Akdeniz Bölgesinin doğusunda konumlanmış olan
Çukurova, ülkemizin en verimli ovalarından bir tanesidir.
Adana'nın merkez ilçeleri arasında yer alan Çukurova, takvimler 2008’i gösterdiğinde merkez ilçe
Seyhan’dan ayrılmıştır. Adana merkeze 100 km mesafede yer alan bu güzide ilçemizin tarihine dilerseniz daha detaylı bir şekilde göz atalım…
Çukurova Tarihi
Birçok tarihi belgede ‘’Klikya’’ olarak ifade edilen Çukurova, en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir ve farklı medeniyetlerin hüküm sürdüğü bir yerleşim yeri olarak da anılmaktadır. Bir efsaneye göre Fenikeli Ager-Nor’un oğlu Cilix, bu bölgeyi ziyaret etmiş ve yerleştikten sonra da bölgenin adı Klikya olarak resmiyete geçmiştir. Asur kaynaklarında ise farklı bir tanımlama yapılıyor ve dağlık bölgeyi ifade eden Chilakka’dan gelen bir adlandırma olduğu ifade ediliyor.
Çukurova, tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuş ve geçiş noktası olarak da anılmıştır. Klikya kapıları ve Suriye kapısı gibi önemli geçitleri de bünyesinde barındıran Çukurova, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ve ticari faaliyetler konusunda da işlek bir nokta olarak nitelendirilmiştir.
Dilerseniz bu güzide ilçemizin keşfedilecek noktalarına ve
Çukurova’da gezilecek yerler listesine yine hep birlikte göz atalım…
Seyhan Baraj Gölü
Çukurova ilçesi sınırları içerisinde yer alan
Seyhan Baraj Gölü, ilçenin kuzeyinde konumlanmıştır. Seyhan Irmağının taşmasını engellemek maksadı ile inşa edilmiş ve 1956 yılında tamamlanmıştır. Oldukça derin bir göl bizleri bekliyor ve bu derinliğin 70 metreye kadar ulaştığı ifade ediliyor. Seyhan gölünün ülkemiz için bir diğer önemi de sportif faaliyetlere ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Offshore şampiyonası, 2006 yılından bu yana bu adreste gerçekleştiriliyor ve yerli halkın yanı sıra turistlerin de ilgini çekmeyi başarıyor. Kano ve kürek yarışı için özel parkurları da bünyesinde barındıran ve bu konuda da tercih edilen göl, birçok faaliyet alanını da beraberinde getiriyor. Göl etrafında yer alan işletmeler, keyifli vakit geçirmeniz için ziyaret edebileceğiniz adresler olarak karşınıza çıkıyor.
Adnan Menderes Bulvarı
Eşsiz manzarası ise yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de en çok ilgi gösterdiği noktalardan bir tanesidir. Piknik yapmak isteyen ve bol oksijen ile doğanın tadını çıkarmak isteyen ziyaretçilere ev sahipliği yapan bölge, yaz aylarında çok daha kalabalık ve kusursuz bir görüntüye sahip oluyor. Bölgede çok sayıda işletme mevcut ve biraz soluklanmak isterseniz bu işletmeleri de ziyaret ederek çayınızı ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Çukurova'nın Meşhur Lezzetleri
Adana, mutfağı bakımından kusursuz lezzetlere de ev sahipliği yapıyor ve Adana'nın merkez ilçelerinden bir tanesi olan Çukurova da bu durumdan nasibini alıyor… Çukurova ziyaretlerinizde ilk tercihiniz kesinlikle kebap olmalıdır. Kebabın birçok çeşidini bulabileceğiniz sayısız restoran mevcut ve mezeler konusunda da başarılı olduklarını ifade etmek gerekiyor.
Şırdan ise Çukurova'nın bir diğer meşhur lezzeti ve Adana merkezde çok daha sık tüketildiğini belirtmek gerekiyor. Şırdan konusunda uzmanlaşmış çok sayıda adres var ve zaten her işlek caddede bu lezzeti kolayca bulabiliyorsunuz.
Batırık, sıkma ve Tahtalı da yine Çukurova'nın özel lezzetleri arasında yerini alıyor. elbette şalgam ve atomu da unutmamak gerekiyor…
Çukurova Nerede, Nasıl Gidilir?
Adana havalimanı ve Adana merkez otogarından Çukurova’ya sefer düzenleyen çok sayıda otobüs firması mevcut. Bunun yanı sıra havalimanında araç kiralama hizmeti alabilir ya da dilerseniz özel taksileri de tercih edebilirsiniz. Havalimanına ait özel servisler de Çukurova’ya ulaşım konusunda yolculara hizmet veriyor. Adana merkez-Çukurova arası mesafe ortalama 100 km ve 2 ila 2-5 saatlik süre zarfında ulaşımı gerçekleştirmek mümkündür.