İzmir’in 156.000 nüfuslu şirin bir ilçesidir. Doğusunda
Manisa, batısında
Foça ve Ege Denizi, kuzeyinde
Aliağa ve güneyinde
Çiğli ile çevrili olan Menemen’in yüzölçümü 655 km dir.
1930 yılında gerçekleşen “Menemen olayı“ ile ünlüdür. Cumhuriyet tarihimizin en acı olaylarından biri bu ilçede yaşanmıştır. İlçenin isminin nereden geldiği konusunda pek çok rivayet dile gelmektedir. Bunlardan en komiği ise şudur; eski Pers kralı oldukça narsist ve kendini beğenen biri olduğu için, "bu şehri kim aldı" sorusuna, Fars dilinde "ben" anlamında gelen "men" demekteymiş. Menemen isminin oradan geldiği anlatılmaktadır. Bu da bir rivayet tabi ki.
Diğer söylentiler arasında ise,
Bergama Kralı Eumen'in isminden kaynaklığı ve Bizans egemenliği sırasında "maino-menau" isminin, zamanla Menemen olduğudur. İlçenin en önemli gelir kaynağı el sanatları olup, çanak çömlek yapımı konusunda oldukça tecrübeli ustalar vardır. Semt pazarında hediyelik eşya olarak bu ürünlerden satın alabilirsiniz.
Açıkçası gezmeyi seven gezginler için
Menemen'de Gezilecek Yerler konusunda pek çok tavsiyede bulunacağımızı sanmıyoruz. Bir kaç tarihi kalıntı ve gezi yeri haricinde bir seçenek bulunmayan ilçe ’de, yine de bir kaç öneri sunmaya çalışalım.
Taşhan
Tarihi bir külliye olan Taşhan; bedesten, Mahkeme Cami ve hamamdan oluşmaktadır. İlçenin geçmişten günümüze en önemli konaklama ve ticaret merkezidir. 24 odalı bu büyük hanı ziyaret edip, tarihi yapıyı gezebilirsiniz.
Karagöl
Menemen ilçesinin en güzel yeri diyebiliriz. Muhteşem bir göl manzarası, çadır ve kamp alanları, yürüyüş yolu, alabildiğince yeşillik, kuş sesleri, göl içinde yüzünde çeşitli deniz canlıları ve huzur. Filmlerdeki bir yerdir. Fotoğraf çekmeyi sevenler, burada çok güzel pozlar yakalayabilir.
Panaztepe Antik Kenti
Yeditepeler olarak da anılan kesimin kuzey ucunda, doğal bir tepe ve yamaçları üzerinde yer alan Panaztepe Antik Şehri, erken tunç çağına ait eserlerin bulunduğu tarihi bir kalıntıdır. Tarih meraklılarının en uğrak yerlerinden biridir.
Larissa Antik Kenti
İzmir-
Çanakkalekarayolu üzerinde Buruncuk Köyü’nün sağ tarafında görülen kayalık yarımadanın üzerinde kurulu olan antik kent, Aiol Birliğini oluşturan 12 Aiol kentinden biridir. İzmir’in en önemli tarihi alanlarından biridir.
Leukai Antik Kenti
Pers Kralı Keyhaenus’a isyan eden, General Tahas tarafından kurulduğu varsayılan Leukai şehrinin kalıntıları, Maltepe köyü yakınlarında yer almaktadır.
Menemen ilçesinde karnımızı nasıl doyurabiliriz, yöresel yemekleri nelerdir diye soran gezginlere ilk tavsiyemiz, elbette menemen yemeğidir J Adını ilçeden ünlü ve pratik yiyeceğimiz menemen, burada çok farklı ve değişik alternatifler ile yapılmaktadır. Mutlaka deneyin. Ayrıca yayık ayranı ve pide çeşitleri mükemmeldir.
Menemen nerede, nasıl gidilir?
İzmir şehir merkezine 29 km uzaklıktadır. İzmir’den Menemen'e dolmuş, belediye otobüsleri veya metro bağlantılı İZBAN hafif raylı sitem ile kolaylıkla ulaşılabilirsiniz. Menemen'e İzmir Yenigaraj’dan hareket eden Menemen otobüs ve dolmuşları ile ulaşmanız mümkündür. İzmir merkezden 302 KONAK- OTOGAR hattı ile Yenigaraj’a ulaşabilirsiniz. Raylı sistemi kullanmanız durumunda da Evka3 –Bornova ya da Fahrettin Altay yönünden Metro ile Halkapınar ya da Hilal aktarma Merkezlerinden Aliağa ve Menemen yönüne giden İzban’ı kullanarak ilçeye ulaşmanız mümkündür.
İlçeyle bağlantı sağlayan diğer otobüs hatları: 758 ÇUKURKÖY – MENEMEN ve 747 EMİRÂLEM - 748 ULUKENT AKTARMA - 749 EGEKENT 2 - 754 BOZALAN- 755 SÜLEYMANLI - 756 KOZBEYLİ - MENEMEN AKTARMA hatlarıdır.
Biraz sıkıldığınızı hissedebiliyoruz. O zaman,
Narlıdere'de Gezilecek Yerler hakkında bilgi almak isteyen gezginleri bu tarafa alalım
Narlıdere otobüsümüz kalkmak üzere.