Adından sıkça bahsedilen bir ilçemiz olan
Manyas Balıkesir iline bağlıdır. İl Merkezine 82 Km, Susurluk ilçesine 37 km ve
Edremit ilçesine 170 km uzaklıkta olan Manyas, iklim koşullarının elverişli ve su kaynaklarının bol olması nedeniyle çok uzun zamandan beri yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmektedir.
Bir dönemler Doğu Roma himayesinde bulunan bölgede, mimari ve benzeri alanlarda kullanılan seramik parçaları bulunması Manyas'ın geçmiş medeniyetlerde önemli bir yere sahip olduğuna dair ipuçları vermektedir.
Yaklaşık 5000 nüfuslu şirin bir ilçemiz olan Manyas turizm açısından hayli ilgi gören bir bölgedir. Peki turizm açısından bu denli önemli olan
Manyas’ta gezilecek yerler nerelerdir? Bu yazımızda bu konuyu sizler için derleyeceğiz.
Manyas Kalesi
Soğuksu köyünde yer alan
Manyas Kalesinin Bizanslılar zamanından kaldığı tahmin ediliyor. Kalenin bazı bölgelerinde surların ve kulelerin hala ayakta olduğunu bilmenizi isteriz. Bölge tarihi dokusundan ötürü ve doğa yürüyüşü açısından da müsait olduğundan ziyaretçiler tarafından ilgi gören bir mekan.
Manyas Kuş Cenneti
Manyas Kuş Gölü olarak da bilinen
Kuş Cenneti esasında bir milli parktır. Uluslararası bir öneme sahip olan bu Milli Park devlet tarafından korunma altına alınmıştır.
Manyas Kuş Gölü ortalama olarak 3 metre derinliğe sahip, sığ ve oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. Bu tatlı su gölünün kuzeydoğu kıyılarına Kuş Cenneti adı verilir. Çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmakta olan bu göl, Avrupa Konseyi tarafından verilen A Sınıfı Avrupa Diplomasını 1975 yılından bu yana defalarca almaya hak kazanmıştır.
Gölün yapısı genel olarak sığ olduğundan dolayı ağaçlıklarla ve bataklıklarla kaplı çok sayıda deltayı içerisinde barındırıyor. Kuş Cenneti, her ne kadar Ülkemizde ki en küçük Milli Park olsa da her sene yaklaşık olarak 3 milyon kuşun ev sahipliğini üstleniyor. Ayrıca bu mekan kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık ile ilgilenen insanların vaz geçilmez mekanlarından biri.
Çeşitli kuş türlerinin bir arada yaşadığı bu gölü,
Manyas'a yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
Kızıkköy Kaplıcaları
Manyas merkezine 6 Km mesafede bulunan
Kızıkköy Kaplıcası’nın suyu gerek içme suyu gerekse banyo suyu olarak kullanılabiliyor. İçme suyu olarak kullanıldığında börek ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Banyo suyu amacıyla kullanıldığında ise kireçlenme, romatizma, eklem rahatsızlıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülüyor.
Manyas Nerede, Nasıl Gidilir?
Balıkesir'e bağlı bir ilçe olan Manyas'a karayolu ile ulaşmak istiyorsanız D-230 ve E-881 karayolları üzerinden Balıkesir-Bandırma güzergahını kullanabilirsiniz.
Manyas'ı ziyaret etmek istiyorsanız şayet yaz aylarını tercih etmenizde fayda var fakat Kuş Gölü ve Kuş Cenneti’ni ziyaret edecekseniz, yılın her günü ziyaret edebilirsiniz. Manyas Kuş Gölü’nün sabah saat 09.00 ile akşam saat 18.00 e kadar ziyaretlere açık olduğunu da bilmenizi isteriz.