Muş ilinin kuzeyinde konumlanmış olan
Varto, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi dokusu ile de gezginlerin listelerinde yer almayı başarmış, etkileyici bir ilçedir. Roma ve Bizans İmparatorluğu gibi büyük imparatorlukların yanı sıra; Persler, Partlar ve Medler de ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden bazılarıdır…
Bulanık, Hınıs, Tekman, Solhan ve Karlıova’ya komşuluk eden Varto,1418 km2’lik yüzölçümü ile mütevazı bir kimliğe sahiptir. Ova benzeri bir düzlük üzerine kurulan ilçe,
Bingöl dağlarının eteklerinde can bulmuştur.
Varto Tarihi
Varto, tarihi boyunca yalnızca yabancı medeniyetlere değil, Selçuklular, Karakoyunlular ve Akkoyunlular gibi medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. 1071 yılındaki en önemli zaferlerimizden bir tanesi olan Malazgirt savaşı ile birlikte Selçukluların hakimiyetine giren Varto, uzunca bir süre bu Selçukluların hakimiyetinde kalmıştır ve ilçeyi ziyaret ettiğinizde hali hazırda o döneme ait çok sayıda eserin yer aldığını da görebileceksiniz. Takvimler 1514’ü gösterdiğinde ise Varto, Osmanlı İmparatorluğunun hakimiyetine girmiş ve Çaldıran Savaşı’nın hediyesi olarak alınmıştır. Eski adı Gım Gım Bölgesi olarak bilinen Varto, 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte bugünkü adına yani Varto’ya sahip olmuştur.
Şimdi dilerseniz bu güzide ilçemizin önemli noktalarına ve
Varto’da gezilecek yerler listemize hep birlikte göz atalım…
Murat Köprüsü
Selçuklu dönemine ait eserlerden bir tanesi olan tarihi Murat Köprüsü, ilçenin sembolleri arasında yer alıyor. Selçuklu mimari anlayışını kusursuz bir şekilde ortaya koyan bu eser, Muş-Varto karayolu güzergahında yer alıyor ve aslen Şenoba Köyüne bağlıdır. Şenoba Köyü ve
Varto arası mesafe bir hayli kısa ve Varto gezilerinizde bu köprüyü görme şansına da sahip olabilirsiniz.
Hamurpet Gölü
Yerli halk tarafından Akdoğan Gölü olarak da bilinen Hamurpet Gölü, ilçenin kuzeyinde konumlanmıştır. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan güçlü bir habitatı doğa ile buluşturan bu gizli cennet, aynı zamanda sazan balıklarının da yaşam alanlarından bir tanesidir.
Kale Şehir-Kayalıdere
Varto ilçesine bağlı Kayalıkaya Köyünde yer alan Kale Şehir, Varto merkeze 20 km gibi bir mesafede yer alıyor. Urartular dönemine ait çok sayıda eseri bünyesinde barındıran Kale Şehir’de çok sayıda kalıntı mevcut ve bununla birlikte ilgi çekici bir kale de yer alıyor. Bölgede birçok kazı yapılmış ve bu kazılarda geçmiş döneme ait çok sayıda eser bulunmuştur. Bu eserler an itibarıyla Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergileniyor. Urartu Kralı 2. Sarduri dönemine ait daha birçok farklı eserin de bölgede yer aldığı ifade ediliyor.
Koğ Tepesi
Geleneksel hale gelmiş olan festivalleri ile adından sıkça söz ettirmeyi başaran Koğ Tepesi, Bingöl Dağlarının en yüksek tepesi olarak da biliniyor. Ziyaretçilerin en uğrak adreslerinden biri olan Koğ Tepesi, Varto gezisinde listelerinizde mutlaka yer almalıdır.
Varto’nun Meşhur Lezzetleri
Her yörenin kendine has lezzetleri mevcut ve
Vartoda bu konuda oldukça zengin bir menü sunuyor. Varto’yu ziyaret ederseniz eğer muhakkak tatmanız gereken lezzetleri sizler için sıraladık. Dilerseniz bu listeye de hep birlikte göz atalım.
- Gulık çorbası
- Keldoş
- Sulu köfte
- Keşkek
- Tomast
Varto Nerede, Nasıl Gidilir?
Varto, Muş şehir merkezine 56 km’lik bir mesafede yer alıyor. 1992 yılında yapılan havalimanı ile birlikte farklı şehirlerden şehir merkezine ulaşım çok daha kolay hale gelmiş durumda. Muş merkeze 18 km mesafede bulunan havalimanından Varto ve çevre ilçelere sefer düzenleyen otobüs tarzı küçük ulaşım araçları mevcuttur. Sefer saatlerini ve güzergah detaylarını da havalimanı resmi web sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.