Adana'nın ilçeleri arasında yer alan
Kozan, şehir merkezine 59 km mesafede yer almaktadır. Yahyalı, Osmaniye,
Ceyhan ve Aladağ ilçelerine komşuluk yapmaktadır. 1690 km2’lik yüzölçümü ile mütevazı bir kimliğe sahip olduğunu da belirtmek gerekiyor. Dilerseniz ilçenin tarihine detaylı bir şekilde göz atalım ve geçmiş yıllarda nasıl bir öneme sahip olduğuna da değinmiş olalım.
Kozan Tarihi
Uzun yıllar Osmanlı hakimiyetinde kalmış olan ilçe, Türklerin ve Ermenilerin bir arada yaşadığı kozmopolit yapısı ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. 1. Dünya savaşı ile birlikte Kozan ve çevresi Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Bu dönemde izlenen politika dünya tarihine de kanlı dönem olarak geçmiş ve Ermenilerin silahlandırılması ile birlikte Türklere çok fazla zulüm edilmiştir. Bunun nedeni ise Ermeni nüfusunu arttırmak ve Türkleri ilçeden uzaklaştırmaktır. Bu döneme kadar ‘’Sis’’ adı ile anılan ilçe, 1920 yılında Osman bey ve Saimbeyli mukavemet güçleri tarafından işgal edilmiş ve adı da
Kozan olarak değiştirilmiştir.
İlçe Osmanlı ve Fransız hakimiyetinin yanı sıra birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır ve tarihi dokusu bakımından çeşitlilik gösteren ilçelerden bir tanesi olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Kozan'ın tarihi ile birlikte
Kozan’da gezilecek yerlerini de sizinle buluşturmak istiyoruz.
Dağılcak Mesire Alanı
Kozan Barajının hemen yanında yer alan
Dağılcak mesire alanı, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Muhteşem görüntüsü ve eşsiz doğası ile fark yaratan bu mesire alanı, yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da doğa yürüyüşleri için uygun hale geliyor. Mesire alanının etrafında yeteri kadar işletme bulunmadığı için hazırlıklı gitmenizde fayda var. Yeşilin en güzel tonlarını bulabileceğiniz ve hatta hafta sonu piknik yapabileceğiniz güzel bir yer. Bölgede, çocuklarınızın keyifli vakit geçirmesi için parklar da oluşturulmuş durumda.
Cennet Vadisi
Bucak Cennet Vadisi:
Kozan ilçe merkezine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Köreken Dağlarının atından Sumbas Çayının çıkış noktası olan Bucak Cennet Vadisi sazlıklar, söğüt ağaçları ve çayda yüzen ördekler ile muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır. Cenneti andırdığından cennet vadisi adını almıştır. Muhteşem tabiata sahip olan
Bucak Cennet Vadisi sakin, huzurlu bir mesire yeridir. Burada doğa yürüyüşü yapabilir ve sevdikleriniz ile keyifli bir piknik yapabilirsiniz.
Hoşkadem Camii
Kozan ilçesinin en önemli tarihi yapılarından bir tanesi olarak nitelendirilen ve ziyaretçilere açık olan cami,
Kozan ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. 1448 yılında inşa edildiği söylenen caminin mimarı ise Abdullah Hoşkadem’dir. Yerli halk tarafından büyük cami olarak da anılan bu eseri sizler de Kozan ziyaretlerinizde görebilirsiniz.
Kilikya Manastırı
Kozan Kalesi eteklerini süsleyen en özel yapılardan bir tanesi olan
Kilikya Manastırı, Ermeniler için büyük bir öneme sahiptir. Bir dönem ilçede hüküm süren Ermenilerin eseri olan Manastır, hali hazırda ziyaret edilebilir ve çok sayıda ermeni de bu manastırı görmek için
Kozan ilçesini ziyaret ediyor. Her ne kadar günümüze ulaşan kısım manastırın duvarları olsa da kalıntılar bile tarihe tanıklık etmeye yeterli oluyor.
Anavarza Antik Kenti
Kozan sınırları içerisinde yer alan Dilekkaya Köyüne yakın bir mesafede yer alan antik kent de
Kozan ilçesinin en önemli sembollerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Hali hazırda açık hava müzesi olarak kullanılan antik kent, birçok medeniyete ait izler taşımaktadır ve yalnızca yerli turistlere değil, yabancı turistlere de ev sahipliği yapıyor.
Karasis Kalesi
Kozan ilçe merkezine 18 km mesafede bulunan
Karasis Kalesi de ilçenin sembollerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Selefkoslar tarafından inşa edilen ve günümüze kadar ulaşmayı başaran bu yapıyı da
Kozan ziyaretlerinizde değerlendirebilirsiniz.
Sis Kalesi
Hititler tarafından inşa edildiği düşünülen bu kale, amfi tiyatro görüntüsüne sahiptir ve ihtişamlı bir duruş sergilemektedir.
Sis Kalesi üzerinden Akdeniz manzarasını izleme fırsatına sahip olabilirsiniz. Kalenin çevresi yeşil alan olduğu için bu bölgede de dinlenme fırsatı bulabiliyorsunuz.
Kozan'ın Neyi Meşhur?
Kozan usulü
tarhana çorbası,
ekşili köfte ve
ciğer kebabı, Kozan ilçesinin yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Ziyaretlerinizde bu tatları muhakkak denemenizi tavsiye ediyoruz.
Büzdürük tatlısı, Teleme ve Maya reçeli de tatlı olarak tüketebileceğiniz lezzetlerdir…
Kozan Nerede, Nasıl Gidilir?
Havaalanından transfer araçları mevcut ve yine otogardan da Kozan'a sefer düzenleyen çok sayıda otobüs firması olduğunu belirtmek gerekiyor. Sefer saatleri hakkında detaylı bilgi almak için firmaların iletişim numaralarını kullanabilirsiniz.