Adıyaman'a 33 km mesafede konumlanmış olan Kahta, Doğu'nun en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Adıyaman'ın, en etkileyici ilçelerinden bir tanesi olarak anılıyor. Birçok medeniyetin doğum yeri olması ve Mezopotamya’ya olan yakınlığı ile asırlar boyu tarih sahnesinde de önemli bir yere sahip olan ilçe, çok sayıda medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.
Kahta Tarihi
1516 yılına kadar Artuklular, Araplar, Selçuklular, Moğollar, Babil ve Memlüklülerin hakimiyetine giren Kahta, 1516 yılında Osmanlı hakimiyetine girmiş sancak merkezi haline getirilerek Kanuni döneminde de büyük öneme sahip olmuştur. Bu dönemde ilçenin
Kahramanmaraş'a bağlandığını da belirtmek gerekiyor. 1531 yılında
Malatya’ya bağlanan ilçe, 1349 yılında ise Adıyaman'a bağlanıyor. 1859 yılında ise ilçe yeniden Malatya’ya bağlanıyor ve bu süre. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerine kadar devam ediyor.
Takvimler 1954’ü gösterdiğinde
Kahta, Adıyaman'ın da il olması ile birlikte Adıyaman'a bağlı bir ilçe haline geliyor ve günümüzdeki konumuna sahip oluyor. Sahip olduğu coğrafya ve tarihi doku ile birlikte her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan önemli ilçelerimizden bir tanesi olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Dilerseniz bu güzel ilçemizin keşfedilecek noktalarına da hep birlikte detaylı bir şekilde göz atalım. İşte
Kahta’da gezilecek yerler listesi
Eski Tahta Kalesi
Kommagene Krallığı tarafından inşa edilen ve yönetim merkezi olarak bilinen
Eski Tahta Kalesi, Roma ve Memlüklüler tarafından da idari merkez olarak kullanılmıştır. 3 farklı medeniyetin izlerini taşıyan ve hali hazırda restore edilmiş şekilde karşımıza çıkan Kale, gezginlerin de en çok ziyaret ettiği yapılardan bir tanesidir. Restorasyon işlemi Memlüklüler döneminde gerçekleştirilmiş ve bir kısmı da günümüze ulaşmayı başarmıştır.
Değirmenbaşı
Eski Tahta Kalesine oldukça yakın ve 2 km gibi kısa bir mesafede yer alıyor. Yaz aylarında serinlemek isteyen ve piknik yapmak isteyen ziyaretçilerin de en çok tercih ettiği adreslerden bir tanesidir.
Şeytan Köprüsü
Kahta Çayı üzerinde yer alan bu tarihi köprü de yine Kahta ziyaretlerinde mutlaka görülmesi gereken yapılardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Eski Kale ve Yeni Kale arasında konumlandığını da belirtmekte fayda var.
Arsemia
Eski Tahta Kalesinin hemen karşısında yer alan bu yapı, idari merkez olarak kullanılması nedeniyle birçok kalıntıyı da beraberinde getiriyor. Adıyaman merkeze ortalama 60 km gibi bir mesafede yer alıyor.
Yeni Kale
Kocahisar Köyünde yer alan
Yeni Kale, Adıyaman merkeze 60 km uzaklıkta bulunuyor. Köy, Kahta’ya bağlıdır ve bu noktaya ulaşım da gayet kolay.
Nemrut Dağı
Kahta ilçe merkezine 70 km gibi bir mesafede yer alıyor ancak
Nemrut Dağı Kahta ile çok sık anıldığı için bu listede yer vermek istedik.
Unesco Dünya Miraslar Listesinde kendine yer bulan tarihi dokulardan bir tanesidir. 2150 metre yüksekliğindeki dağın zirvesinde ise heykeller yer alıyor ve Kommagene Krallığına ait kalıntılar da mevcuttur.
Kahta'nın Meşhur Lezzetleri
Kaburga dolması ve
meyhane pilavı, Adıyaman'ın yanı sıra Kahta ilçesinin de sembol lezzetleri arasında yer alıyor. Birçok restoran ve yemek salonunda bu lezzetleri bulabilirsiniz. Elbette en önemli lezzetlerden bir tanesi:
çiğ köfte… Özellikle etsiz çiğ köfte, Kahta’da bir hayli meşhur ve ziyaretçiler tarafından da çok fazla ilgi görüyor. Basalla, Tırşık ve Patlıcan Kebabı da yöresel lezzetler arasında yer alıyor.
Kahta Nerede, Nasıl Gidilir?
Adıyaman Otogardan düzenlenen seferler yılın her günü devam ediyor. Toplu taşıma araçlarının yanı sıra taksi hizmeti de mevcuttur. Merkez ve ilçe arasında 33 km’lik bir mesafe söz konusu ve ortalama 1 saat gibi kısa bir sürede ilçeye ulaşmak mümkündür.