Larissa Antik Kenti Tanıtımı
Menemen’in 8 km kuzeybatısındaki Buruncuk köyünde yer alan Aiolis kentidir.
Bölgede 1902 yılında Alman-İsveç ortaklığında İsveçli arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmaları, 1932-1934 yıllarındaki çalışmalara kadar devam etmiştir. Bu çalışmalar esnasında bulunan mimari eser parçaları,
İzmir Arkeoloji Müzesi’ne, terrakotta (pişmiş toprak) kaplamalar ve seramikler
İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne gönderilmiştir.
Araştırmalar sırasında, MÖ. 2000 yılına tarihlenen, surla çevrili bir yerleşme ortaya çıkartılmıştır. Ancak, MÖ 7. yüzyıl öncesine ait Yunan varlığına ilişkin kalıntı yoktur. Yunan öncesi dönemde kentin Pelasgoslar tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Aiolis Konfederasyonuna bağlı on iki Aiolis kentinden biridir.
MÖ. 6. yüzyıldan önce Lidyalıların, sonra da Perslerin kontrolüne girmiştir. Kent, Peleponnesos Savaşı sırasında ve MÖ 3. yüzyılın ilk yarısında Galatlar tarafından yakılıp yıkılmıştır. Galat yağmasından sonra yerleşme eski durumuna tekrar ulaşamamıştır. Aelius Aristides (MS 2. yüzyıl), eserinde Larissa'dan geçtiğini aktarmaktadır. Tepe üzerindeki akropolisi çeviren surların bir bölümü ayaktadır. Burada, MÖ 6. yüzyıla ait bir tapınak ve sunak ortaya çıkartılmıştır. Akropolisin kuzeyinde, MÖ. 500'lere tarihlenen bir ev yer alır. Saray olarak da adlandırılan bu evin güneyinde ikinci bir ev daha vardır. En güneydeki üçüncü ev ise MÖ. 450'de yapılmış ve MÖ. 330'a değin kullanılmıştır.
MÖ. 4. yüzyılın ikinci yarısına ait olan en üst tabakada ise bir caddenin iki yanına dizilmiş evler bulunmuştur. Akropolisin bulunduğu tepenin doğusunda kalan nekropolde, MÖ. 6. yüzyıla tarihlenen gömütler ortaya çıkarılmıştır.
Larissa Antik Kenti Nerede?
İzmir-
Çanakkale karayolu üzerinde
Menemen ilçesine bağlı Buruncuk Köyü’nün sağ tarafında görülen kayalık yarımadanın üzerinde kuruludur.