Nif dağının eteğinde, 200 metre yükseklikte kurulan Kemalpaşa ilçesi, 102.000’e dayanan nüfusu ve 658 km2 lik yüzölçümü ile İzmir’in iklim açısından en soğuk ilçesidir. Genelde Akdeniz iklimin hakim olduğu İzmir’de, Kemalpaşa diğer ilçelerine göre biraz daha serindir. 29 adet köyü bulunan ilçenin doğusunda Turgutlu, kuzeyinde
Manisa, batısında
Bornova ve
İzmir merkez, güneyinde
Torbalı ve
Bayındır ilçeleri bulunur.
Kirazı ve çam ormanları dünyaca ünlü olan Kemalpaşa, Ege Bölgesi’nde Hititlerden kalma tek örnek olarak bilinmektedir. Tarihteki ismi, Yunanca’da “gelin” anlamına gelen “Nif” tir. Bu ismi almasının nedeni, her zaman yemyeşil bir doğaya sahip olması ve bahar aylarında kiraz ve meyve ağaçlarının adeta bir gelin gibi bölgeyi süslemesidir.
Doğayı ve tarihi seven bir gezginseniz,
Kemalpaşa Gezilecek Yerler konusunda tarihe ve kültürel yapılara doyacağınız size hitap eden yerleri bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Ulucak Höyüğü
Kemalpaşa'nın 7 km kuzeybatısında ve Bornova-Turgutlu-Ankara karayolunun 15. km'sinde yer alan Ulucak Höyüğünü ziyaret ederek, Roma- Bizans dönemi kalıntılarını inceleyebilirsiniz. Erozyon ve tarımsal etkinlikler sonucunda büyük ölçüde tahrip olmasına rağmen, hala yerli ve yabancı turistlerin sıkça uğradığı ilk gezi alanlarından biridir.
Hitit Kabartması - Karabel
Kemalpaşa-Torbalı yolundaki Karabel geçidinde bir tepenin güneye bakan yamacında bulunan Karabel kaya anıtı, yaklaşık 2,5 metreye 1,5 metre boyutlarındaki bir niş içine işlenmiş kabartmadır. Sol elinde bir mızrak sağ elinde bir yay tutan bir erkek figürüdür. Anıtın bulunduğu konum, alabildiğince yeşil ve dağlık alandır. Bu tarihi anıt incelerken, aynı zamanda muhteşem manzaranın da keyfini çıkarabilirsiniz.
Nymphaion- Nif Sarayı - Kız Kulesi / Laskaris Sarayı
Bizans döneminde 2. Tehedodoros Laskaris tarafından yaptırılan ve o zamanlar Laskaris Sarayı olarak bilinen, eski adı Nil olan, çok önemli bir tarihi dokuya sahip bir yapıdır. Günümüzde, Kemalpaşa Kız Kulesi olarak bilinmektedir. İlçe girişinden tüm haşmeti ile görülebilen bu yapıt, Kemalpaşa'nın simgesi haline gelmiştir.
Nazarköy Boncuk Şenliği
Çok ilginç bir hikayesi olan
Nazarköy Boncuk Şenliği, Mehmet Yiğit isimli bir muhtarın kendi çabaları ve girişimleri ile hayata geçirilmiştir. Turistik ve etkinlik açısından adeta köyün kaderini değiştiren bu şenlik, köyün ve özellikle ev hanımların ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır. Tamamen el emeği göz nuru çalışmaların sergilendiği, süs eşyaları, boncuklar ve el yapımı hediyelik eşyaların satıldığı tezgahları ziyaret ederek, ufakta olsa katkıda bulunabilirsiniz.
Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali
İlçenin en büyük geçim kaynağı olan kiraz yetiştiricileri teşvik etmek ve ilçeye farklı bir hava katması amacıyla, 1936 yılından beri düzenlenmekte olan Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivaline katılıp, çeşitli sanatçıların konserlerini izleyebilir, gün boyu karnaval havasında zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca yörenin enfes yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Bol bol kiraz yiyebileceğinizi hatırlatmaya gerek yok sanırız.
Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi
Meşhur seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından Kemalpaşa Torbalı yolu üzerinde Çinili köy Mahallemizde yaptırılan Çinili Köşk, çini çalışmalarından en güzel örneğidir. Müzede, ödüllü sanatçıların seramik ve tablo çalışmalarını ve dünyaca ünlü sanatçıların yaptığı, seramik ve heykel çalışmalarını inceleyebilirsiniz. 520 m2'si kapalı olmak üzere toplam 2500 m2'lik alana kurulu olan müzeyi, haftanın 7 günü 09.00 / 17.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Nemrut Höyük
İlçeye ait Çambel köyünde yer alan bu höyük, yöre halkı tarafından Kemeraltı olarak adlandırılsa da, resmi haritalarda Karaoğlan Tepesi olarak geçmektedir.
Halil Ağa Camisi
Hacı Halil Ağa tarafından 1311 yılında yaptırılan 2 katlı olan bu tarihi camiyi ziyaret edip ibadet edebilirsiniz. Mimarı açıdan çok ilginç bir yapı olup kesme taş, moloz ve tuğladan inşa edilmiştir.
Kemalpaşa’da ne yenir diye sorarsanız, tabi ki hiç düşünmeden kiraz deriz. Ömrünüz boyunca yiyip yiyeceğiniz en lezzetli kirazları burada tadabilirsiniz. Meşhur Kemalpaşa tatlısını yemeden dönmemenizi tavsiye diyoruz. Ayrıca bir dipnot iletmek isteriz sizlere. 2017 yılında Uluslarası Yemek Festivali Kemalpaşa ilçesinde gerçekleşmiştir.
Kemalpaşa nerede, nasıl gidilir?
İzmir şehir merkezine 24 km uzaklıktadır. İlçeye şehir içi ESHOT otobüs ulaşımını kullanarak gitmek isterseniz, öncelikle Evka3 –Bornova ya da Fahrettin Altay yönünden Raylı sistem Metro ile Evka- 3 istasyonuna gelmeniz ve 765 KEMALPAŞA - EVKA3 METRO otobüs hattını kullanmanız gerekmektedir. İzmir Yenigaraj’dan da ilçeye otobüs ve dolmuş seferleri ile ulaşmanız mümkündür. İlçenin yakın mahallelerinden ilçeye ulaşım, 766 ANSIZCA -767 HALİLBEYLİ - 768 VİŞNELİ -769 ÇAMBEL - KEMALPAŞA otobüs hatları ile sağlanmaktadır.
Kemalpaşa turumuzu da noktaladık. Umarız
Kınık'ta Gezilecek Yerler konumuzda daha farklı yerler ve hoşunuza gidebilecek aktiviteler bulabilirsiniz.