En eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olan
Çankaya, Taş devri ile birlikte maden devrine tanıklık etmiş ve Hitit medeniyetine uzun süre ev sahipliği yapmış olan ilçelerimiz arasında yer alıyor. Bünyesinde barındırdığı tarihi kalıntılar ile birlikte geçmişe tanıklık etmek isteyen ziyaretçilere de kusursuz bir şekilde ev sahipliği yapıyor. Dilerseniz ilçenin tarihine de detaylı bir şekilde göz atalım.
Çankaya Tarihi
M.Ö 8. yy’da Hitit şehrinin yakınlarına kurulduğu bilinen ve Frigyalılar tarafından inşa edildiği söylenen bölge, Midas tarafından gemi çapası bulunan bir yere kurulmuştur ve yerli halkın büyük bir kısmı da bu efsaneye hakimdir. Kurulduktan kısa bir süre sonra büyük gelişme kaydeden ve birçok medeniyetin istilasına uğrayan bölge, Persler, Lidyalılar ve Bizanslılara da ev sahipliği yapmıştır. Galat döneminde farklı bir isimle anılan bölge, o tarihte Ancora olarak biliniyordu… Hatta Roma döneminde basılan paraların büyük bir kısmında Ankara'yı temsilen gemi çapasına da yer verilmiştir.
Çankaya'nın tarihi ise Cumhuriyet ile başlıyor… Milli Mücadele günlerinde bağ ve bahçeleriyle ünlü bir yerleşim yeri olan Çankaya, Mustafa Kemal Paşa’ya ev sahipliği yapması ile de tarihte büyük bir öneme sahiptir. 1936 yılında merkez ilçe olarak kayıtlara geçen Çankaya, o dönemden itibaren büyük gelişme kaydetmiş ve bugünkü görüntüsüne kavuşmuştur.
Yazımızın geri kalan kısmında ise
Çankaya'da gezilecek yerler listemize bir göz gezdirelim.
Anıtkabir
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK’ün anıt mezarı olan ve her Türk vatandaşının ömründe en az bir kez görmesi, ziyaret etmesi gereken adreslerden bir tanesi olan Anıtkabir, 10 Kasım ve Milli Bayramlarda kalabalık bir görüntü sergiliyor.
Anıtkabir içerisinde Mehmetçik Kulesi, Kitaplık, Zafer Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Müzesi, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinin yanı sıra Barış Kulesi de yer almaktadır. Haftaiçi 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan Anıtkabir, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de akınına uğruyor.
Güvenpark Anıtı
Çankaya ilçesindeki
Kızılay Meydanında yer alan bu anıt, 1935 yılında inşa edilmiş ve çok özel bir anlam taşıdığını da belirtmek gerekiyor. Polisimize ve Jandarmamıza armağan edilen bu anıt, milli değerlerimizi ve milliyetçi duygularımızı da bir adım öne taşıyor.
Ankara taşı kullanılan bu yapıt, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını en iyi şekilde betimlemektedir. Anıtta aynı zamanda bir çiftçinin çalışmaları da resmedilmektedir.
Kuğulu Park
Kavaklıdere Mahallesinde yer alan
Kuğulu Park, Çankaya ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçenin en çok ziyaretçi alan ve ilgi gören adreslerinden bir tanesi olduğunu da belirtmek gerekiyor. Kuğulu Park bu ismi, kurulduğu dönemde Viyana’dan hediye olarak gönderilen beyaz kuğulardan almıştır. Park içerisinde çok sayıda etkinlik alanı ve kafe tarzı kuruluşlar yer alıyor. 20’den fazla kuş türüne de ev sahipliği yapan ve kuş cıvıltıları ile birlikte sizleri de dinlendirecek olan bu parkı ziyaret etmeniziz tavsiye ediyoruz. Görsel bütünlük ve doğal güzellik bakımından hem ilçe hem de Ankara için büyük öneme ve değere sahiptir.
Atakule
Atakule Botanik Parkının hemen üstünde yer alan yapı, sahip olduğu
Ankara manzarası ile birlikte dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. 1989 yılında tamamlanan yapı, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlere de ev sahipliği yapmaktadır. En üst kısımdaki döner restoranlı kulesi de mimari anlamda dikkat çekici bir tasarımı bizimle buluşturuyor.
Çankaya Nerede, Nasıl Gidilir?
Ankara merkeze ortalama 70 km mesafede bulunan ilçe, 17 semt, 104 mahalle ve 3 köyü de bünyesinde barındırıyor. Ankara'nın en hareketli ilçelerinden bir tanesi olan Çankaya’ya otogar ve havalimanından ulaşım oldukça kolaydır. Havalimanı transfer araçları ve minibüsleri kullanarak ilçeye ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte taksiler de günün her saati hizmet vermektedir. Otogardan hareket eden minibüs ve dolmuşlar da
Çankaya seferlerini sürdürmektedir.