi çekici bir hale getirmiştir.
Adıyaman'ın
Kahta ilçesine bağlı olan köy, her dönem ziyarete açıktır.
Menzil Cemaati ve Nakşibendi tarikatının liderini ziyaret etmek için her yıl binlerce insan bu köye ziyaretler düzenliyor. Adıyaman şehir merkezine 75 km mesafede yer alan bu köy, birçokları tarafından durak Köyü olarak adlandırılıyor fakat cemaat tarafından
Menzil Köyü olarak bilinmektedir.
Adıyaman Menzil Köyü'nün tarihin de öğrendiğimize göre makalemizin geri kalan kısmında ise
Menzil Köyü gezilecek yerler listemize göz gezdirelim.
Nemrut Dağı Ören Yeri
Şehir merkezine ortalama 1.5 saatlik mesafede yer alan ve Kahta’ya yarım saat mesafede bulunan Ören Yeri, Unesco dünya Miraslar Listesinde de yer almaktadır. İhtişamlı bir anıt sizleri bekliyor ve anıt üzerinde aslan, kartal ve tanrıyı simgeleyen bazı semboller yer almaktadır. Tarihi eser yoğunluğunun çok fazla olduğu bu bölge, menzil ziyareti sonrası birçok kişinin de tercih ettiği adresler arasında yer alıyor.
Adıyaman Müzesi
Müze, Menzil Köyüne oldukça yakın ve 22.000 tarihi eser ile birlikte ziyaretlere açıktır. Yalnızca Pazartesi günü kapalı olan müze, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlere de ev sahipliği yapıyor. Roma, Bizans, Osmanlı ve daha birçok farklı medeniyete dair tarihi eserleri bu müzede görebilir ve inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Arkeolojik ve etnografik olarak iki farklı bölümün yer aldığı müze, tarihi eser sayısı bakımından en kalabalık müzelerden bir tanesi olmayı da başarıyor.
Cemaat Evi
Nakşibendi tarikatı liderinin misafirlerini ağırladığı bu ev, Kahta ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Beldenin en çok ziyaretçi kabul eden adreslerinden bir tanesi olduğunu belirtmekte fayda var. Seyyid Muhammed Raşit Erol tarafından kurulduğu söylenen cemaat, Adıyaman kolu ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Cemaat Evinde sohbetler düzenlenip tövbe etmek isteyen cemaat üyelerine maneviyat depolanıyor.
Menzil Köyü Meşhur Lezzetleri
Bu lezzetleri bir gıda takviyesi olarak değil, maneviyatınızı yükseltecek gıdalar olarak sizinle paylaşmak istiyoruz.
Cemaat Evini ziyaret ettiğiniz takdirde burada Gavs tarafından okunmuş özel bir çorba sizlere sunuluyor ve bunla birlikte Menzil Ekmeği adı verilen sert ve küçük bir ekmek de ikram ediliyor. Hurma, burada en çok tüketilen gıdalardan bir tanesidir ve cemaat evinde de ikramı mümkündür.
Menzil Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı olan
Menzil Köyü, Kahta'nın doğusunda 12.5 km mesafede yer almaktadır. Adıyaman il merkezi baz alınarak bir hesaplama yapıldığında ise doğu yönünde ve 43 km mesafede olduğunu görebiliyoruz. İnsanlar buraya genellikle özel araçları ile geliyor ya da gruplar halinde tur firmaları ile birlikte ziyaretler düzenliyor.
Aracınız yoksa Adıyaman otogardan hareket eden minibüsleri kullanabilirsiniz. Dilerseniz taksi tercihi de yapabilir ve harita üzerinden
Menzil Köyü’ne kısa sürede erişim sağlayabilirsiniz. Yine Adıyaman otogardan hareket eden ve düzenli seferlerine devam eden otobüsler de ulaşımı mümkün hale getiriyor.