Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Bolu » Bolu'da Gezilecek Yerler

Bolu'da Gezilecek Yerler


Bolu'da gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, Bolu'ya gezi veya seyahat etmeyi düşünen ziyaretçiler tarafından ilgi ile araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Bolu ilimiz hakkında kısa bilgi verelim:

Bolu gezilecek yerler
Günümüzde Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu arasında bağlantı güzergahında bulunmakta olan Bolu, Karadeniz Bölgesi'nin Batı kısmında yer alan yeşil ile ve temiz havası ile dikkat çeken harika bir kent. Çok kalabalık olmayan Bolu günümüzde yeşiliyle ve muhteşem mutfağa ile dikkat çekmeyi başarıyor.

Tarihi milattan önce 2000'li yıllara kadar gitmekte olan Bolu'da Bizans döneminin izlerini görebiliyorsunuz. Aynı zamanda Türkmenlerin 11. yüzyılda Bolu'ya yerleşmesi ile birlikte Osmanlı döneminde de önemli güzergahlardan birisi olmayı başarıyor. Böylece günümüzde de çok İşlek bir yol üstünde bulunan Bolu tarihi ve tabii dokusuyla dikkat çekiyor.

Dilerseniz makalemizin devamında Bolu gezilecek yerler listemizi inceleyelim.

Abant Gölü

Eğer Bolu'da gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız mutlaka tabiat tutkunu olmanız gerekiyor. Çünkü tabiatın oldukça lütufkar davranmış olduğu Bolu, birçok doğa sporuna da ev sahipliği yapıyor. Eşsiz manzaralar eşliğinde yazın ve kışın farklı aktiviteler Bolu'da yapılabilecek olan tatil planları içerisinde mutlaka yer almalı. Bu bakımdan boluda gezilecek yerler arasında herkes için Abant ilk sırada yer alıyor.


Muhteşem bir manzaranın eşlik etmiş olduğu Abant Gölü Mudurnu ilçesine oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Bitki örtüsü bakımından da son derece zengin olan Abant Gölü faunasıyla ve aynı zamanda florasıyla birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Özellikle fotoğraf tutkunları için kamp yapmaya da müsait olan Abant Gölü çevresinde Offroad, yamaç paraşütü, rafting gibi birçok etkinlik de size sunuluyor. Böylece bir tarafta muhteşem tabii manzarası eşliğinde tatil yapıyor diğer taraftan da adrenalin depolayarak unutulmaz anlar yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca balık tutmak için de Abant Gölü son derece müsait ve çok meşhur bir yer.
Abant Gölü hakkında daha ayrıntı bilgi için "Abant Gölü Tanıtımı" başlıklı konumuzu okuyunuz.

Yedigöller Milli Parkı

Yeşilin ve mavinin farklı tonlarını bir araya getirmekte olan birçok göle Bolu ev sahipliği yapıyor. Bu bakımdan Bolu’da görülmesi gereken yerler içinde Yedigöller Milli Parkı mutlaka bulundurulmalı. Böylece Bolu'ya 40 kilometre uzaklıkta olan Yedigöller Milli Parkı'nda doğa turizmi gerçekleştirebiliyorsunuz. Oldukça zengin bir bitki örtüsünün bulunduğu Yedigöller manzarası ile birlikte görenleri büyülüyor. Birçok dinlenme tesisinin de yer almış olduğu Yedigöller’de kamp yapmak, ahşap evlerde kalmak ve doğal atmosferde günler geçirmek mümkün.
Yedigöller hakkında daha ayrıntı bilgi için "Yedigöller Milli Parkı Tanıtımı" başlıklı konumuzu okuyunuz.

Gölcük Tabiat Parkı

Bolu şehir merkezine 13 kilometre mesafede bulunan Gölcük Gölü, suni bir göl olmasına rağmen muhteşem bir doğal alan uyumu yakalamış. Çevresi 1.3 kilometre olan göl, yaklaşık 45 dönüm alan üzerine yayılıyor. Köknar ve çam ağaçlarının çevrelediği Gölcük Gölü doğanın muhteşem güzelliği ile ziyaretçilerine göz kırpıyor.

Gölün hemen kenarında çoğumuzun resimlerden de olsa bildiği şık ve şirin bir misafirhane bulunuyor. Gölün çevresinde bu yapının dışında bir restoran ve bir de kır gazinosu faaliyeti yürüten iki tesis daha bulunuyor.

Göl çevresi trafiğe kapalı bir alan olduğu için araç girişi yapılamıyor ki bu bizce gölün kendine has manzarası için oldukça doğru bir uygulama. Bolu’nun en gözde turistik mekanları arasında en üst sıralarda yer alan Gölcük Gölü çevresinde ve tabiat parkında piknik yapmanın serbest olduğunu belirtmemizde fayda var.

Akkaya Travertenleri

Mudurnu Yolu üzerinde ve Bolu şehir merkezine 10 kilometre mesafece bulunan Akkaya Travertenleri, Bolu Pamukkale'si olarak da anılıyor. Görmeden döndüğünüzde büyük bir pişmanlık yaşayacağınızı garanti edebileceğimiz bu mekan muhteşem bir manzara içerisine adeta özenle yerleştirilmiş gibi duruyor.

Traverten havuzları da bulunan mekan yaz aylarında müthiş bir ziyaretçi akınına uğruyor ve çevresinde rahatça piknik yapabileceğiniz pek çok alan barındırıyor. Civarda doğal maden suyu da çıkarıldığını belirtmeden edemeyeceğiz. Burada çıkarılan maden suyu şişelenmiş olarak ziyaretçilere de sunuluyor.

Bolu Müzesi

Bolu merkezi Kültür Sitesi içerisinde yer alan Bolu Müzesi, bolu sınırları içerisinde yapılan kazı çalışmaları sonuncunda elde edilmiş eserlerin sergilendiği bir müze. Çoğunlukla Etnografik ve arkeolojik eserlerin yer aldığı bu mekan hem kapalı alan yapı içerisinde hem de açık hava müzesi alanı ile hizmet vermekte.

Müzenin bahçesi de bu önemli eserler de sergilenecek biçimde ve muhteşem bir şekilde dizayn edilmiş. Ziyaretçilerine keyifli ve ilginç bir deneyim sununmekanlardan biri diyebiliriz.

Ilıca Musa Paşa Camii

Bolu merkezi Karacasu Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ilıca Mustafa Paşa Camii 1511 yılında inşa edilmiş. Dört asır boyunca ayakta kalabilen cami 1944 yılında meydana gelen deprem nedeniyle ciddi hasar görmüş ve 1960 yılında ise taç kapısı olarak anılan kısım hariç yeniden yapılmış. Aslına uygun olarak tekrar inşa edilen cami, taç kapı kısmı da ilave edilerek bugünkü halini almış. Küçük bir yapıya ve kare planlı mimariye sahip olan bu şirin ve tarihi mekan da Bolu’nun önemli turistik noktalarından biri.

Aşağı Taşhan

Bolu merkezi Büyükcami Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Aşağı Taşhan, 1750’li yıllarda şehrin ileri gelenlerinden Emin Ağa tarafından inşa ettirilmiş. İki katlı ve avlulu bir yapıya sahip olan Taşhan, kesme taşlardan inşa edildiği için bu isimle anılmakta. Kemerli ve yuvarlak kapısı ile tarihi dokusunu korumaya devam eden bu yapı içerisinde küçük bölmeler halinde dükkanlar yer alıyor.


Zaman zaman bazı aşınmalara maruz kalan hanın kısmi olarak onarımlar geçirdiği biliniyor fakat büyük oranda orijinalliğini koruduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yukarı Taşhan

Yine Bolu merkezi Büyükcami Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Yukarı Taşhan ise 1800’lü yılların başında Serbevvab Hacı Abdullah Ağa tarafından inşa ettirilmiş. Tıpkı Aşağı Taşhan gibi bu mekan da kesme taşlardan inşa edilmiş ve iki katlı bir yapıya sahip. Avluları ise açık alanda bulunuyor.

Ana giriş kapısı yine kemerli bir mimariye sahip olan Yukarı Taşhan’da küçük bölmelere ayrılmış dükkanlar bulunuyor. Bolu merkezinde bulunan önemli tarihi yapılardan olan bu iki yapı birbirini tamamlayan güzel bir kombine sahip görünüyor.

Mudurnu Sülüklügöl Tabiat Parkı

Bolu ili Mudurnu ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sülüklügöl Tabiat Parkı, Mudurnu ilçe merkezine 50 kilometre mesafede yer alıyor. Hemen hemen 300 yıl kadar önce, heyelan sonucu oluşan bu doğal göl, el değmemiş doğası ile ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Eski dönemlerde gölün içerisinde çok sayıda sülük bulunduğundan göle bu isim verilmiş fakat şuan göl içerisinde sülük bulunmuyor. 60 dönümlük bir alana yayılmış olan göl, her mevsim kendine özgü bir güzelliğe sahip olsa da en çok yaz aylarında rağbet görüyor. Doğa severlerin vaz geçilmez mekanları arasında üst sıralarda yer aldığını belirmek isteriz.

Göynük Zafer Kulesi

Göynük Zafer Kulesi, adından da anlaşılacağı üzere, Bolu iline bağlı bir ilçe olan Göynük sınırları içerisinde yer alıyor. İlçeye yüksekten bakan bir tepede konumlandırılmış olan kule 1922 yılında dönemin kaymakamı Hurşit Bey tarafından inşa ettirilmiş. İnşa ediliş sebebi ise Sakarya Meydan Muharebesi’nde elde edilen başarı olarak biliniyor. Bu nedenle de kulenin adına Zafer Kulesi denilmiş.

Taş bir yapıya sahip olan kulenin mimarisi altıgen şeklinde ve kule 3 kattan oluşuyor. Aşağıdan yukarıya doğru daralan bir görünüm verilmiş olan Zafer Kulesi adeta ters bir külaha benziyor. İlginç bir yapıya sahip olan bu kule de görülmeye değer mekanlardan biri.
Göynük ilçesi hakkında daha ayrıntı bilgi için "Göynük'te Gezilecek Yerler" başlıklı konumuzu okuyunuz.

Akşemseddin Türbesi

Yine Göynük ilçe sınırları içerisinde yer alan başka bir durağımız ise Akşemseddin Türbesi. Malumunuz Akşemseddin Fatih Sultan Mehmed’in hem ilim hem de akıl hocası. İstanbul’un manevi Fatihi olarak da bilinen Akşemseddin, döneminin ise en büyük ilim adamlarından biri.


İşte bu zatın kabrini bulunduran Akşemseddin Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Camii avlusu içerisinde yer alıyor. Akşemseddin 1459 yılında vefat etmiş ve 1464 yılında ise bu türbe inşa edilmiş. Kesme taşlardan inşa edilen türbe içerisinde Akşemseddin’e ve oğullarına ait olan sandukalar bulunuyor.

Yıldırım Bayezit Camii

Bolu merkezi Büyükcami Mahallesi içerisinde, Büyükcami ve Pamukçular isimli sokakların arasında yer alan Yıldırım Bayezit Camii, 1382 yılında çevresinde medrese ve kütüphaneden oluşan bir külliye ile birlikte bizzat Yıldırım Bayezit tarafından yaptırılmış. Günümüzde medrese ve kütüphaneye dair herhangi bir kalıntı bulunmuyor. Yapının eski dönemlerde ahşap olduğu düşünülüyor. Çünkü cami ve çevresinde yer alan yapılar 1891 yılında bir yangın esnasında ağır tahrip almış.

Cami, 1899 yılında yeniden inşa edilmiş fakat 1944 yılında meydana gelen deprem nedeniyle tekrar büyük bir hasar görmüş. İlerleyen tarihlerde ise kesme taşlardan oluşan bir mimari ile onarılarak tekrardan inşa edilmiş. Yapı aslına uygun olarak 1999 yılında son kez restore edilmiş ve günümüzdeki halini almış. Bolu’nun inaç turizmi açısından önemli noktaları arasında yer alan bu mekanın da görülmeye değer olduğunu bilmenizi isteriz.

Kartalkaya Kayak Merkezi

Ayrıca boluda görülmesi gereken yerler kış döneminde özellikle Kartalkaya kayak merkezi çevresinde şekilleniyor. Ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden birisine ev sahipliği yapan Bolu'da kış turizmi adına ne arıyorsanız hepsi mevcuttur. Muhteşem kar manzaraları eşliğinde 2000 metrenin üzerinde yer alan Kartalkaya kayak merkezinde Aralık ayında başlayan kış sezonu Mart ayına kadar devam ediyor. Birçok kış aktivitesinin bulunduğu bölgede kışın yer bulmak bile oldukça zor oluyor.

Mudurnu Evleri

Tarihi ve tabii dokusuyla dikkat çekmekte olan Mudurnu evleri de bir asırlık tarihi ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Genellikle iki veya üç katlı olarak dekore edilmiş olan evler beyaz ve doğal dokusuyla gezilebiliyor.
Mudurnu ilçesi hakkında daha ayrıntı bilgi için "Mudurnu'da Gezilecek Yerler" başlıklı konumuzu okuyunuz.
Bolu'daki tarihi yapılar içerisinde Seben Kaya evleri, Kilise Han, Keçi Kalesi kalıntıları mutlaka fotoğraf kadrajına girmeli.

Bolu'nun Neyi Meşhur?

Sadece ülkemizin değil dünyanın dört bir tarafında aşçılık denince akla gelmekte olan Bolu birçok farklı lezzetli de bünyesinde barındırıyor. Tam anlamıyla Karadeniz mutfağının müstesna ürünlerinin yer almış olduğu Bolu mutfağında özellikle yayla çorbasını atmanız gerekiyor. Bolu'nun neyi meşhur diye soracak olursan tabii ki Mengen pilavı başköşede yer almalı. Ayrıca Bolu Beyi tatlısı, Paşa pilavı, Bolu gözlemesi de sofralarda bulundurulmalı. Osmanlı zamanından kalma olan saray helvası, coş hoşafı ve kapaklı gözleme de Bolu'nun çıkartmış olduğu lezzetlerden bazıları.

Bolu Nerede, Nasıl Gidilir?

Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan Bolu ilimiz, Karadeniz Bölgesindeki Karabük, Zonguldak ve Düzce, Marmara Bölgesindeki Sakarya ve Bilecik, İç Anadolu Bölgesindeki Eskişehir, Ankara ve Çankırı illerimiz ile komşu olup, Türkiye'de en fazla komşu il sınırı bulan Şehirlerimiz arasındadır diyerek Bolu nerede diye yapılan sorulara cevap vermiş olalım.. 


İstanbul Bolu arası 264 km olup E80 karayolu ile yaklaşık üç saatlik bir seyahat ile Bolu'ya ulaşılabilir. Ankara Bolu arası ise 187 km olup, E89 karayolu ile yaklaşık iki saatlik yolculuk ile Bolu'ya ulaşabilirsiniz.

Bolu Tanıtım Filmi




admin / 26.11.2017 / 1 / 10 502

Yorum Ekleyin


  1. deniz dinçer
    Ziyaretçi
    7 Şubat 2018 08:10
    0

    bolu tam bir yeşillik cennetidir tabiat kokusu ciğerlerinize işleyecektir abant gölünü mutlaka ve mutlaka görmelisiniz kışıda bir başkadır burada kartalkaya merkezine herkez akın eder kışın  yazı başka kışı başkadır buranın sofrasıda çok meşhurdur gözlemesi mengen pilavı bunlardan bir kaçı

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Mengen’de Gezilecek Yerler

Mengen’de Gezilecek Yerler

Mengen gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Gerede’de Gezilecek Yerler

Gerede’de Gezilecek Yerler

Gerede, Bolu'nun ilçelerinden biridir. İl merkezine 52 kilometre mesafede
Seben’de Gezilecek Yerler

Seben’de Gezilecek Yerler

Bolu'nun şirin bir ilçesinden bahsetmek istiyorum bugün size. Akkayalar
Akşemsettin Türbesi

Akşemsettin Türbesi

Akşemsettin Türbesi , Bolu ilinin Göynük ilçesindeki Cuma Mahallesi’nde
Sülüklü Göl Tanıtımı

Sülüklü Göl Tanıtımı

Sülüklü Göl Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köyünde bulunur. Bolu ve
Sünnet Gölü Tanıtımı

Sünnet Gölü Tanıtımı

Sünnet Gölü, Bolu ilinin Göynük ilçesinde yer alır. İlçe merkezine 27 kilometre
Yedigöller Milli Parkı Tanıtımı

Yedigöller Milli Parkı Tanıtımı

Batı Karadeniz Bölgesinin en gözde mekanlarından olan Yedigöller, Bolu ili
Abant Gölü Tanıtımı

Abant Gölü Tanıtımı

Bolu, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, Düzce'nin il olması ile denize
Göynük'te Gezilecek Yerler

Göynük'te Gezilecek Yerler

Yemyeşil ormanların içindeki Göynük, Sülüklü Göl ve Sünnet Gölü İstanbul ve
Mudurnu'da Gezilecek Yerler

Mudurnu'da Gezilecek Yerler

Yemyeşil ormanların arasında bir vadinin içinde kurulmuş Mudurnu; konakları,
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up