Balıkesir ilinde yer alan
Erdek, Marmara'nın en güzel yörelerinden biridir. Bakıldığında Marmara Denizi üzerinde bulunmakta olan Erdek, tatil beldeleri arasında göze çarpan dolayısıyla da tercihi en fazla olan yerlerden biri durumundadır. Peki, nedir Erdek'i bu denli popüler yapan? Tabi ki sahibi olduğu doğal güzellikleri ile ulaşım konusunda sunmuş olduğu kolaylıkları. Yüzölçümünün 1007 kilometrekare olduğu şehir merkezi uzaklığının ise 120 kilometre olduğu Erdek için turizmin merkezi olduğu yerlerden biri olduğu söylenebilir.
Erdek Tarihi
Tarihinin 5.000 yıl öncelerine kadar uzanmış olduğu
Erdek için, Marmara Denizi üzerinde yer alan Kapıdağ yarımadası batısında bulunmakta olan Kyzikos'un 1339 senesinde Süleyman Paşa'nın ele geçirip Türk egemenliği için 1807 senesinde Karesi Sancağı 1930 yılı itibariyleyse Bandırmaya bağladığı 1960 yıllarındaysa yerli turistlerce keşfedildiği beldelerden olduğu söylenebilir. Doğal güzellikleri bir yana arkeolojik konumu ile de büyük uygarlıkların egemeni olmuş diyebileceğimiz Erdek'e yönelik Triatlon yarışlarının önem verilen faaliyetlerinden olduğu da ayrıca söylenmelidir. 1960'lardan başlayarak boy gösteren göçlerle ve sosyokültürel değişimlerle dikkat çeken Erdek'te zamanında Burjuva sistemi görülmeye başlamıştır.
Erdek, Balıkesir'in şirin ilçelerinden biri olan aynı zamanda Rumlarla Türklerin tarihi dokunuşlar yapması ile şekillenmiş olan kültürüyle sizler için unutamayacağınız muhteşem tatilleri beraberinde getirirken sizler
Erdek gezilecek yerler noktasındaki listeye göz atmak ister misiniz?
Kyzikos Antik Kenti
Coğrafyanın babasıdır denilen Strabon burada yaşamış ilk topluluğun Yunanistan'dan gelmiş olan Dolianlar olduğunu söylemiştir. Ev sahipliğini yaptığı birçok uygarlığın adresi olan Kyzikos'un dünyanın harikalarından biri olduğu ve 8. harika olarak sayıldığı bilinmelidir. Roma İmparatorluğunun en kocaman sütun başına sahip olan
Kyzikos Antik Kenti, Anadolu üzerinde bir benzeri bulunmayan çapının 2 metrelik, yüksekliğinin ise 2,5 metrelik olduğu sütun başıyla büyük oranda dikkat çekmektedir. Peki, Kyzikos Antik Kenti'ne nasıl gideceksiniz? Bunun için Bandırma yolunda ilerlenmesi ardından da Düzler mevki üzerinden tabelaların takip edilmesi yeterli olacaktır. Bu arada Kyzikos Antik Kenti'nin Erdek'e 8 kilometrelik uzaklıkta yer aldığı bilinmelidir.
Hadrianus Tapınağı
Hadrianus Tapınağı yukarıda sözü geçen Kyzikos Antik Kenti'nin içerisinde bulunmaktadır. Tapınak, adını o zamanlardaki İmparatoru Hadrianus'tan almıştır. Kyzikos'lu mimarların İmparator için yaptığı bu tapınak kalıntıların bulunduğu bir yerdir. Söz konusu kalıntıların içerisine bakıldığında ise altıköşe kulelerden amfitiyatroya, kirazlı manastırıyla Bergama Kraliçesinin adına yapılmış olan tapınağa dek birçok kalıntıya yer verildiği görülecektir.
Kirazlı Manastırı
Kirazlı Manastırı'nın Havari Lukas tarafından yapıldığına inanılmaktadır. Tarihe bakıldığında Rumlar için dini merkez olarak kullanıldığı görülecek olan bu manastırın Meryem Ana'nın ikonunu görmek adına yüzlerce kişi tarafından ziyaret edildiği görülecektir. 1922'den sonra uzunca bir süreyle terk edildiği görülen bu manastır nehirlerle ağaçlar arasında saklanmış olan gizli mabedi olarak görülmektedir.Bu manastırı ziyaret edebilmek için olabilecek en ideal vakit ilkbaharla sonbahar olacaktır.
Zeytinli Ada
İçerisinde bulunan zeytin ağaçlarından adını alan
Zeytinli Ada'ya gidildiğinde tarihi milattan sonra 500'lere dayanan Meryem Ana'nın kilisesine rastlanacaktır. Tarihi eserlerinin doğu klisesinden ayazmaya, manastırdan iki hamama, yeraltı kilisesinden fenere, kayıkhaneden erzak deposuna dek birçok şekilde karşınıza çıkacağı Zeytinli Ada'ya dair sahip olduğu şifalı suyunun fazlasıyla dikkat çektiği açıkça görülecektir. Evliya Çelebi Zeytinli Ada için söz konusu şifalı sudan seyahatnamesinde söz etmiştir.
Seyitgazi Tepesi
Seyitgazi Tepesi için Erdek'teki tepe manzarasına şahit olmak isteyenlerin adresi denilebilir. Seyit Gazi türbesinin bu tepede yer alıyor olması nedeni ile özellikle de Hıdrellez zamanı dilek tutulması için bu tepeye gelinmektedir.
Apostol
Apostol'un önemi burada yer alan çınar ağacının ta kendisidir. Söz konusu çınar ağacı kocamandır ve bu ağaçta mağaraya benzemekte olan koskoca bir boşluk bulunmaktadır. Öyle ki bu boşluğun büyüklüğü insanların içerisinden geçebilecekleri kadar büyük olmaktadır. Hıdrellez zamanında
Apostol içerisindeki çeşmeden içilen su sonrasında tutulan dilekler ardındansa çınar ağacındaki büyük boşluktan 3 defa geçilmesi şeklinde sürdürülen bir adetten söz edilebilir. Erdek üzerinden Ocaklar'a gidilirken yolun sağında çeşme yer alır beraberinde ise Apostol'u gösteren bir tabela görülür. Buradan sağ tarafa girildiğinde yaklaşık olarak 300 metrelik bir yolun sonunda Apostol'e gelinmiş olacaktır.
Erdek Açık Hava Müzesi
Bu müze sanıldığından daha küçük olmakta, içerisinde ise antik kentinden kalan Roma ile Helenistik dönemini yansıtan kalıntılar bulunmaktadır.
Anıt Ağaç
Dikim yılı 1860 olan anıt ağaç 19 metrelik yüksekliğe 114 metrelik çapa sahiptir. Anıt ağaç, sahilde yürürken mola verilmek istendiğinde gölgesinde huzurlu vakit geçirilebilecek görkemli bir ağaçtır.
Erdek'in Nesi Meşhur?
Zerde Erdek'te meşhur olan tatlılardan biridir. Su ve pirincin kaynatılması ardından şeker ile gülsuyunun eklenmesi ile pişirilen zerde servis sırasında tarçın ile süslenen lezzetli bir tatlıdır. Erdek için sallama, metez ve sura gibi yiyeceklerin yanı sıra zeytin ile zeytinyağının bir de kırmızı soğanın da fazlasıyla meşhur olduğu söylenebilir.
Erdek Nerede ve Nasıl Gidilir?
Marmara bölgesinde yer alan Erdek, güney Marmara'da
Kapıdağ Yarımadası'na göre güney batıda bulunmaktadır. Erdek'e gidebilmek için kara yolu da deniz yolu da tercih edilebilir.
İstanbul Yenikapı ile Bandırma arasındaki seferler ile kısa zamanda ulaşılabilecek olan Erdek'le
Balıkesir arasında 119 kilometrelik bir mesafe olduğu bilinmektedir. Araç ile bir buçuk saatte gidilebilen Erdek için vasıta olarak araç tercih edilecek olursa İstanbul üzerinden Bursa ile Karacabey yolunun kullanılması daha uygun olacaktır. Böylece 4 buçuk ile 5 saat içerisinde Erdek'e varılabilecektir. Eğer ki vasıtanız feribot olacaksa o zaman da önce Bandırma'ya sonra minibüsle 20 dakikalık yol sonrasında Erdek'e ulaşılabilir.