Gönen Balıkesir’in bir ilçesidir. Balıkesir’e uzaklığı 104 km’dir. Bandırma'ya ise 45 km uzaklıkta bulunur. Ulaşımı hem
İstanbul’dan hem de
Bandırma üzerinden oldukça kolaydır. Gönen’de çok sayıda tarihi yapılar ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Özellikle
Gönen Kaplıcaları çok popülerdir. Çeşitli hastalıklara derman olan bu kaplıcalar nedeni ile ilçe “Şifa Şehri” olarak da adlandırılmaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin akın ettiği yerler arasında yer alır.
İlçenin bulunduğu konum tam olarak
Bursa -
Çanakkale yolu üzerinde bulunmaktadır. Bölge özellikle 1980’li yılların ardından gelişmiş ve sanayileşme adımlarını atarak çeşitli üretimler yapılmış, fabrikalar kurulmuştur. Denizi ile ünlü Deniz Kent’e uzaklığı ise 26 km’dir.
Gönen Tarihi
Gönen’in geçmişi MÖ’den önce tarihlere dayanmaktadır. Bölgede yapılan kazılarda çok sayıda mozaik, madeni para, yazılı kitabeler çıkartılmıştır. Bölgede bulunan kaplıcalar tarihsel süreç içerisinde de bilinir ve ünlü şifa merkezlerinden biri olarak anılır. Hatta bölgede bulunan Kibelelerde Gönen’in adı ‘’Sıcak Su Şehri’’ olarak geçmektedir.
Gönen, Anadolu Selçuklularının elinden Bizanslıların eline geçmiştir. Sonrasında Karesi Beyliği bölgeye hâkim olmuş ve 1334 senesinde Osmanlı tarafından alınmıştır. Osmanlı-Rus Savaşlarında (93.harbi), çok sayıda göçmen Kafkaslardan ve Balkanlar’dan bölgeye göç etmiştir. Gönen tarihte Yunan işgaline maruz kalan yerler arasında da geçmektedir. Şimdi doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile
Gönen’de gezilecek yerler nelermiş bir göz atalım.
Gönen Şifa Kaplıcaları
Gönen Kaplıcaları o kadar ünlüdür ki, tarihte birçok kaynağa konu olduğu gibi Evliya Çelebi'nin de ünlü eseri Seyahatnamesinde Bursa kralı olan Mihaliç’in bu kaplıcalarda zaman geçirdiğini yazar. İlçe merkezine 3 km km mesafede bulunan şifalı kaplıcalar
Gönen’de mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
70 bin metrekarelik doğal bir alanda bulunan bu kaplıcalar sakin ve huzurlu yeşil doğası ile de gelen turistleri mest eder. Kaplıcaların sağlık bakanlığı onayı bulunur ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği belgelidir. Bu hastalıkların başında; İdrar yolları hastalıkları, kadın hastalıkları kadın kalp ve damar hastalıkları, kas sistemi rahatsızlıkları, solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, nörolojik ve romatizma hastalıkları yer almaktadır.
Gönen Mozaik Müzesi
Gönen Termal Tesislerine gidenler için hemen söyleyelim, bu müze hemen bu tesisin yanındadır. Bu nedenle de mutlaka girip görmeniz gereken yerler arasında yer alır. Üstü örtülü olan bu müzenin tabanı mozaik olup, içeride Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalma taş ve mozaik eserler sergilenmektedir.
Ekşidere Dağ Ilıcası
Termal turizm merkezlerinden biridir. Gönen’in merkezine 10 km’lik mesafede bulunur. Ekşidere Köyünden 2,5 km güneybatıda yer alır. Bu ılıca çeşitli hastalıklara iyi gelmesi ile birlikte gençlik iksiri olarak da bilinmektedir. Bu suların hiçbir işlem görmediği ve 900-1000 metre derinlikten geldiği tahmin edilmektedir. Sıcaklığı ise 38-46 santigrat derece arasındadır.
Gençlik suyu olarak adlandırılan bu suyun şifa olduğu hastalıklar ve dertlerin başında; kadın hastalıkları, böbrek taşı, idrar yolları hastalıkları, bağırsak hastalıkları ve uzun süre çocuk sahibi olamayanların ise çocuk sahibi olma konusunda ki özlemlerini giderdiği bilinmektedir. Buranın çevresinde pek çok otel ve motel bulunmaktadır. Otellerin içerisinde bu su banyo ve içme suyu olarak kullanılmaktadır. Tesislerde Türk Hamamı ve kapalı havuzda bulunmaktadır.
Soğuk Su Ilıcası
Ekşidere Ilıcasından 2 km kadar bir uzaklıkta
soğuk su ılıcası da bulunmaktadır. Suyun özelliği ise ekşi, soğuk, maden suyu kokusuna sahiptir. 23 farklı minerali bünyesinde barındığı ispatlanmıştır. Bu suyun sağladığı şifalar ise; özellikle yüzde çıkan sivilce ve aknelerin geçmesinde çok etkilidir. Kireçleme, romatizma, kas ve damar hastalıkları, sinirsel hastalıklar, ayak, bel ve sırt ağrıları, ameliyat sancıları, panomi, nörolojik hastalıklar, zayıflama, eklem sertliği, lumbago, uyku bozuklarına şifa olmaktadır. Suyu içildiğinde bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Denizkent
Gönen’in yaz boyunca girilebilir denizi olan
Denizkent oldukça ünlüdür. Gönen’e gidecekseniz eğer bu denize girmeden tatilinizi bitirmemenizi öneririz.
Gönen Nerede ve Nasıl Gidilir?
Gönen, Bursa-Çanakkale Yolu üzerinde yer alır. Özel aracı olmayanlar için eğer İstanbul’dan geliş- gidiş yapılacak ise İstanbul-Bandırma arası hızlı ulaşımın sağlandığı İDO seferleri kullanılabilir. Ardından Bandırma’dan Gönen’e geçilebilir. Bandırmaya uzaklığı 45 km olup, buradan Gönen’e ulaşım karayolu ile de sağlanmaktadır.