Akseki, Türkiye'de Akdeniz turizminin en önemli kenti olan
Antalya ilinde Batı Toroslar'ın güneyinde yer alırken, ilçenin birçok bölgesi vadiler ve mağaralar ile şekillenmektedir. Karasal iklimin görüldüğü Akseki, ortalama bir sıcaklığa sahip olurken, ilçe halkı tarım kaynaklı olarak geçim sağlamaktadır.
Antalya'nın iç kısımlarında yer alan ve deniz sahili bulunmayan Akseki ilçesi, eski adı Marla olan bir bölge iken, tarih içinde öncelikle Roma İmparatorluğu, Selçuklu Devleti ve daha sonrasında Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde bulunmuştur. İlçenin tarihine bakıldığında 1991 yılda ayrılan bir bölge olarak, ilçe ilan edilen Akseki, günümüzde küçük aile yapılarının görüldüğü ve kültür ortamın yüksek olduğu köy yapılarıyla oluşan bir bölgeyi sağlamaktadır. Ayrıca ilçenin eski dönemlerde Alanya-Konya tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğu da görülmektedir.
İlçede turistik anlamda ve doğal anlamda ziyaret edilmesi gereken konumda bulunan,
Akseki’de gezilecek yerler için aşağıdaki listeyi inceleyebiliriz.
Tarihi Akseki Evleri Ve Kardelen Çiçekleri
Turizm noktasında
Akseki denince akla ilk gelen seçenek, tarihi
Akseki evleri olurken, ikinci seçenek ise kardelen çiçekleri olmaktadır. Antalya'nın çok sıcak yaz günlerinde özellikle yayla bölgelerinde bulunan evler ve kar altında yeşeren Kardelenler, yabancı turistlerin yoğun bir şekilde ilçeyi tercih etmesini sağlamaktadır. Yörenin simgesi haline gelen kardelen çiçekleri, eksi 15 derece soğukta canlılığını koruyarak, çok önemli bir doğal güzellik oluştururken, kozmetik ve eczacılıkta bu çiçeklerin soğanlarının kullanılması bilinçsiz bir şekilde neslinin tükenmesine de neden oluyor.
Kartallı Mağara
Kuyucak Beldesi sınırlarında yer alan
Kartallı Mağara, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmış bir bölge olarak düşünülürken, bölgede bugüne kadar resmi bir arkeolojik kazı yapılmadığı da biliniyor.
Düdencik Mağarası
Türkiye'nin en derin mağarası olarak bilinen
Düdencik Mağarası, Akseki-Beyşehir kara yolu üzerinde yer alırken, bu mağara günümüze kadar birçok mağara dalışının yapıldığı ve araştırılan turistik bölgelerden birini oluşturuyor. Mağara derinliği 330 metreden daha fazla olduğu için zorunlu bir giriş yapılmak istendiğinde ancak ekipman ile giriş yapılabiliyor.
Göktepe Yaylası Ve Dipsiz Göl
İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıkta bulunan
Sülek Yaylası Bölgesi'nde yer alan bu göl, bir krater gölü olarak görülmesi gereken doğal güzelliklerden birini oluşturuyor. Masmavi sulara sahip olan göl, özellikle üzerinde bulunan nilüfer çiçekleri ile tablo gibi bir görüntü sağlarken, çevresindeki yemyeşil doğa ve çiçekler keyifli bir alan oluşturuyor. Olta ile alabalık tutulabilen gölde çok derin olması nedeniyle yüzmek yasak olurken, manzara karşısında keyifli piknikler yapılabiliyor.
Çimi Yaylası
2400 metre yüksekliğe sahip olan yayla, her yıl Akseki ilçesinde Kardelen şenliklerinin düzenlendiği bölge olarak, önemli turistik bir alan konumunda bulunuyor. Yemyeşil doğası, yürüyüş yolları ve keyifli zaman geçirmek için koruma altına alınmış sahası ile
Çimi Yaylası, görülmesi gereken bir bölgeyi oluşturuyor. Yaylada bulunan 70 metrelik obruk yöre sakinlerinin kar suyunu çıkarabilmesini ve bu obruğun bir soğutma deposu olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Ayrıca bu bölgeye yakın olarak koruma altında yer alan sedir ağaçları, yüzlerce yıllık yaşları ve çok uzun boyları ile ilgi çekici bir görünüm oluşturmaktadır.
Akseki İlçesinin Neyi Meşhur?
Akseki ilçesi, eski dönemlerde el dokuma kilimleri ile meşhur bir konumda bulunurken, günümüzde bu kilimler ancak yörenin köylerinde ev sakinleri tarafından sağlanabiliyor. Son yıllarda gelişen arıcılık faaliyetleri nedeniyle doğal bal imkanı bulunan Akseki'de en önemli satın alınabilecek şeylerden birini de
tahta kaşıklar oluşturuyor. Özellikle ilçenin Bademli kasabasında neredeyse tüm evlerde ev atölyelerinde üretilen tahta kaşıklar, turistik ve hatıralık bir değer oluşturuyor.
Akseki Nerede Nasıl Gidilir?
Antalya ilinin
Konya'ya doğru yükselen bölgesinde bulunan Akseki ilçesi, il merkezi Antalya’ya 175 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Konya Seydişehir bölgesi üzerinden Antalya bölgesine bağlantı üzerinde bulunan Akseki, önemli bir bölge olurken, Konya ile arasında 154 kilometre mesafe bulunuyor. İlçeye Manavgat üzerinden 76 kilometre, Seydişehir üzerinden 61 kilometre mesafe ile ulaşım sağlanırken,
Alanya ilçesinden 111 kilometre ve Beyşehir ilçesinden 95 kilometre mesafe bulunuyor. Ulaşım sağlanabilmesi için Antalya üzerinden hizmet veren Akseki otobüsleri bulunuyor. Antalya iline otobüs veya hava yolu ile ulaşım sağlandıktan sonra bu minibüsler sayesinde ilçe merkezine ulaşabiliyorsunuz.