M.Ö 675’li yıllara kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olan
Kadıköy, Fenikeliler tarafından kurulmuş ve bu bölgede bir ticaret kolonisi oluşturulmuştur. Dönem şartlarına bakıldığında coğrafi olarak büyük bir öneme sahip olan bölge, Harhadon ticaret kolonisinin yanı sıra çok sayıda medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Dilerseniz ilçenin tarihine detaylı bir şekilde göz atalım…
Kadıköy Tarihi
M.Ö 658 yılında Sarayburnu’nu ziyaret eden Bizanslılar, bölgenin güzelliğine hayran kalır ve bu kadar güzel bir yer varken insanların neden karşıda yani Kadıköy’de yaşadığına anlam veremezler. Bir dönem Kadıköy’ün "Körler Diyarı" olarak nitelendirilmesi de bu yüzdendir. Farklı tarihi kaynaklarda da bu adlandırma yer alıyor ve karşımıza bu şekilde çıkıyor.
Bölgenin
Kadıköy adını alması ise İstanbul’un Fatih tarafından fethedilmesi ile gerçekleşiyor. Lale devri boyunca Kadıköy’ün çevresinin mesirelik alan olarak kullanıldığı ifade ediliyor ve kaynaklar bunu işaret ediyor. 19. Yy ile birlikte bölge büyük bir gelişmeye imza atıyor ve o dönemden bu yana her geçen gün biraz daha gelişiyor.
Kadıköy, tarihi değerinin yanı sıra samimi ve sıcakkanlı insanları ile İstanbul’un en yaşanılır semtlerinden bir tanesi olmayı da başarıyor. Dilerseniz bölgede keşfedilecek noktalara ve
Kadıköy'de gezilecek yerler listesine hep birlikte göz atalım…
Akmar Pasajı
Antika eşya, ikinci el kitap ve nostaljik değer taşıyan birçok ürünün satışının yapıldığı bu pasaj, Kadıköy’ün sembollerinden bir tanesidir. Fiyatların uygun olması da bu noktayı daha popüler hale getiriyor.
Aya Triada Kilisesi
Kutsal Üçleme ile birlikte bu ismi alan kilise, 1982 yılında inşa edilmiş ve görkemli kubbesi ile de dikkatleri üzerine çekmektedir. Kadıköy ziyaretlerinizde bu yapıyı da görmenizi tavsiye ediyoruz.
Efimia Rum Ortodoks Kilisesi
Adını Ayia Efimia’dan alan kilise, 1964’lü yıllarda inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Yerli ziyaretçilerin yanı sıra çok sayıda yabancı ziyaretçiye de ev sahipliği yaptığını belirtmek gerekiyor.
Osmanağa Camii
Kadıköy’deki sayılı camilerden bir tanesidir. Mısırlı Osman ağa tarafından inşa edildiği söyleniyor. İbadet ve ziyarete açık olduğunu da belirtmekte fayda var.
Boğa Heykeli
1864 yılında yapılan heykel, Kadıköy’ün simgelerinden bir tanesidir. 1. Dünya Savaşı devam ederken Enver Paşa’ya hediye edilmiştir. İstanbul’da birçok noktayı gezmiş olan heykel, son olarak Kadıköy’deki yerini almıştır.
Haydarpaşa Garı
Yine İstanbul ve Kadıköy’ün sembollerinden bir tanesi olan Haydarpaşa Garı da ziyaretlerinizde değerlendirmeniz gereken noktalardan bir tanesidir. 1908 yılında açılan gar, adını da Haydar Paşa’dan almıştır. Yakın dönemde yaşanan üzücü yangın nedeniyle harap olmuş fakat gerekli çalışmalar ile birlikte bugünkü görüntüsüne kavuşmuştur. Garın, bugüne kadar birçok sinema filmi ile birlikte diziye de ev sahipliği yaptığını belirtmekte fayda var.
Fenerbahçe Parkı
Fenerbahçe Parkı özellikle hafta sonları çok fazla kişinin tercih ettiği bir yer. Yeşilin maviyle buluştuğu bu alan dinlendirici ortamıyla da adından söz ettiriyor. Parkın içinde beş tane restoran bulunuyor. Genellikle ziyaretçiler kahvaltı yapmak için bu alanları tercih ediyor.
Kadıköy Nerede, Nasıl Gidilir?
İstanbul'a bağlı en önemli semtlerden bir tanesi olan Kadıköy, Anadolu Yakasında yer almaktadır. Boğazın Marmara ağzının orta kısmına düşen
Kadıköy, konum olarak kusursuz bir noktada yer alıyor ve bu bağlamda ulaşım konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı belirtmek isteriz. Maltepe, İstanbul Boğazı, Üsküdar ve Marmara Denizi ile çevrili ve hoş bir manzaraya sahiptir.
Otobüs, vapur ve deniz otobüslerini kullanarak İstanbul’un birçok ilçesinden ve havalimanından bu semte ulaşmak mümkündür. Taksim ve Bostancı’dan hareket eden sarı dolmuşlar da yine Kadıköy'e seyahat etmek isteyen vatandaşlarımıza her dönem hizmet vermektedir. Kadıköy ve Moda arası nostaljik tramvay deneyimini de mutlaka yaşamanız gerektiğini düşünüyoruz.
Ulaşım konusunda çok sayıda alternatif var ve bu bağlamda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız.