Finike Antalya'nın kıyı kesimlerinde yer alan turistik bir ilçedir. Kuzeyinde
Elmalı, doğusunda
Kumluca ve batısında da
Demre bulunur. Finike'nin deniz ve kara yolları hem iç hem de dış pazara açıktır. Kışın biraz daha sessiz bir yaşantı varken yazın hayat oldukça hareketlidir. Turizm alanında da fazlasıyla gelişmiş bir ilçedir. Burada narenciye ve turunçgiller bakımından birçok seçeneğe sahiptir.
Finike'nin Tarihi
Finike Fenikeliler tarafından M.Ö 500’lerde kurulmuş olan bir liman kentidir. Likya yani Teke Yarımadası denilen bölgede yer alır. Buradaki insan yerleşimi yaklaşık olarak 3 bin yıl öncesine dayanır. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda birçok tarihi kalıntı elde edilmiştir. Fenike ismini Cumhuriyetin ilanından sonra Finike olarak almıştır.
Finike Osmanlı döneminde Elmalı kazasına bağlı bir merkezdir. 1914 yılında da kaza galine gelmiştir. 19191 ve 1921 yılları arasında İtalyanların işgali altında kaldıktan sonra Türkiye himayesine geçmiştir. Medeniyetin kurulduğu yerlerden birisi olan Finike de doğal ve tarihi eserler bakımından seçenekler oldukça fazladır. Her sene dünyanın birçok yerinden gelen turist bu güzel mekanları ziyaret eder. Kültür ve tarih merkezi niteliğindeki bu eşsiz ilçemizin dilerseniz
Finike’de gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Limyra Antik Kenti
Limyra Antik Kenti Kumluca Finike Karayolu üzerinde bulunur. Zaten buraya yaklaştığınız zaman kahverengi tabelasıyla sizi karşılar. Kenti gezmek ücretsizdir. Antik kentin solunda antik tiyatro binası bulunur. İlerisinde anıt mezarı, kaya mezarları ve yamaç evler yer alır. En tepeye çıkarak bu eserleri görmek mümkündür.
Limyra Antik Kenti M.Ö 5. Yüzyılda kurulan bir mekandır. Likya’nın özgürlük meşalesini burada yakılmıştır. Bizans döneminde de önemli bir piskoposluk merkezi olmuştur.
Arykanda Antik Kenti
Arykanda Antik Kenti Finike Elmalı karayolunun üzerinde bulunur. Kente giriş ücretlidir. Otopark alanı sayesinde aracınızı rahatlıkla park etme imkanı da sunar. Halen daha kazı, bakım ve temizlik çalışmaları olan kentin her gün yeni yapıları da gün yüzüne çıkar. Antik kent kat kat teraslardan kurulmuştur. Burayı gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlaşılmaz. Çünkü büyük ve geniştir.
Elmalı Müzesi
1941 senesinde inşa edilen
Elmalı Müzesi eski hükümet konağı ve bahçenin yeniden düzenlenmesiyle hizmet verir. Müzede 8 tane teşhir salonu bulunur. Hacımusalar Höyük, Karaburun, Karataş – Semayük, Bayındır ve Kızılbel Tümülüs Kazılar ve daha birçok kazının da eserleri burada sergilenir. Geniş bir bahçesi de bulunur. Doğal ve tarihi bir mekan özelliği gösterir.
Andrea Doria Koyu
Andrea Doria koyu ismini Cenevizli bir denizci olan Andrea Doria’dan alır. Finike – Demre Karayolunun üzerinde bulunur. Çevresinde kayalıklar, yaban zeytinlikleri ve makilikler bulunur. Caretta Caretta’ların da beslenme alanı konumundadır. Burada nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları da bulunur. Gezi teknelerinin uğrak yeri olan Andrea Koyu yapılaşmanın olmaması sayesinde doğal güzelleri hiç bozulmayan harikulade bir mekandır.
Rhodiapolis Antik Kenti
Rhodiapolis Antik Kenti Kumluca’nın batısında tepelerin üzerinde kurulmuş olan bir mekandır. İsmini Rodoslular’dan alır. Antik kentin restorasyonu ve çevre düzenlemesiyle Kumluca belediyesi ilgilenir. Plastik deniz manzarasıyla ilginç bir görünüme sahiptir. Her sene birçok turistin akın ettiği bir mekandır.
Finike Nerede ve Nasıl Gidilir?
Finike Antalya'nın en güzel kıyı liman kentlerinden birisidir. Harikulade bir doğası ve manzarası bulunur. Bu nedenle de yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bir mekan konumundadır. Antalya havalimanı ya da otogardan ulaşımı rahattır.
Finike Antalya Havalimanına 141 km uzaklıktadır. Türkiye'nin her yerinden de Finike’ye giden otobüsler bulmak mümkündür.